Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

Σε προηγούμενα δημοσιεύματα μας αναφερθήκαμε στις εκλογικές παρατυπίες που σημειώθηκαν κατά την διαδικασία εκλογής Εφοροεπιτροπής στην Κοινότητα Μπεσίκτας.
Όσα καταγράψαμε, ήδη αποτελούν βάσιμη αιτία για την ακύρωση των εκλογών. Όμως πληροφορούμαστε και άλλα στοιχεία για αυτό που περιγράψαμε ως «όργιο παρατυπιών» σε αυτό που κατ’ ευφημισμό μόνο θα μπορούσε να ονομαστεί «εκλογές».
Τα ερωτήματα που καλούνται ν’ απαντήσουν τόσο η Εφορευτική Επιτροπή όσο και ο Ντίνος Μπελαλίδης, πρόεδρος της απερχόμενης Εφοροεπιτροπής, είναι πολλά και σε μία ευνομούμενη πολιτεία τα ερωτήματα αυτά θα έπρεπε να απαντηθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, με απολογούμενους τους προαναφερόμενους.
Ενδεικτικά μόνο ν’ αναφέρουμε μερικά στοιχεία για τις παρατυπίες που έγιναν κατά την εκλογική διαδικασία.
Ήδη αναφερθήκαμε – λεπτομερώς και τεκμηριωμένα – στην ακύρωση της υποψηφιότητας των «ανεπιθύμητων». Όπως επίσης και στην μη ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου σε χώρο προσιτό στα μέλη της κοινότητας.
Το αποτέλεσμα της μη ανάρτησης των εκλογικών καταλόγων, ήταν πολλοί κάτοικοι της περιοχής να μην μπορέσουν να διαπιστώσουν εγκαίρως ότι το όνομα τους δεν ήταν εγγεγραμμένο στον κατάλογο, παρά μόνο την ημέρα των εκλογών.
Βέβαια υπάρχουν και πληροφορίες, ότι ενώ δεν επιτράπηκε να ψηφίσουν σε ομογενείς που ήταν κάτοικοι της υποδιοίκησης Μπεσίκτας (εκλογική περιφέρεια που όρισε η Εφορευ. Επιτροπή), δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίσουν άτομα που δεν είναι κάτοικοι της περιοχής.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, διότι με την παράθεση και μόνο ορισμένων στοιχείων μπορούμε να συμπεραίνουμε πόσο δημοκρατικές και πόσο εκλογές ήταν αυτό που έγινε στην Κοινότητα Μπεσίκτας.
- Ένα από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής ήταν ο Ιωάννης Μπενλίσοϊ. Στα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Επιτροπή διαβάζουμε ότι εξελέγηκε μεταξύ άλλων και ο Ιωάννης Μπενλίσοϊ. Όπως πληροφορούμαστε δεν πρόκειται για συνωνυμία αλλά για το ίδιο άτομο. Είναι πάγιος κανόνας σε σωματεία και άλλους συλλογικούς φορείς, μέλος της εφορευτικής επιτροπής να μην είναι και υποψήφιος, για λόγους ευνόητης αμεροληψίας. Μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο προαναφερόμενος είναι γιός του Γιώργου Μπενλίσοϊ, που κατείχε θέση επιτρόπου στην απερχόμενη διοίκηση.
- Ένα άλλο μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, ο Ιωσήφ Καράντας, είναι και υπάλληλος της Κοινότητας. Έτσι συνέβη το πρωτοφανές ο υπάλληλος να βρεθεί σε θέση να ελέγχει τις υποψηφιότητες, με την ευχέρεια να απορρίψει αυτούς που δεν θα ήθελε για μελλοντικούς του προϊσταμένους. Αλλά και την δυνατότητα να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του σημερινού του προϊσταμένου – εργοδότη.
- Μία άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση μέλους Εφορευτικής Επιτροπής, είναι αυτή της Μαρίας Βασιλειάδη. Πρόκειται για την σύζυγο του Ιωάννη Βασιλειάδη, που ήταν υποψήφιος και εξελέγη στην νέα εφοροεπιτροπή. Και εδώ η αρχή της αμεροληψίας πάει περίπατο και μάλιστα εις διπλούν. Αφού και η κόρη της κας Μαρίας, η Πολυξένη Βασιλειάδη ήταν μεταξύ των υποψηφίων.
Από τα παραπάνω επιβεβαιώνεται, εκτός των άλλων, ότι οι εκλογές στην Κοινότητα Μπεσίκτας ήταν μία …οικογενειακή υπόθεση, αφού (επιπλέον) υποψήφιοι μαζί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής Ντ. Μπελαλίδη ήταν και οι δύο γιοι του.
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο στοιχεία από την σωρεία των παρατυπιών, αυθαιρεσιών και την παραβίαση των αρχών που διέπουν τις δημοκρατικές εκλογές, με αποτέλεσμα να επέλθει ισχυρότατο πλήγμα στην κοινοτική μας οργάνωση.
Δεν ήταν όμως μόνο οι παρατυπίες που τραυμάτισαν τον αυτοσεβασμό της Ρωμέϊκης Κοινότητας. Ήταν και η απαράδεκτη, επιθετική και υβριστική συμπεριφορά που επεφύλαξαν οι παρατρεχάμενοι του «μεγαλοπαράγοντα» σε όσους δεν ήταν εγγεγραμμένοι και ζητούσαν εξηγήσεις.
Όμως η αποκατάσταση της τρωθείσας αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού της Κοινότητας, προήλθε από τους αυθαιρέτως αποκλεισμένους υποψηφίους, η οποίοι με ανακοίνωση τους δήλωσαν: «…Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η δημοκρατία και η διαφάνεια είναι αξίες οι οποίες αμφισβητούνται από μερικούς στην κοινότητα. Παρόλα αυτά εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το νόμο και τις παραδόσεις της κοινότητας.
Το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας στις εκλογές της κοινότητας Μπεσίκτας δεν μας απογοητεύει, απεναντίας μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κοινότητας που ξεκίνησε το 2006.»