Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΜΕ ΠΟΛίΤΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ

Με Πολίτικους χορούς έληξε η διήμερη γιορτή που οργάνωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) σε συνεργασία με τα σωματεία μέλη της, στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2009.
Παρ' ό,τι το διήμερο περιελάμβανε ποικιλία δραστηριοτήτων, το στοιχείο που σηματοδότησε την Γιορτή, ήταν ο ενθουσιασμός που δημιούργησε το αντάμωμα εκατοντάδων Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας. Κι αυτό το αντάμωμα, που ήρθε με καθυστέρηση δεκαετιών, κατέστη εφικτό χάρη στην ίδρυση της Οι.Ομ.Κω. Τον καθοριστικό παράγοντα της ύπαρξης της Οι.Ομ.Κω. επεσήμανε στην ομιλία που έκανε στην Γιορτή και ο ψυχολόγος κ. Παντελής Παπαδόπουλος, που σκιαγράφησε την "ταυτότητα" του Κωνσταντινουπολίτη. Την ομιλία του κ. Παπαδόπουλου που προκέλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στο ακροατήριο, δημοσιεύουμε σε άλλη ανάρτηση.
Παρόμοια συναισθήματα ενθουσιασμού είχαν αισθανθεί όσοι Κωνσταντινουπολίτες είχαν την τύχη να συμμετάσχουν στο Συνέδριο που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου το 2006, με τίτλο "Συνάντηση στην Πόλη: Παρόν και Μέλλον". Σε αυτή την "ευεργεσία της σύναξης" των Κωνσταντινουπολιτών, είχε αναφερθεί εκτενώς με αρθρογραφία του ο συνεργάτης μας κ. Γεώργιος Καμινάρης, από τις στήλες της "Ανατολής".



ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Μία άλλη ευεργετική συνεισφορά της διήμερης Γιορτής ήταν το γεγονός ότι έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς Κωνσταντινουπολίτες να επισκεφτούν για πρώτη φορά το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, που θα έπρεπε να θεωρείται σύμβολο υπερηφάνιας για τους Πολίτες της διασποράς. Η δύσκολη πρόσβαση στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο περιόρισε την προσέλευση του κοινού, όμως δεν πρέπει να μας διαφέυγει ότι, είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των εκπατρισθέντων Κωνσταντινουπολιτών και συμβολίζει την αποφασιστικότητα για αναδημιουργία της κοινοτικής μας λειτουργίας, με επίκεντρο τον Άνθρωπο, και ιδιαίτερα τον νέο που συμβολίζει το μέλλον. Ήταν ευτυχή συγκυρία ότι τα εγκαίνια αυτής της πρώτης Γιορτής, έγιναν από τον πρόεδρο της Οι.Ομ.Κω. κ. Νίκο Ουζούνογλου στην κεντρική αίθουσα του γυμναστηρίου που είναι αφιερωμένη στο όνομα του Μιχάλη Παγιώτη, του ανθρώπου που οραματίστηκε και πρωτοστάτησε στην πραγματοποίηση του έργου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

