Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΓΙΟΡΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

10-11 Οκτωβρίου 2009
Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, Άλιμος
«Από την Πόλη έρχομαι…» Με αυτό το σύνθημα οι Κωνσταντινουπολίτες διοργανώνουν την πρώτη «Γιορτή Κωνσταντινουπολιτών», ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία και την καθιέρωση ενός νέου ετήσιου θεσμού .



Η αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει το πρωί του Σαββάτου 10 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ. στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο στον Άλιμο. Τα εγκαίνια της Γιορτής θα λάβουν χώρα το Σάββατο στις 18.00, ενώ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.
Στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο θα φιλοξενούνται εκθεσιακά περίπτερα των Κωνσταντινουπολίτικων σωματείων που δραστηριοποιούνται, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, τα οποία με την πολύχρονη δράση τους έχουν διαφυλάξει τις παραδόσεις της Πόλης συνεισφέροντας στην διαμόρφωση του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες με θέματα από την Πόλη, αθλητικούς αγώνες, διαλέξεις, φωτογραφικές εκθέσεις , ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής, χορωδίες και χορευτικό πρόγραμμα. Στις ευχάριστες εκπλήξεις συμπεριλαμβάνονται τα σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής . Ωστόσο αυτό το γεγονός που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις θα είναι το μεγάλο πάρτι του βράδυ του Σαββάτου που υπόσχεται κέφι και διασκέδαση όπως μόνο ξέρουν οι Κωνσταντινουπολίτες. Η «Γιορτή Κωνσταντινουπολιτών» δεν είναι μόνο για τους μεγάλους. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να απασχοληθούν στον ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο και να συμμετέχουν στον διαγωνισμό ζωγραφικής που θα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η πρόσβαση στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο (Μεγάλης του Γένους Σχολής 10, Άλιμος) θα εξασφαλίζεται με πουλμανάκια από τη στάση του μετρό «Δάφνη».
Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε επισκεφθείτε: www.conpolis.eu
Η «Γιορτή Κωνσταντινουπολιτών» λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.) τον ενωτικό φορέα 30 Κωνσταντινουπολίτικων σωματείων (της Ελλάδας και εξωτερικού στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αρωγά μέλη) που αντιπροσωπεύουν τους εκπατρισμένους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης.
H Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2006 και έχει σκοπό:
• Την αλληλεγγύη μεταξύ των ανά των κόσμο Κωνσταντινουπολιτών και ιδιαίτερα με τους Ομογενείς που ζουν στην Πόλη.
• Την προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των Κωνσταντινουπολιτών, αλλά και των Ιμβρίων και Τενεδίων.
• Την συμπαράσταση και υποστήριξη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
• Την συστηματική μελέτη των προβλημάτων που απασχολούν την Ομογένεια Κωνσταντινουπόλεως, Ίμβρου και Τενέδου.
• Την προώθηση και διασφάλιση των συνθηκών για τη διατήρηση του Ελληνισμού της Κωνσταντινουπόλεως στην εστία του.
• Την ανάδειξη και αναγνώριση των Κωνσταντινουπολιτών της διασποράς και των Ομογενών που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, από τις Κυβερνήσεις κρατών και από τους διεθνείς οργανισμούς, ως κληρονόμων και διαχειριστών του πολιτισμικού πλούτου των Ελληνικών Κοινοτήτων και των Ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη.