Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στις επετειακές εκδηλώσεις και τα μνημόσυνα που τελέστηκαν, στην μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορα της Ρωμέϊκης Αυτοκρατορίας, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συμπολεμιστών του που έπεσαν ηρωϊκώς υπερασπιζόμενοι την Κωνσταντινούπολη, κοινό σημείο ήταν οι αναφορές στο πνεύμα της ελληνικής αντίστασης, το οποίο είναι διαχρονικό και παραμένει επίκαιρο στις μέρες μας.

Στην κεντρική εκδήλωση - μνημόσυνο που οργάνωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών ενώπιον του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στην πλατεία Μητροπόλεως, ο πρόεδρος της ΟιΟμΚω κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, αφού απαρίθμησε διάφορα παραδείγματα από το τέλος διαφόρων αυτοκρατοριών, επεσήμανε ότι η περίπτωση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που υπερασπίστηκε μέχρι τελευταίας πνοής μαχόμενος την πρωτεύουσα του κράτους του, είναι μοναδική στην ιστορία των μεγάλων και μακροβιότερων αυτοκρατοριών.
Σε ανάλογες αναφορές του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Θεμιστοκλής Παχόπουλος, στην εκδήλωση που έγινε στις 31 Μαίου 2010 στο μέγαρο του Συλλόγου, αναφέρθηκε εκτός των άλλων, στην σύγχρονη αντίσταση που θα πρέπει να εκδηλωθεί στην πολιτιστική άλωση που απειλεί τον Ελληνισμό.
Εκδήλωση για την Άλωση πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Φίλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 28 Μαίου 2010. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωακείμ Παπαδόπουλος σημείωσε την ανάγκη να στηριχθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Ελληνισμός της Πόλης.

(Αριστ.) Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπενθυμίζει στο κοινό της εκδήλωσης (δεξιά) που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τους ομιλητές, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο θεσμός που επιβίωσε επί 1700 χρόνια αντιμετωπίζοντας αναρίθμητες αντιξοότητες.

(Αριστ.) Ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. ήταν βασικός ομιλητής στην εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. ((Δεξιά) Το ακροατήριο στην ημερίδα που οργάνωσε η  Οι.Ομ.Κω για την επέτειο της Άλωσης την 29η Μαίου 2010 στο δημαρχιακό μέγαρο του Παλ. Φαλήρου.


(Αριστ.) Η πρόεδρος του Συλλόγου Πριγκηπιανών κ. Φ. Ραπτοπούλου διαβάζει την παρουσίαση της υπερχιλιόχρονης Ρωμέϊκης διαδρομής, ενώ περιμένει την σειρά της η Αντιπρόεδρος κ. Β. Ξύδα, για να συνεχίσει στην ανάγνωση. Στιγμιότυπο στην ημερίδα της Οι.Ομ.Κω.
(Δεξιά). Την Κυριακή 30 Μαίου τελέστηκε από την Οι.Ομ.Κω. το καθιερωμένο μνημόσυνο εις μνήμη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συμπολεμιστών του, ενώπιον του ανδριάντα του στην Πλ. Μητροπόλεως. Είμασταν εκεί για μία ακόμη χρονιά, γιατί απλά δεν ξεχνάμε τις παρακαταθήκες της θυσίας τους.

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Μεγ. Ρεύματος καταθέτει στεφάνι στον ανδριάντα, εκ μέρους της Οι.Ομ.Κω. (Αριστ.)
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών κ. Θεμ. Παχόπουλος στο βήμα της εκδήλωσης που έγινε την 31η Μαϊου στο Μέγαρο του Συλλόγου. (Δεξιά)

Μέρος του κοινού στην εκδήλωση του Συλλόγου Κων/πολιτών (Αριστ). Ο κ. Αντ. Λαμπίδης στην εκδήλωση διάβασε ένα εκπληκτικά επίκαιρο  κείμενο του αείμνηστου πατέρα του Χάρη Λαμπίδη, για το ελληνικό πνεύμα του Βυζαντίου, γραμμένο περίπου προ εικοσαετίας. (Δεξιά)