Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΥΣΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ) ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Η ομογενειακή εφημερίδα "Απογευματινή" στο φύλο της 9ης Οκτωβρίου 2009, δημοσίευσε την είδηση για την παύση δύο ομογενών καθηγητών οι οποίοι διδάσκουν στα σχολεία μας. Η είδηση αναφέρει ότι η εντολή παύσης εστάλη από την Διεύθυνση Παιδείας της Πόλης και πιθανότατα αποβλέπει στην άσκηση πίεσης για την αύξηση του αριθμού των μετακλητών εκπαιδευτικών, που ανταλάσσουν οι δύο χώρες.


Απ' ό,τι πληροφορούμαστε η παύση αφορά έναν εκπαιδευτικό (συμβασιούχο;) που διδάσκει Χημεία στην Μεγάλη του Γένους Σχολή και μία καθηγήτρια που διδάσκει Αγγλικά (;) στο Ζάππειο Λύκειο. Τα ερωτηματικά εντός παρενθέσεως οφείλονται στην απουσία επίσημης πληροφόρησης από τις διευθύνσεις - διοικήσεις των σχολών. Επίσης δεν έχει δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της παύσης, όμως το πιθανότερο είναι - όπως αναφέρει και η "Απογευματινή" - να γίνεται επίκληση του ισχυρισμού ότι τα μαθήματα αυτά πρέπει να διδάσκονται από μετακλητούς.
Ανεξάρτητα από την μέθοδο διορισμού ή το υπαλληλικό καθεστώς των συγκεκριμένων καθηγητών, εάν πράγματι το έγγραφο παύσης αναφέρει τον ισχυρισμό ότι τα μαθήματα αυτά πρέπει να διδάσκονται από μετακλητούς, το πρόβλημα που ανακύπτει είναι σοβαρό. Κι' αυτό επειδή πρόκειται για μαθήματα που παραδοσιακά διδάσκονται από Έλληνες καθηγητές, χωρίς να γίνεται διάκριση αν είναι ομογενείς ή μετακλητοί.
Όμως για να υπάρχει ορθή κρίση, θα πρέπει να είναι γνωστή η ακριβής διατύπωση του επίσημου εγγράφου. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η μυστικοπάθεια με την οποία χειρίζονται παρόμοια θέματα οι διευθύνσεις των σχολών μας, δεν εξυπηρετεί την δημοσιοποίηση των κρατικών αυθαιρεσιών.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο αριθμός των μετακλητών εκπαιδευτικών, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν 16, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί στους 14 με πρωτοβουλία της ελλαδικής πλευράς. Όπως φαίνεται η Ελλάδα πλέον δεν επιθυμεί την ύπαρξη του θεσμού των μετακλητών, ο οποίος ούτε την ίδια οφέλησε, ούτε και την Ομογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.