Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

Αιφνιδίασε την Ομογένεια η ανακοίνωση της Κοινότητας Μπεσίκτας για διεξαγωγή εκλογών ανάδειξης νέας επιτροπής.
Με ανακοίνωση της που δημοσιεύεται στην «Απογευματινή» στις 4 Ιουνίου, η Κοινότητα Μπεσίκτας πληροφορεί ότι θα πραγματοποιήσει εκλογές στις 19 Ιουνίου 2010.
Το χαρακτηριστικό των εκλογών αυτών είναι ότι η απερχόμενη επιτροπή αποφάσισε να τις πραγματοποιήσει στη περιφέρεια Μπεσίκτας (Διπλοκιόνιο), όταν είναι γνωστό ότι διαμένουν ελάχιστοι ομογενείς στην περιοχή.Η πρόθεση χειραγώγησης των εκλογών φαίνεται και από το γεγονός ότι ουσιαστικά δίνεται μία εβδομάδα περιθώριο για υποβολή υποψηφιοτήτων.

Έτσι η απερχόμενη επιτροπή εμφανίζεται τυπικά να εκπληρώνει την υποχρέωση της για διεξαγωγή εκλογών, όμως με τους περιορισμούς που βάζει ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα της Ομογένειας να εκλέξει την διοίκηση που κρίνει πιο κατάλληλη.
Το ερώτημα πλέον είναι εάν η απόπειρα χειραγώγησης των εκλογών θα μείνει αναπάντητη ή αν θα υπάρξει αντίδραση της Ομογένειας.
Η υπό την προεδρία του κ. Ντίνου Μπελαλίδη, επιτροπή του Μπεσίκτας ήταν μία από τις τρεις που δεν έκαναν μέχρι σήμερα εκλογές. Η επιμονή του κ. Μπελαλίδη να μην κάνει εκλογές στο Μπεσίκτας, προκαλούσε εύλογα σχόλια, όταν μάλιστα οι ομογενείς δεν θυμούνται όλα αυτά τα χρόνια που διοικεί η ίδια επιτροπή, να έχει παρουσιάσει έναν οικονομικό απολογισμό της εύπορης κοινότητας.
Η κριτική στον κοινοτικό παράγοντα, δεν εξαντλείται στο θέμα των εκλογών. Λίγο καιρό πριν την προκήρυξη των εκλογών, στην ομογενειακή εφημερίδα «Απογευματινή» (26ης Μαΐου 2010) καταχωρήθηκε «ξένη δημοσίευση» συγχαρητηρίων και ευχών με αφορμή την ονομαστική του εορτή.
Το δημοσίευμα του ανώνυμου συντάκτου, το οποίο μάλλον θα πρέπει να καταταχθεί στο «λογοτεχνικό είδος» γνωστό στην τουρκική ως «methiye» (στην ελληνική καθομιλουμένη, κοινώς «γλείψιμο») με την ιλαροκωμικότητα του προκάλεσε ποικίλα σχόλια στους κύκλους της ομογένειας.
Παρακάτω παραδίδουμε στην λογοτεχνική κρίση των αναγνωστών μας την επαινετική στιχοπλοκή του ανωνύμου συντάκτου. Αλλά ταυτόχρονα αντί άλλου σχολίου δημοσιεύουμε το περιεχόμενο κι ενός ανώνυμου ηλεκτρονικού μηνύματος που κυκλοφορεί μεταξύ των ομογενών, ως απάντηση στην καταχώρηση.
Είναι αλήθεια ότι προβληματιστήκαμε πολύ για το αν θα έπρεπε να δημοσιεύσουμε, επί της ουσίας δύο ανώνυμα κείμενα και κυρίως το δεύτερο που δεν έχει δημοσιοποιηθεί μάλιστα σε κάποιο μέσο.
Καταλήξαμε στην δημοσίευση κατ’ αντιπαραβολή των δύο κειμένων. Κι αυτό όχι επειδή υιοθετούμε το μήνυμα – απάντηση αλλά επειδή τα δημόσια πρόσωπα που κατέχουν αξιώματα, κρίνονται για τα έργα τους. Όσο σκληρή και αν είναι η κριτική, οι δημόσιοι παράγοντες που ασκούν εξουσία με διαφάνεια και διαχειρίζονται χρηστά τα κοινωνικά αγαθά, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Από την άλλη όσοι αποφεύγουν τον έλεγχο της κοινότητας, αναπόφευκτα θα γίνονται στόχος παρόμοιων μηνυμάτων.
Το επαινετικό ποίημα που καταχωρήθηκε στην Απογευματινή είναι το εξής:

Συγχαρητήρια – Ευχές
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΝΤΙΝΟ ΜΠΕΛΑΛΙΔΗ
Αν κάνει απόψε αστροφεγγιά,
θ’ ανέβω εκεί, στον ουρανό ψηλά,
την Πόλη κάτω νά κοιτάξω,
τά έργα σου να τα θαυµάσω.
Βοηθάς προθύµως όπου χρειαστεί,
Εκκλησιές, Σχολές, εδώ κι εκεί,
το Εγρίκαπου έσιαξες «εν µιά νυκτί»,
δίχως να δώσεις δεκάρα τσακιστή.
Τόν Αθλητικό Σύλλογο τον έκανες µοντέλο,
οι πάντες σου βγάζουν το καπέλο,
διοικείς µε τάξη και νοικοκυροσύνη,
κάνεις καλό στη Ρωµηοσύνη.
Κάνω στο Θεό µία προσευχή,
ν’ακούσει και τη δική µου ευχή,
να σου δίνει υγεία καί δύναµη πολλή,
η κάθε µέρα σου να είναι µια γιορτή!
Κάποιος που οι πρόγονοί του ΄κοιµούνται΄ στο Εγρίκαπι

