Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ


Φέτος θα πραγματοποιηθεί μια πρωτότυπη δράση στη μνήμη των Σεπτεμβριανών του 1955. Μέχρι τώρα το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών μελετήθηκε και παρουσιάστηκε από την οπτική διάφορων επιστημονικών και ερευνητικών πεδίων. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί μέσα από την οπτική της εικαστικής τέχνης. Δημιουργός αυτής της δράσης η κα Έλλη Χαριτωνίδου Κόβη, υπό την εθελοντική ομάδα «Ρωμιών Πράξεις», με την οποία συνομιλήσαμε για την πρωτότυπη σκέψη, της εικαστικής αποτύπωσης των Σεπτεμβριανών. Παρακάτω δημσοιεύουμε την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας.

Ερ.: Ποιο είναι το σκεπτικό της φετινής δράσης;
Ε.Χ.Κ.: Το σκεπτικό της σχεδιαζόμενης έκθεσης για τον Σεπτέμβριο του 2018 βασίστηκε στον προβληματισμό που προέκυψε από την απουσία έργων εικαστικής δημιουργίας με πηγή έμπνευσης τα Σεπτεμβριανά του 55’. Λαμβάνοντας υπόψη ότι  τα ιστορικά γεγονότα έχουν αποτελέσει πολλές φορές πηγή έμπνευσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, είναι άξιο απορίας πως αυτά, που συντάραξαν τον ελληνισμό της Πόλης, δεν αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κάθε είδους εικαστικό καλλιτέχνη. Έτσι, λοιπόν, η σχεδιαζόμενη έκθεση θα έχει ως θέμα την εικαστική δημιουργία με πηγή έμπνευσης τα Σεπτεμβριανά, τόσο από φοιτητές της Ανωτάτης  Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) όσο και από ερασιτέχνες ζωγράφους Κωνσταντινουπολίτικης ή μη καταγωγής. 

Ερ.: Τι κάνατε για να βρείτε εικαστικά έργα για τα Σεπτεμβριανά;
Ε.Χ.Κ.: Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου ήρθαμε αρχικά σε επαφή με τον Πρύτανη της ΑΣΚΤ, κ. Π. Χαραλάμπους, ο οποίος χαιρέτισε τις προσπάθειές μας και δέχτηκε με χαρά την πρόταση συνεργασίας μας. Η συμμετοχή των φοιτητών θα γίνει με τη μορφή Διαγωνισμού, από τον οποίο θα προκύψουν τρία νικητήρια έργα. Επιπλέον, ερασιτέχνες ζωγράφοι Κωνσταντινουπολίτικης ή μη καταγωγής, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποδεχόμενοι την πρόσκλησή μας να εμπνευστούν από τα συνταρακτικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 55’ και ήδη οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες έχουν ολοκληρώσει τα έργα τους. 

Ερ.: Που θα γίνει η έκθεση και ποιες ημερομηνίες;
Ε.Χ.Κ.: Η διάρθρωση της έκθεσης επέβαλε την αναζήτηση κατάλληλου χώρου για να την φιλοξενήσει. Ως καταλληλότερος επιλέχθηκε ο χώρος του Ιδρύματος Μιχ. Κακογιάννη (ΙΜΚ). Ήρθαμε σε επαφή με την Γενική Διευθύντρια και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ.  του ΙΜΚ, κ. Ξένια Καλδάρα, η οποία δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρότασή μας, παραχωρώντας δωρεάν για την πραγματοποίηση της έκθεσης τους δύο ορόφους, καθώς και το φουαγιέ του ιδρύματος. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018. Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης καθώς και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Φοιτητικού Διαγωνισμού θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, στις 19:00-21:00. Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018 στα φουαγιέ 1ου & 2ου ορόφου, όπως γίνεται σε όλες τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται στο ΙΜΚ.

Ερ.: Τι άλλο θα περιλαμβάνει η δράση για τα Σεπτεμβριανά;
Ε.Χ.Κ.: Στο φουαγιέ του ισογείου θα φιλοξενηθεί αντιπροσωπευτικό κομμάτι της έκθεσής μας, η οποία παρουσιάζει τα γεγονότα, όπως αποτυπώθηκαν στον ημερήσιο Τύπο Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου καθώς και στον ομογενειακό Τύπο της Κωνσταντινούπολης από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 1955. Η παρούσα έκθεση με τη δίχως σχόλια παράθεση της «ακατέργαστης ροής των ειδήσεων», πληθώρα φωτογραφιών και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο ευγενώς μας παραχώρησε η ΕΡΤ, αφήνει τους επισκέπτες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Τα παραπάνω συμπληρώνουν μαγνητοσκοπημένες μαρτυρίες θυμάτων που έζησαν τα φριχτά αυτά γεγονότα.



ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣΤΕ ΤΟ 2018 και ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ 2019
Στους αναγνώστες του ιστολογίου που θα εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», προσφέρετε η δυνατότητα να αρχίσουν την πληρωμή της συνδρομής τους, από το 2019… Εγγράφεστε το 2018 και πληρώνετε τον επόμενο χρόνο, για το 2019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr