Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΖΑΠΠΑ ΣΤΗ ΖΑΠΠΕΙΟ ΣΧΟΛΗ

Μετά από 55 χρόνια αποκαταστάθηκε το αγάλμα του μεγάλου ευεργέτη Κωνσταντίνου Ζάππα, στη Ζάππειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Το άγαλμα που δέσποζε στην είσοδο της Σχολής, στην κορυφή του κλιμακοστασίου, την τραγική νύκτα της 6/7 Σεπτεμβρίου 1955, κατακρυμνήστηκε από τους βανδάλους που εισέβαλαν στο κτίριο, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό του.Στη συνέχεια στην περίοπτη θέση που βρισκόταν το άγαλμα, τοποθετήθηκαν οπτικά στοιχεία αφιερωμένα στην μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ. Μετά την μεταφορά του υλικού αυτού σε άλλο σημείο της Σχολής, η θέση παρέμενε κενή.

Στο μεταξύ τα κατακερματισμένα μέλη του αγάλματος είχαν αποκατασταθεί με την φροντίδα του ιδρυτή της Σχολής κ. Νικόλαου Κεφάλα, ο οποίος με πρωτοβουλία του, την Κυριακή 6 Ιουνίου προχώρησε στην τοποθέτηση του αγάλματος στην αρχική του θέση.
Όμως αυτή η καθ' όλα φυσιολογική αποκατάσταση, δεν άρεσε σε παράγοντες των κρατικών αρχών που υπηρετούν στην Σχολή. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο κ. Κεφάλας προσκλήθηκε στην Διεύθυνση Παιδείας για να δώσει εξηγήσεις.
Προφανώς οι αρμόδιες αρχές παραβλέπουν την πρόσφατη εγκύκλιο του Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν, η οποιά ζητεί από τις κρατικές υπηρεσίες να μην κάνουν δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των μειονοτικών. Η εγκύκλιος αυτή σε συνδυασμό με την Συνθήκη της Λωζάννης που αποδίδει στις μη μουσουλμανικές μειονότητες την δυνατότητα διοίκησης των σχολείων τους, καθιστά αναχρονιστική την πρόσκληση του κ. Κεφάλα στην Διεύθυνση Παιδείας, για εξηγήσεις.