Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ

 Στο Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών στην Ανάβυσσο

«Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά, ψηλή μου δεντρολιβανιά, κι αρχή καλός μας χρόνος…»
Κλιμάκιο της ομάδας Νέων Εθελοντών της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, στις 28 Δεκεμβρίου 2017, επισκέφτηκε το Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών στην Ανάβυσσο, για να ψάλλει τα κάλαντα.

Το κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Αλεξάνδρα Μοροσίδη, Δέσποινα Δημητριάδη, Μαρία Αλεξάνδρα Ηλιάδη, Ειρήνη Στεφάνου, Αγγελική Ζέρβα, σκόρπισε χαρά και κέφι στους φιλοξενούμενους, που άκουσαν τα κάλαντα. Οι νέοι δεν περιορίστηκαν μόνο στο έθιμο των εορταστικών ημερών, αλλά έπιασαν κουβέντα με τους ηλικιωμένους, τραγούδησαν μαζί τους και αντάλλαξαν ευχές για το νέο χρόνο. 


 Στο Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών στην Ανάβυσσο

Η ομάδα Νέων Εθελοντών της Οι.Ομ.Κω. τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει την επίσκεψη στο Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών, για να πει τα κάλαντα και να εμψυχώσει τους φιλοξενούμενους εκεί. Τα κάλαντα δεν ακούστηκαν μόνο στη αίθουσα εκδηλώσεων του Γηροκομείου, αλλά και στα δωμάτια όσων δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στο δωμάτιο της κας Μαρίκας Κοντοπούλου, η οποία συνομίλησε μαζί τους με τρυφερότητα και αναφέρθηκε στο πνεύμα του εθελοντισμού που υπηρέτησε και η ίδια επί δεκαετίες, από διάφορες θέσεις και αρμοδιότητες, στο Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών.



Στο Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών στην Ανάβυσσο, με την κα Κοντοπούλου

Δύο ημέρες μετά, ένα μεγαλύτερο κλιμάκιο των Νέων Εθελοντών της Οι.Ομ.Κω., αποτελούμενο από 12 νέους και νέες, ξεκίνησε μια πολύ σπουδαία αποστολή…
Η ομάδα ταξίδεψε στη Πόλη, για να ψάλλει τα κάλαντα σε σπίτια ομογενών και σε κοινοτικές εκδηλώσεις. Πολλοί ομογενείς εκεί, έχουν πολλά χρόνια ν’ ακούσουν «ζωντανά» τα κάλαντα. Αφού ένα πατροπαράδοτο έθιμο, τόσο διαδεδομένο σε όλο τον ελληνικό χώρο, για την Πόλη έχει γίνει ένα σπανιότατο «γεγονός», μετά την συρρίκνωση του Ελληνισμού στη Κωνσταντινούπολη.
Τα κάλαντα του δωδεκαημέρου, ήταν αναπόσπαστο μέρος των εθίμων με τα οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές Ρωμηών Πολιτών. Τα κάλαντα υπενθυμίζουν στο Ρωμηό την πολιτιστική ταυτότητα του, του θυμίζουν το αξέχαστο παρελθόν, όταν η Ρωμηοσύνη έδινε παλμό στη Πόλη. Γι’ αυτό συγκινούνται πολύ όταν υποδέχονται στο σπίτι τους παιδιά, για να τους ψάλλουν τα κάλαντα. Αυτό είχε συμβεί πριν μερικά χρόνια, όταν ένα άλλο κλιμάκιο των Νέων Εθελοντών της Οι.Ομ.Κω. είχε πει τα κάλαντα σε ένα μικρό αριθμό σπιτιών που κατοικούν ομογενείς. Αυτή τη φορά όμως, οι Νέοι Εθελοντές θα απλωθούν σε πάρα πολλές γειτονιές της Πόλης, για να πουν τα κάλαντα, γι’ αυτό και η αποστολή θεωρείται σπουδαία. Η πραγματοποίηση της αποστολής αυτής οφείλεται, αφενός στην προθυμία των νέων να ταξιδέψουν στη Πόλη, κάνοντας αλλαγή χρόνου μακριά από τους οικείους τους, αφετέρου δε στη διοίκηση της Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος, που είχε την ιδέα της πρόσκλησης και ανέλαβε την οργάνωση του προγράμματος της αποστολής.
Ας ευχηθούμε «και του χρόνου»… οι Νέοι Εθελοντές της Οι.Ομ.Κω. να ψάλλουν τα κάλαντα στα σπίτια των ομογενών προκαλώντας συγκίνηση και θετικά συναισθήματα, για τον νέο χρόνο.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

 Η αποστολή των Νέων Εθελοντών της Οι.Ομ.Κω.στη πρώτη φωτογραφία μετά την άφιξη στη Πόλη


…Ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr