Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ Ο "ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ"




Τις τελευταίες ημέρες κάποια μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, «ανακάλυψαν» και προβάλλουν εμφαντικά, ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, «δεν υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, αλλά την εξαγόρασε…»

Έπεσαν πάνω στο «γεγονός» σαν να πρόκειται κάποιο σκάνδαλο ολκής, απ’ αυτά που μας έχουν συνηθίσει τα κόμματα του ελλαδικού πολιτικού συστήματος.
Ο κ. Γαβρόγλου, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος, δήλωσε τα εξής:
«Έχω γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και όπως όλοι οι Ρωμιοί είχα τουρκική υπηκοότητα. Έπρεπε να κάνω την στρατιωτική μου θητεία στην Τουρκία, ήταν οι αρχές της δεκαετίας του '70, υπάρχει δικτατορία στην Τουρκία, αρνούμαι να πάω στον στρατό. Ήμουν στην Αγγλία, κάνω αίτηση για ελληνική υπηκοότητα, μου τη δίνουν και υπάρχει αυτός ο νόμος με τον οποίο οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να εξαγοράσουν τη θητεία τους. Είναι τόσο απλό, δεν το έχω κρύψει από κανέναν».
Σε ερώτηση εάν αυτή η επιλογή πέρα από νόμιμη είναι και ηθική, απάντησε: «Ας κρίνουν όσοι είναι να την κρίνουν την προσωπική μου απόφαση να εξαγοράσω την θητεία μου, την περίοδο της χούντας. Δεν θα πω τίποτε παραπάνω…».
Ότι η πολιτική στην Ελλάδα ασκείται με «κανιβαλικό» τρόπο δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήταν αναμενόμενο και ο κ. Γαβρόγλου να μην την γλυτώσει από τις «δαγκωματιές» του πολιτικού σκυλοκαβγά.
Όμως τίτλοι όπως, «Ο Υπουργός Παιδείας δεν υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό» ή επιχειρήματα όπως «ο νυν υπουργός Παιδείας έκανε χρήση του νόμου της Χούντας και εξαγόρασε την θητεία του», με συνδυαστική προβολή της καταγωγής του από την Κωνσταντινούπολη, θίγουν το σύνολο των Κωνσταντινουπολιτών, στους οποίους κατά καιρούς αναγνωρίστηκε το δικαίωμα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας.
Για τους πολιτικούς και τους κονδυλοφόρους, που «πολιτεύονται» με κτυπήματα κάτω από την μέση κατά των πολιτικών τους αντιπάλων, λιγοστές είναι οι ελπίδες να αντιληφθούν την πραγματικότητα. Επίσης λίγες ελπίδες έχουμε για όσους έχουν «εκπαιδευτεί» να καταπίνουν αμάσητα ότι τους σερβίρουν. Όμως για όσους ενδιαφέρονται για την πραγματικότητα, οφείλουμε να πούμε μερικές αλήθειες, τις οποίες ενδεχομένως δεν τις γνωρίζουν.
Δεν έχουμε ιδιαίτερη πληροφόρηση για την περίπτωση του κ. Γαβρόγλου, όμως γνωρίζουμε τις συνθήκες που βίωναν δεκάδες χιλιάδες Κωνσταντινουπολίτες τις δραματικές δεκαετίες 1960 και 1970. Όσα έζησε ο νυν Υπουργός Παιδείας, δεν πρέπει ν’ απείχαν και πολύ απ’ αυτά που έζησαν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες του.
Μετά τον μαζικό εκπατρισμό των Απελάσεων της περιόδου 1964 – 65, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της Πόλης, απ’ όσους είχαν απομείνει, ήταν αυτό που θα λέγαμε «με το ένα πόδι έξω». Ιδιαίτερα οι νέοι, πιστεύοντας ότι πλέον δεν έχουν προοπτική στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, αναζητούσαν τρόπους φυγής στο εξωτερικό, κυρίως με αφορμή τις σπουδές. Ο διάχυτος φόβος για την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας στο στρατό της Τουρκίας, κορυφώθηκε το 1974, με την εισβολή στη Κύπρο. Άλλωστε τα γεγονότα της Κύπρου το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, πυροδότησαν μια νέα μαζική φυγή των Ελλήνων της Πόλης, από τον φόβο μην υποστούν νέα «Σεπτεμβριανά».
