Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

63 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ…


...ΑΛΛΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ

«Αν και οι φετινές εκδηλώσεις για τα Σεπτεμβριανά, αποκλίνουν ως ένα βαθμό από τον στόχο, να «πολιτικοποιηθεί» η μνήμη των Σεπτεμβριανών και να «μεταφερθεί» στο εσωτερικό της Τουρκίας η διεκδίκηση των Κωνσταντινουπολιτών για δικαίωση, εντούτοις έχουν ένα σημαντικό θετικό σημείο…»


Τον προσεχή Σεπτέμβριο συμπληρώνονται 63 χρόνια, από την φρικτή νύκτα της 6/7 Σεπτεμβρίου 1955.
Το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που έγινε εκείνη την νύκτα επέφερε τον βίαιο θάνατο δεκάδων ανθρώπων, τον τραυματισμό εκατοντάδων, την καταστροφή χιλιάδων καταστημάτων, οικιών, εκκλησιών, σχολείων, κοιμητηρίων, αγιασμάτων, μονών και άλλων πολιτιστικών αγαθών.
Εκείνη η νύκτα της απάνθρωπης κτηνωδίας, είχε μακροχρόνιες συνέπειες. Προκάλεσε βαθύ συλλογικό τραύμα στους Έλληνες της Πόλης, αλλά χάραξε και την σύγχρονη πολιτική ιστορία της Τουρκίας. Στη τελευταία, οι αναφορές στα Σεπτεμβριανά είναι συχνότατες, καθότι παρακρατικοί μηχανισμοί έχουν μακρά παράδοση στην οργάνωση διωγμών κατά μειονοτήτων. Μια παράδοση που συνεχίστηκε μέχρι την εποχή μας. Γι’ αυτό αναφέρουμε, ότι τα Σεπτεμβριανά σημάδεψαν την πολιτική ιστορία της Τουρκίας.

Οι Κωνσταντινουπολίτες, που από την επομένη κιόλας ημέρα επιδόθηκαν σε ένα σισύφειο αγώνα, να ξαναστήσουν τα σπιτικά τους, τις επιχειρήσεις τους, τις εκκλησιές και τα σχολεία τους, απέδειξαν πόσο δυνατή κράση έχουν, αφού «σηκώθηκαν» για να συνεχίσουν την ζωή τους, παρά τον πόνο και τον τρόμο που δοκίμασαν.

Με το πέρασμα των χρόνων οι Κωνσταντινουπολίτες όχι μόνο δεν ξέχασαν, αλλά όλο και πιο αποφασιστικά διεκδικούν τη δικαίωση τους. Και η δικαίωση θα έρθει, μέσα από την «συγνώμη» του επίσημου κράτους της Τουρκίας, όπως ήδη έχει ζητήσει η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) από την Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Αυτή η «συγνώμη» θα είναι ειλικρινής και χρήσιμη, εφόσον θα συνοδεύεται με πολιτικές αποφάσεις που θα αποκαθιστούν τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και κυρίως θα βαθύνουν τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Μόνο έτσι θα απαλειφθεί η απειλή κατά των μειονοτήτων από παρακρατικούς μηχανισμούς.

Γι’ αυτό ο αγώνας των Κωνσταντινουπολιτών, υπό την Οι.Ομ.Κω., για την επίσημη «συγνώμη» είναι και μια συμβολή στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Έναν εκδημοκρατισμό, που τον έχουν ανάγκη τόσο η κοινωνία της Τουρκίας, όσο και οι γειτονικοί λαοί της περιοχής μας.

Με αυτό το πνεύμα και την πολιτική σκέψη, καλούνται οι Κωνσταντινουπολίτες να μνημονεύσουν τα «Σεπτεμβριανά» στην 63η επέτειο τους.