Παρακάτω δημοσιεύουμε την «έμμετρη» απάντηση, αφαιρώντας κάποια επίμαχα σημεία, αλλά διατηρώντας τα κεφαλαία και την ορθογραφία:

ΤΑ ΟΣΑ ΜΥΡΙΑ ΕΚΑΝΕΣ (…)
ΟΛΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΦΟ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ
ΜΕ ΔΥΟ ΦΡΑΧΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΠΙ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ
ΤΑ ΤΑΛΛΑΡΑ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΕΣ ΠΟΥ ΤΑΧΗΣ ΑΠΟΒΓΑΛΕΙ;
ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΑΚΕΡΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΙΓΟΙ ΑΛΛΟΙ
ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΗ
ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΥΜΗΘΗ ΚΑΝΕΙΣ, ΣΕ ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΦΤΑΙΞΗ;;;;;
ΑΠ’ ΤΗΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΤΗΝ ΑΥΛΗ, ΣΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑ ΤΗΝ ΧΑΡΗ
ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΕΣΙΧΤΑΣ ΤΑ ΠΟΛΛΑ, ΣΤΟΥ ΚΟΥΡΤΟΥΛΟΥΣ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ
ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΓΛΥΦΟΥΝΕ, ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΣΕ ΦΟΒΟΥΝΤΕ
ΕΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ, ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ, ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΕ
ΚΑΙ (…) ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΗΣ,
ΘΑ (…) Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, ΞΑΝΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΗ…


Στη συνέχεια του ηλεκτρονικού μηνύματος – απάντηση, υπάρχει ένα σχόλιο, του οποίου επίσης αγνοούμε τον συντάκτη. Εάν δηλαδή είναι ο αρχικός συντάκτης ή κάποιος άλλος που ήθελε να προσθέσει …διευκρινήσεις.
Γράφει λοιπόν το σχόλιο (διατηρούμε την ορθογραφία, αφαιρώντας τα κατά την κρίση μας, επίμαχα σημεία):


«Συγνώμη, αν παρατηρήσετε, ο ποιητής κάτι θέλει να πει, μήπως και τον καταλαβαίνω…
Στα τόσα χρόνια της Βλαχέρνας, ο φίλος μας ο Ντίνος άφησε κάτι ψιλά χρέη. Ενώ τα νέα παιδιά σε ένα χρόνο τα ξεπλήρωσαν και έβαλαν αποθεματικό 50.000 λιρών περίπου.
Στο Γαλατά (από αμέλεια άραγε;) χάθηκαν τα καταστήματα. Χρόνια δεν έγιναν πληρωμές στις υποχρεώσεις του ιδρύματος. Και εδώ κάτι ψιλά χρέη στη νέα διοίκηση.
Στο Κουρτουλούς εμείς κι εμείς και οι δικοί μας, (…) να βγάλουμε τον ευεργέτη μας ξανά πρόεδρο, χωρίς απολογισμό και αντίθετες απόψεις.
Αλλά στο Μπεσίκτας, η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από τραγική για όλους. Ένας που αποφασίζει για όλους και διαχειρίζεται την κοινοτική περιουσία, σαν να είναι του πατέρα του. Έτσι, μαζί με τους γνωστούς αγνώστους, δεν κάνει εκλογές, δεν λογαριάζει κανέναν και προκλητικά το παίζει μάγκας και έξυπνος.
Άνθρωπος που επιχαίρει, ότι εξύβρισε θεσμούς και πρόσωπα, τα ιερά και όσια του έθνους και της φυλής, είναι ξένο σώμα της Ρωμιοσύνης.
Άτομο που διατυμπανίζει τις σχέσεις του με το βαθύ κράτος και θα πρέπει όχι μόνο να μην καυχιέται γι’ αυτό αλλά να απολογείται.
(…) Αλλά μήπως ορισμένοι από εμάς θα έπρεπε να τον βάλουμε στη θέση του. Να τον απομονώσουμε πλέον και να τον βγάλουμε από τον κύκλο των συνομιλητών και των κοινωνικών μας φίλων;
Ο καθένας ας πράξει το αυτονόητο και επιβεβλημένο».


Δεν θα κρίνουμε τα παραπάνω, αφού ο κύκλος της ομογένειας είναι μικρός και οι περισσότεροι γνωρίζουν εάν τα καταγγελλόμενα αληθεύουν ή πρόκειται για συκοφαντίες κατά του γνωστού κοινοτικού παράγοντα.
Όμως για τον αμφιλεγόμενο τρόπο που πάει να κάνει τις εκλογές στην Κοινότητα Μπεσίκτας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και σε άλλη κοινότητα τα εκλογικά παρατράγουδα και οι αμφισβητήσεις, ανάγκασαν την επιτροπή που είχε εκλεγεί με ανορθόδοξες μεθοδεύσεις να προχωρήσει στην προκήρυξη νέων εκλογών.