Ποια ήταν η αντίδραση των πολιτικών ηγεσιών της Αθήνας, στα κύματα φυγής των Ελλήνων από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο, είναι γνωστό από την εποχή της Συνθήκης της Λωζάνης. Ένα μεγάλο χασμουρητό και συνέχιση του ύπνου αλλάζοντας πλευρό.
Όμως οι διοικούντες του «εθνικού κέντρου» φάνηκαν ανεπαρκείς και στην «διαχείριση» των χιλιάδων εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών.
Το Κέντρο Αλλοδαπών γέμιζε ασφυκτικά από εκπατρισμένους Πολίτες με «τουρκική υπηκοότητα», οι οποίοι φοβισμένοι στοιχίζονταν μπροστά στα γραφεία των αστυνομικών οργάνων, για να πάρουν την πολυπόθητη «άδεια παραμονής». Πολλοί Κωνσταντινουπολίτες ενθυμούνται μέχρι τώρα την ταλαιπωρία και τον φόβο στο Κέντρο Αλλοδαπών, στη Κάνιγγος, μέχρι την εξασφάλιση της «κάρτας». Υπήρξαν και Πολίτες που δεν μπόρεσαν να πάρουν «άδεια παραμονής» και αναγκάστηκαν να φύγουν για άλλες χώρες…
Ο λόγος της ταλαιπωρίας που υφίσταντο οι Κωνσταντινουπολίτες, ήταν η «πολιτική» της Ελλάδας, να μην δίνει «υπηκοότητα» στους εκπατρισμένους Πολίτες. Οι πολιτικοί «εγκέφαλοι» της χώρας πίστευαν ότι με τον τρόπο αυτό θ’ απέτρεπαν την φυγή των Κωνσταντινουπολιτών, από τον τόπο τους. Οι Πολίτες βέβαια γνώριζαν ότι αυτή η «πολιτική» της Ελλάδας ήταν αποτέλεσμα και των προτροπών του Πατριάρχου Αθηναγόρα..!
Δυστυχώς, την αναποτελεσματικότητα των ηγεσιών, έπρεπε να την πληρώσουν οι απλοί Πολίτες… Όμως πλέον ήταν αργά και το ρεύμα φυγής δεν μπορούσε να αποτραπεί.
Σε αυτή τη γενική πολιτική μη πολιτογράφησης των εκπατρισμένων Πολιτών, υπήρξαν και εξαιρέσεις. Κυρίως επί δικτατορίας, άνοιξε κάποιο παραθυράκι και η «ελληνική υπηκοότητα» δόθηκε σε κάποιες κατηγορίες Κωνσταντινουπολιτών. Όμως αυτό δεν πήρε γενικό χαρακτήρα.
Με τα χρόνια το πρόβλημα πήρε δραματικές διαστάσεις, επειδή πολλοί από τους εκπατρισμένους Πολίτες που δεν υπηρέτησαν στη Τουρκία, έγιναν έκπτωτοι της τουρκικής υπηκοότητας. Έτσι στις αρχές της δεκαετίας του 1980, είχε συσσωρευτεί ένας τεράστιος αριθμός χιλιάδων «Heimatlos» (άπατρις) Κωνσταντινουπολιτών.
Απέναντι σε αυτό το πιεστικό πρόβλημα άλλαξε η κρατική πολιτική και ξεκινώντας από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διαδοχικά και σε διάφορες περιόδους με νομικές ρυθμίσεις, δόθηκε η δυνατότητα στους προαναφερόμενους Πολίτες, να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια και να εξαγοράσουν την στρατιωτική τους θητεία, στη περίπτωση που ήταν σε στρατεύσιμη ηλικία.