Φέτος η Οι.Ομ.Κω. οργανώνει ημερίδα με τίτλο: «Οι Ολέθριες Συνέπειες της Εξουσιομανίας: Η Κατάκτηση και Διατήρηση της Εξουσίας στην Ημεδαπή και οι Αυτόχθονες Ελληνικές Κοινότητες εκτός Επικράτειας».
Το φετινό θέμα εστιάζει στις παθογένειες του ελλαδικού πολιτικού συστήματος, το οποίο στερούμενο οράματος για τον οικουμενικό Ελληνισμό, λειτουργεί καταστροφικά για τις εκτός Ελλάδας ελληνικές κοινότητες. Πρόκειται για ένα καυτό θέμα, που δεν τολμούν να θίξουν εγχώριοι φορείς. Παρακάτω δημοσιεύουμε το πρόγραμμα της ημερίδας.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί φέτος για την επέτειο των Σεπτεμβριανών, είναι η εικαστική έκθεση που οργανώνει η εθελοντική ομάδα «Ρωμιών Πράξεις» (διάρκεια 8 – 15 Σεπτεμβρίου, εκδήλωση 12 Σεπτεμβρίου 7 μ.μ., στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης).
Είναι η πρώτη φορά, που προσκλήθηκαν εικαστικοί καλλιτέχνες να αποτυπώσουν τα Σεπτεμβριανά, χρησιμοποιώντας μέσα της εικαστικής τέχνης.
Γι’ αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση συνομιλήσαμε με την κα Έλλη Χαριτωνίδου Κόβη, από την εθελοντική ομάδα «Ρωμιών Πράξεις», η οποία έχει εμπνευστεί την εκδήλωση.
Να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος της «Ανατολής». Μπορείτε να την διαβάσετε ακολουθώντας τον σύνδεσμο: http://anatoliblog.blogspot.com/2018/08/blog-post.html

Τέλος, έκθεση για τα Σεπτεμβριανά, οργανώνεται από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, υπό την αιγίδα του Δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού, (13 – 15 Σεπτεμβρίου 2018) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην Αργυρούπολη.

Αν και οι φετινές εκδηλώσεις για τα Σεπτεμβριανά, αποκλίνουν ως ένα βαθμό από τον στόχο, να «πολιτικοποιηθεί» η μνήμη των Σεπτεμβριανών και να «μεταφερθεί» στο εσωτερικό της Τουρκίας, η διεκδίκηση των Κωνσταντινουπολιτών για δικαίωση, εντούτοις έχουν ένα σημαντικό θετικό σημείο. Κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας, για τα Σεπτεμβριανά, δίνοντας σε νέους ανθρώπους τα ερεθίσματα να ασχοληθούν πιο συστηματικά με το θέμα αυτό στο μέλλον.

Γρηγόρης Κεσίσογλου


ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

63η Επέτειος Σεπτεμβριανών
Οι Ολέθριες Συνέπειες της Εξουσιομανίας
Η Κατάκτηση και Διατήρηση της Εξουσίας στην Ημεδαπή και
οι Αυτόχθονες Ελληνικές Κοινότητες εκτός Επικράτειας

ΗΜΕΡΙΔΑ
Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 18.30
Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών
Δημητρίου Σούτσου 46, Αμπελόκηποι

Συντονιστής:
Άρης Πορτοσάλτε, Δημοσιογράφος
Ομιλητές:
Γιώργος Κοντογιώργης, Ομοτ. Καθ. Παντείου Πανεπιστημίου
Ανδρέας Θεοφάνους, Καθ. Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Αθηνά Κρεμμύδα, Γ.Γ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου.
Νικόλαος Ουζούνογλου, Καθ. ΕΜΠ- Πρόεδρος Οι.Ομ.Κω.


Ο σύνδεσμος για την συνέντευξη της κας Έλλης Χαριτωνίδου Κόβη, σχετικά με την Εικαστική Έκθεση:



ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018
…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΣΤΕ ΤΟ 2018 και ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ 2019
Στους αναγνώστες του ιστολογίου που θα εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», προσφέρετε η δυνατότητα να αρχίσουν την πληρωμή της συνδρομής τους, από το 2019… Εγγράφεστε το 2018 και πληρώνετε τον επόμενο χρόνο, για το 2019.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr