Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου η διήμερη Γιορτή των Κωνσταντινουπολιτών που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου 2009.
Η Γιορτή που πραγματοποιείται στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και την συμμετοχή των σωματείων μελών της.
Την εκδήλωση εγκαινίασε το απόγευμα του Σαββάτου 10/10 ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Νίκος Ουζούνογλου. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στους σκοπούς ίδρυσης της Ομοσπονδίας, που ήταν όπως είπε όνειρο γενεών Κωνσταντινουπολιτών. Σημείωσε ότι οι δύο άξονες των σκοπών της Οι.Ομ.Κω είναι (α) η στήριξη της Ομογένειας στην Πόλη και (β) η διατήρηση της Κωνσταντινουπολίτικης παράδοσης στους τόπους που ζουν σήμερα οι εκπατρισθέντες Κωνσταντινουπολίτες.


Ο κ. Ουζούνογλου κατά την κήρυξη των εγκαινίων



Αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δράση που αναπτήσσει η Οι.Ομ.Κω. για την στήριξη της Ομογένειας κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Όπως είπε, η πορεία του Ελληνισμού της Πόλης μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης δεν θα πρέπει να συσχετίζεται με τις ελληνο-τουρκικές θέσεις, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται καθαρά ως θέμα παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επεσήμανε ότι οι Κωνσταντινουπολίτες της διασποράς πρέπει να προβάλλουν αυτή την διάσταση της ιστορίας τους. Επίσης αναφέρθηκε στις θαρραλέες δημοκρατικές φωνές μέσα από την Τουρκία, οι οποίες ασκούν κριτική στην επίσημη πολιτική της Τουρκίας, για την εκδίωξη των μη μουσλουμανικών μειονοτήτων.
Τελειώνοντας έκανε έκκληση στους παρευρισκόμενους να αγοράσουν από τους λαχνούς που έχουν εκδόσει οι Φιλανθρωπικές Αδελφότητες της Πόλης για την ενίσχυση του έργου τους. Επίσης κάλεσε να υπογράψουν το κείμενο που υπήρχε στον χώρο της εκδήλωσης και το οποίο απευθύνεαι στους διοικήσεις των κοινοτήτων μας στην Πόλη, οι οποίες μέχρι σήμερα αποφεύγουν να κάνουν εκλογές.
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο πρόεδρος του Βυζαντινού Αθλητικού Κέντρου κ. Μίμης Αράπογλου,  ο οποίος επεσήμανε ότι τα εγκαίνια γίνονται στην Αίθουσα Μιχάλης Παγιώτης, του ανθρώπου που οραματίστηκε του Βυζαντινό Κέντρο και σήμερα τιμούν οι Πολίτες την μνήμη του με αυτή την εκδήλωση.
Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης, τόνισε το γεγονός ότι η μεγάλη αίθουσα του Βυζαντινού Κέντρου φέρει το όνομα του Μιχάλη Παγιώτη, δείχνει πόσο ισχυρό είναι το στοιχείο της μνήμης στους Πολίτες. Επίσης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι είναι στην διάθεση των Κωνσταντινουπολιτών στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν τις μνήμες και τις παραδόσεις τους.
Τους ομιλητές παρουσίασε η συντονίστρια της Γιορτής κα Ελίζα Φερεκύδου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος του Βυζαντινού Αθλητικού Κέντρου κ. Μίμης Αράπογλου


Ο κ. Ουζούνογλου


Ο  Δήμαρχος Παλ.Φαλήρου κ. Διον. Χατζηδάκης