Η εξαγορά της θητείας, είναι μια δυνατότητα, την οποία αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, για διάφορους λόγους κατά περίσταση. Στην περίπτωση των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών, υπήρχαν βάσιμοι ανθρωπιστικοί λόγοι, για την παραχώρηση αυτού του μέτρου. Και εκ των πραγμάτων προκύπτει ότι τόσο η χούντα των συνταγματαρχών, όσο και δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, έδωσαν τη δυνατότητα της εξαγοράς, σε διάφορες κατηγορίες και μεταξύ αυτών σε Κωνσταντινουπολίτες.
Είναι θλιβερή η μιζέρια, η κακομοιριά, η μικρότητα και η κακεντρέχεια ορισμένων, να χρησιμοποιούν το θέμα της εξαγοράς θητείας ενός Κωνσταντινουπολίτη, για να πλήξουν τον πολιτικό τους αντίπαλο! Δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι πλήττουν ένα σύνολο ανθρώπων, οι οποίοι όταν γεννήθηκαν είχαν υπηκοότητα άλλης χώρας, την οποία «εγκατέλειψαν» υπό τις γνωστές συνθήκες;
Εφόσον ο κ. Γαβρόγλου αναφέρεται ως «Κωνσταντινουπολίτης που εξαγόρασε την θητεία του» χωρίς να επισημαίνονται όσα παθήματα Κωνσταντινουπολιτών αναφέρουμε παραπάνω, αυτή η «μομφή» δεν απευθύνεται μόνο στον κ. Γαβρόγλου…
Εμάς τους Κωνσταντινουπολίτες, τους Ίμβριους, τους Τενεδιούς και τους Έλληνες της Ανατολής, που ζήσαμε εκπατρισμό και προσφυγιά, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει η στάση ορισμένων ελλαδιτών «υπερπατριωτών», που φαίνεται ν’ αγνοούν τις δοκιμασίες που έζησε αυτό το τμήμα του εξωελλαδικού Ελληνισμού.
Πρόκειται για τα ίδια «μυαλά», για την ίδια «αντίληψη» που κατά διαστήματα σε περιθωριακά έντυπα παρουσίαζαν τον πνευματικό ηγέτη του Γένους μας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σαν «Τούρκο Πατριάρχη, που υπηρέτησε ως αξιωματικός στον τουρκικό στρατό»..!
Ιδιαίτερα μια εποχή που το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεχόταν διαρκώς επιθέσεις από ομάδες παρακρατικών και «γκρίζων λύκων», στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν έντυπα που έγραφαν για τον «Τούρκο Πατριάρχη»..!
Ακόμη να θυμηθούμε τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν, ακόμη και από μέσα ενημέρωσης, για τους Πόντιους από την πρώην Σοβ. Ένωση: «Ρωσοπόντιοι»…
Οι περιπτώσεις μπορεί να φαίνονται διαφορετικές, όμως ο μηχανισμός στοχοποίησης είναι ίδιος. Για πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, στο αδαές κοινό παρουσιάζονται παραπλανητικά στοιχεία, με στόχο την απαξίωση προσώπων και ομάδων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις κοινό σημείο, η εχθρότητα και αντιπάθεια που έχουν κάποιοι (ή κάποιοι κύκλοι) κατά του εξωελλαδικού Ελληνισμού.
Μπορεί κανείς να διαφωνεί ή να συμφωνεί με τις πολιτικές απόψεις του κ. Γαβρόγλου. Όμως αυτό το γεγονός δεν θα μάς εμποδίσει να δούμε την υφέρπουσα εχθρότητα κατά τμημάτων του Ελληνισμού, από υποτιθέμενους «υπερπατριώτες».

Γρηγόρης Κεσίσογλου




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
…Ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή των 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2018.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr