"Εις τον άγοντα την επέτειον της ονομαστικής του εορτής δυναμικόν Πρόεδρον της Εφορίας (....) και πάντοτε πρόθυμον για εξυπηρέτηση, απευθύνοντας ολόθερμα και ειλικρινή συγχαρητήρια ευχόμεθα χρόνια πολλά, υγείαν ακλόνητον, οικογενειακή ευτυχία και παν ποθητόν παρά Κυρίου αγαθόν."
Την παραπάνω ευχετήρια αγγελία διαβάσαμε πρόσφατα στον ομογενειακό τύπο της Πόλης, για την ονομαστική εορτή προέδρου ενός εκ των μεγαλυτέρων ιδρυμάτων της Πολίτικης ομογένειας.
Μπορεί να φαίνεται ως μία τυπική φιλοφρόνηση, από αυτές που συνηθίζονται στους κύκλους της Ομογένειας, όμως εφόσον αφορά έναν ομογενή που επιμένει να μην κάνει εκλογές στο ίδρυμα που προεδρεύει, προκαλεί έντονο προβληματισμό για τις ανοχές μερίδας ομογενών απέναντι σε ανθρώπους που ταλαιπωρούν (για να μην γράψουμε κάτι χειρότερο) την Ομογένεια με την αδιαφανή και αντιδημοκρατική διαχείριση των ιδρυμάτων μας.
Ο εν λόγω πρόεδρος όχι μόνο δέχεται φιλόφρονες ευχές από τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, αλλά προσφάτως έχει αποκτήσει και εθελοντές image maker, οι οποίοι αναλαμβάνουν να ωραιοποιήσουν τις ανακοινώσεις του, παρεμβαίνοντας "δημιουργικά" σε αυτές. Έτσι στην πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου που διαφημίζει το έργο του, παρατηρήσαμε ότι ο εθελοντής "ωραιοποιητής εικόνας" προσέθεσε στοιχεία που προσδίδουν έξωθεν καλή μαρτυρία για το επιτελούμενο έργο στο ευαγές ίδρυμα και προκαλούν την εντύπωση ότι ο πρόεδρος λειτουργεί εξ ονόματος της εφορείας. Ενώ είναι γνωστό στους κύκλους των Ρωμιών της Πόλης, ότι ο "ευπατρίδης" πρόεδρος που φροντίζει (σύμφωνα με τις δηλώσεις του) για το καλό και των άλλων ιδρυμάτων της ομογένειας, λειτουργεί κατά το γνωστό "ουάν μεν σόου".
Οι ενδιαφερόμενοι διοικητές των ιδρυμάτων μας όταν αδυνατούν να βρουν εθελοντές ωραιοποιητές, αναλαμβάνουν προσωπικά το έργο αυτό. Όπως πρόσφατα διοικητικός παράγων Σχολής, που με συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ανατολή", εξαγγέλλει ότι θα κάνει εκλογές στο ίδρυμα που διοικεί. Όμως παρ' ό,τι η Σχολή δεινοπαθεί από έλλειψη βασικών αναλώσιμων ειδών λόγω έλλειψης χρημάτων και δέχεται βροχή προειδοποιήσεων για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της, λόγω χρεών σε διάφορους οργανισμούς, ο διοικητικός παράγων φαίνεται να έχει λησμονήσει τα χρονικά όρια που είχε θέσει ο ίδιος στην συνέντευξη του, για την προκήρυξη εκλογών.
Η διεξαγωγή εκλογών στα πέντε ιδρύματα, οι διοικήσεις των οποίων αρνούνται πεισματικά να ζητήσουν την ψήφο της κοινότητας, είναι ένα μείζον πρόβλημα στην πορεία ανασυγκρότησης της Ομογένειας. Όσο καθυστερούν οι αρμόδιοι αυτών των ιδρυμάτων να κάνουν εκλογές, τόσο ενισχύεται η πεποίθηση στους κόλπους της κοινότητας, ότι κάποιοι είναι υπεράνω των νόμων του κράτους και όπως έχει αναγραφεί στον τύπο διασυνδέονται με σκοτεινούς μηχανισμούς, οι οποίοι τους εξασφαλίζουν αυτή την ιδιότυπη ασυλία.
Θα πρέπει όμως ν' αναρωτηθούμε, εάν οι συγκεκριμένοι παράγοντες ετύγχαναν της ηθικής καταδίκης του συνόλου της Ομογένειας και δεν έβρισκαν κανένα έρεισμα εντός των μελών της κοινότητας, θα επέμεναν στην άρνηση τους να κάνουν εκλογές;
Να σημειώσουμε ότι εκτός από τα πέντε ιδρύματα, στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, εκλογές θα πρέπει να γίνουν και σε ίδρυμα μας, η διοίκηση του οποίου αποκαταστάθηκε στα καθήκοντα της μετά από δικαστική απόφαση.
Οι εκλογές είναι βασικό στοιχείο εκδημοκρατισμού, όχι όμως το μοναδικό. Ένα άλλο στοιχείο, είναι η καθιέρωση μηχανισμών αξιόπιστου ελέγχου της οικονομικής διαχείρισης και της αξιοποίησης της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας.
Η Αρμενική κοινότητα βλέποντας το κενό που έχει ο βακουφικός νόμος στον τομέα αυτό, προχώρησε στην συγκρότηση μηχανισμού οικονομικού ελέγχου των ιδρυμάτων της. Η πρόβλεψη του νόμου για ελέγχους ορκωτών λογιστών κ.λ.π. είναι ένα θετικό βήμα. Όμως εδώ αναφερόμαστε στον έλεγχο που ασκεί η κοινότητα μέσω των δικών της μηχανισμών.
Όταν ανακοινώθηκε από την ΑΘΠ Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, η συγκρότηση επιτροπής υπό τον κ. Κ. Σανδαλτζίδη, για την μελέτη της καλύτερης αξιοποίησης της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας, είχαμε αναγγείλει με μεγάλη χαρά την είδηση αυτή, από τις στήλες της εφημερίδας "Ανατολή".
Όμως παρά τους μήνες που πέρασαν δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην στελέχωση και την λειτουργία της επιτροπής αυτής. Μάλιστα ακούγεται ότι, η αναγγελία προκάλεσε δυσαρέσκεια σε ορισμένους παράγοντες της ομογένειας, επειδή η επιλογή του επιφανούς ομογενούς στην θέση του προέδρου δεν ήταν αιρετή.
Μία άλλη ερμηνεία της μέχρι τώρα αδράνειας, είναι η απροθυμία κοινοτικών και άλλων παραγόντων, να αποδεχθούν τον εποπτικό ρόλο της επιτροπής αυτής, για να μην απωλέσουν τα ιδρύματα που διοικούν, την απόλυτη αρμοδιότητα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.
Αυτή η διάσταση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα ενόψει και της αναμενόμενης επιστροφής σημαντικού αριθμού δημευμένων ακινήτων στα ιδρύματα που έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις, όπως προέβλεπε ο τελευταίος βακουφικός νόμος. Εάν αναλογιστούμε τον αριθμό των διεκδικούμενων ακινήτων, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των περιουσιακών στοιχείων ορισμένων ομογενειακών βακουφίων. Και όπως είναι γνωστό την φτώχεια σου πρόθυμα την μοιράζεσαι με άλλους, όχι όμως και τον πλούτο σου.
Όταν βέβαια αναφερόμαστε στους εφοροεπιτρόπους που διαχειρίζονται την κοινοτική ακίνητη περιουσία της ομογένειας, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται για ανθρώπους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο από τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, πολλές φορές χωρίς να έχουν τις αναγκαίες τεχνικές γνώσεις, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες που σχετίζονται με το ανθρώπινο περιβάλλον κ.λ.π.
Πολλοί εξ αυτών έχουν συνειδητοποιήσει το βάρος της ευθύνης που έχουν επωμιστεί. Όμως ο όγκος των ευθυνών και των προβλημάτων που έχει ν' αντιμετωπίσει η κάθε εφοροεπιτροπή ενδεχομένως να περιορίζει το ενδιαφέρον της στο στενό χώρο της "επικράτειας" του ιδρύματος ή της ενορίας που διοικεί. Βέβαια δεν θα παραβλέψουμε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον συντονισμό και την συνεργασία ορισμένων κοινοτήτων, ιδρυμάτων και των φιλοπτώχων αδελφοτήτων.
Αλλά το κρίσιμο σημείο είναι η αξιοποίηση της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η περιουσία αυτή ονομαστικά μπορεί να ανήκει σε κάποιο βακούφι, όμως επειδή η Ομογένεια είναι μία και αδιαίρετη, η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας θα πρέπει να γίνει με κριτήριο τις ανάγκες όλης της Ομογένειας.
Γι' αυτό η λειτουργία της επιτροπής αξιοποίησης της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας, είναι ζωτικής σημασίας. Ιδιαίτερα τώρα που δίδονται αντιπαροχή κοινοτικά οικόπεδα, υπογράφονται μακροχρόνια ενοικιαστήρια για κοινοτικά κτίρια και γενικώς παρατηρείται μία αυξημένη κινητικότητα γύρω από την κοινοτική ακίνητη περιουσία, θα έπρεπε πρώτα απ' όλα οι επίτροποι που χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις να επιθυμούν την λειτουργία ομογενειακών μηχανισμών αξιολόγησης και ελέγχου, για να προστατεύσουν τους ιδίους από πιθανές φημολογίες. Αλλά το σημαντικότερο για να έχουν την επικύρωση των ενεργειών τους, από το κοινωνικό σύνολο στο οποίο οφείλουν να λογοδοτούν.
Τα προαναφερόμενα δεν είναι τα μόνα σημεία, στα οποία η Ομογένεια αδυνατεί να λειτουργήσει συλλογικά, ως ένα σώμα, αλλά επικρατούν οι ατομικές επιλογές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι συνυφασμένες και με ιδιοτελείς σκοπούς.
Εάν η Ομογένεια δεν καταφέρνει να νοικοκυρέψει τα του οίκου της, μην κατηγορούμε τους ξένους για την μοίρα μας. Αυτοί απλώς αξιοποιούν τις δικές μας αδυναμίες.
Στο θέμα θα αναφερθούμε με πρόσθετα στοιχεία, στο προσεχές τεύχος της «Ανατολής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.