Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΣΤΗ GOOGLE ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Ο Διευθυντής Εθνικής Εκπαίδευσης της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γιλντίζ, αποποιούμενος την ευθύνη για τον χάρτη της Τουρκίας που εκτείνεται από την Θεσσαλονίκη μέχρι το Κιρκούκ του Ιρακινού Κουρδιστάν και ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στο εκπαιδευτικό CD που διανεμήθηκε στους μαθητές των σχολείων, είπε: "Οι υπεύθυνοι της επιτροπής χρησιμοποίησαν τον πρώτο χάρτη που βρήκαν μέσα από αναζήτηση στη Google. Αυτός ο χάρτης είναι βέβαιο ότι δεν αντλήθηκε από το αρχείο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας ή την Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας. Η εν λόγω ιστοσελίδα είναι μία τοποθεσία την οποία χρησιμοποιούν οι μαθητές στις εργασίες τους. Πρόκειται για ένα ατύχημα, είναι κάτι αρνητικό. Από το πάθημα βγάλαμε το μάθημα ότι οφείλετε να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ένα στοιχείο".
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η εφημ. Μιλλιέτ που δημοσίευσε πρώτη την είδηση, αναφέρει ότι "ο χάρτης επεκτείνει τα σύνορα της Τουρκίας, Ανατολικά και Νοτιοανατολικά αλλά καταργεί τα σύνορα και στην Κύπρο, εμφανίζοντας τις περιοχές αυτές με τα χρώματα της Τουρκίας...."
Προφανώς διέφυγε του συντάκτη, ότι ο χάρτης εμφανίζει την ελληνική Δυτική Θράκη, ως τουρκική επικράτεια. Στο δημοσίευμα δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επέκταση του χάρτη προς δυσμάς, παρ' ό,τι δίπλα ακριβώς δημοσιεύεται ο επίμαχος χάρτης. Να υποθέσουμε ότι ο συντάκτης της είδησης ήταν αγεωγράφητος;



Ο ανυποψίαστος (σε βαθμό αφέλειας) αναγνώστης θα εκτιμήσει την απολογητική διάθεση των αρμοδίων του τουρκικού Υπ. Παιδείας αλλά και τους συντάκτες της Μιλλιέτ που υποδύονται ανάλογο ρόλο. Κι έτσι θα αγνοήσει με την πρέπουσα μεγαλοψυχία, την παράλειψη της αναφοράς στην Δυτική Θράκη.
Όμως δύο μέρες μετά (2 Οκτωβρίου 2009) η εφημερίδα Χουριέτ δημοσιεύει τις δηλώσεις που αναφέραμε στην αρχή. Το ενδιαφέρον είναι ότι το δημοσίευμα επαναλαμβάνει τα ίδια με την Μιλλιέτ σε ό,τι αφορά τις περιοχές που επεκτείνει την τουρκική επικράτεια ο χάρτης: Βατούμι, Ναχιτσεβάν, Ιρακινό Κουρδιστάν, Κύπρο...
Και σε αυτό το δημοσίευμα καμία αναφορά στην Δυτική Θράκη. Η Χουριέτ δημοσιεύει επίσης τον ίδιο χάρτη. Τον ίδιο;




Οι συντάκτες της Χουριέτ, έκαναν κάτι πιο "έξυπνο" και έκοψαν το δυτικό τμήμα του χάρτη. Μάλλον θα σκέφτηκαν "αφού δεν αναφερόμαστε στην Δυτική Θράκη, δεν υπάρχει λόγος να φαίνεται". Έτσι διασφάλισαν την "εγκυρότητα" της μεγαλύτερης τουρκικής εφημερίδας.
Τώρα, ποιά από τις δύο εφημερίδες γελοιοποείται περισσότερο, είναι στην κρίση καθενός.


ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

http://www.milliyet.com.tr/Yazar.aspx?aType=YazarDetayPrint&ArticleID=1144558
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/12600949.asp?gid=233