Όπως προαναφέραμε η Γιορτή περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες, όπως ομιλίες, παραδοσιακούς χορούς, προβολή ταινιών ντοκυμαντέρ, έκθεση φωτογραφιών, επιδείξεις ζαχαροπλαστικής κ.α. Ο κ. Γιώργος Μουτεβελής γοήτευσε για μιά ακόμη φορά με τα ντοκυμαντέρ του για το Ζάππειο, το Ζωγράφειο και το Μέγα Ρεύμα, το μουσικό συγκρότημα "Απηλιώτης ήχος" ενθουσίασε το κοινό με τα παραδοσιακά τραγούδια, ενώ ο κ. Στέλιος Παρλιάρος αποτέλεσε πόλο έλξης πολυάριθμων κυριών, επιβεβαιώνοντας την άποψη που υποστηρίζει ότι η παρουσία σε τηλεοπτικές εκπομπές εξασφαλίζει δημοτικότητα και εξωτηλεοπτικά.
Εκτός της ομιλίας του κ. Παντελή Παπαδόπουλου, υπήρξαν και άλλες παρουσιάσεις που εντυπωσίασαν και συγκίνησαν το κοινό. Μεταξύ αυτών η παρουσίαση της Πριγκήπου από τις κυρίες Ραπτοπούλου, Ξύδα και Αναγνωστοπούλου, αλλά και των εξεχουσών Ζαππίδων από την κα Έλλη Κόβη, η οποία μάλιστα ανήγγειλε ότι οι Ζαππίδες πρόκειται να ταξιδέψουν στην Πόλη για να παρευρεθούν στην αποκατάσταση του αγάλματος του Κωνσταντίνου Ζάππα στην είσοδο της Σχολής, στο σημμείο που βρισκόταν πριν θρυμματιστεί την νύκτα των Σεπτεμβριανών. 
Η πώληση των λαχνών των Φιλανθρωπικών Αδελφοτήτων της Πόλης και η συλλογή υπογραφών στο κείμενο "Ώρα Ευθύνης" για την αναγκαιότητα να προχωρήσουν άμεσα στην διεξαγωγή εκλογών, όσες διοικήσεις ομογενειακών ιδρυμάτων στην Πόλη, δεν έχουν κάνει εκλογές, ήταν τα μόνα στοιχεία της Γιορτής που παρέπεμπαν άμεσα στην σημερινή κατάσταση της Πολίτικης Ομογένειας. Να σημειώσουμε ότι στις δύο μέρες συγκεντρώθηκαν 340 υπογραφές.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ
 Το πρόγραμμα της διήμερης Γιορτής Κωνσταντινουπολιτών σε σημαντικό βαθμό στηρίχτηκε στην συμμετοχή των σωματείων μελών της Οι.Ομ.Κω. Οι πάγκοι των σωματείων όπου το καθένα παρουσίαζε την δραστηριότητα του στους επισκέπτες, αλλά και οι εκδηλώσεις που προσέφεραν τα σωματεία, αποτέλεσαν τον κύριο κορμό της Γιορτής. Έτσι τα Πολίτικα σωματεία είχαν την δυνατότητα να δώσουν το στίγμα της προσφοράς τους, θέτοντας όμως και τα όρια της Γιορτής. Κι αυτό επειδή αποτελεί σχεδόν κοινή παραδοχή ότι πολλά σωματεία των Κωνσταντινουπολιτών της διασποράς λειτουργούν ως "κοινότητες μνήμης" και το πολιτιστικό έργο που παράγουν είναι περιορισμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ λίγα σωματεία συμμετείχαν με δικό τους πολιτιστικό σχήμα (χορευτικό, χορωδία κ.α.) στην Γιορτή.
Η διάσταση αυτή, φανερώνει και τις δυνατότητες βελτίωσης που έχει η επόμενη παρόμοια εκδήλωση, όποτε πραγματοποιηθεί, εφόσον δεν περιοριστεί στην δράση των σωματείων της διασποράς και προτάξει την προβολή του Πολιτισμού της Πολίτικης Ρωμιοσύνης.
Θεματικές ενότητες όπως η Κοινοτική μας Οργάνωση ως πρότυπο που μπορεί να εμπνεύσει και την σύγχρονη κοινωνική οργάνωση, η Παιδεία μας που υπήρξε η εστία των ελληνικών γραμμάτων και το φυτώριο αμέτρητων επιστημόνων, οι μορφές συλλογικής πολιτιστικής δράσης όπως το Ερασιτεχνικό Θέατρο της Πόλης, οι φιλολογικοί όμιλοι, αλλά και ο μητροπολιτικός Πολιτισμός μας ως σημείο αναφοράς του Ελληνισμού της Ανατολής, είναι κάποια από τα μεγάλα κεφάλαια της ιστορίας και του Πολιτισμού μας, που οφείλουμε να ξεδιπλώσουμε και να προβάλλουμε στην ελληνική κοινωνία.
Η εκλαϊκευμένη παρουσίαση των διαφορετικών διαστάσεων του Πολιτισμού μας, δεν είναι εύκολο έργο. Αυτή όμως είναι και η μεγάλη πρόκληση που πρέπει ν' αντιμετωπίσει η Οι.Ομ.Κω. εάν δεν θέλει να είναι μόνο το άθροισμα των σωματείων που την απαρτίζουν, αλλά και ο φορέας που θα συμβολίζει τον Πολιτισμό μας.

Γρηγόρης Κεσίσογλου



Το περίπτερο της Αδελφότητας Μεγάλου Ρεύματος


Η κα Έλλη Κόβη παρουσιάζει τις εξέχουσες Ζαππίδες


Το κοινό παρακολουθεί το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.