Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ...

Στον ομογενειακό τύπο της Πόλης ("ΗΧΩ" 2/12/09) δημοσιεύτηκε ανακοίνωση των Νοσοκομείων Βαλουκλή, που φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Εφορίας κ. Δημήτρη Καραγιάννη.
Η ανακοίνωση μάς πληροφορεί για τα μέτρα που έλαβε η Εφορία για την προστασία του Νεκροταφείου της Ζωοδόχου Πηγής, όπου άγνωστοι βάνδαλοι στις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν καταστρέψει 93 τάφους.

Η ανακοίνωση που είναι γραμμένη σε "περίεργα" ελληνικά, μεταξύ άλλων αναφέρει (διατηρήσαμε την σύνταξη και την γραμματική)  "...Ανάλογα με τις πληροφορίες που είχαμε από την αστυνομία μάθαμε ότι τα δύο άτομα που συνέλαβαν όταν προσπάθησαν να μπούνε στο Νεκροταφείο ομολόγησαν ότι κάποιος τους πληρώνει για να σπάσουν τα μνήματα. Εμείς υποψιαζόμαστε από αυτούς που ανοίξανε δίκες για τα ακίνητα του Νοσοκομείου οι οποίοι με διάφορες απειλές απειλούν το Νοσοκομείο και την Εφορεία. Εάν αποφασίσουν οι δικηγόροι του Νοσοκομείου μας το θέμα θα το πάνε στα δικαστήρια. Ήδη με διάφορες δίκες που έχουμε ανοίξει καταπολεμούμε για να πάρουμε πίσω τα ακίνητα μας. Λυπούμαι ότι κανείς δεν ρωτάει ποια είναι η κατάσταση με τα δικαστήρια των ακινήτων.
Δεν ενδιαφέρεται κανείς για να μάθει τι αποτελέσματα πέρνουμε από τις δίκες. Μήπως μερικοί προτιμούν να χάσουμε τις δίκες για να καταστραφεί το Νοσοκομείο;
Η Εφορεία έχει την δυνατότητα να φέρει στο ύψωμα το Νοσοκομείο για να είναι ένα από τα καλύτερα Νοσοκομεία της Πόλης όπως έκανε άλλωστε στο 1991 όταν το είχε αναλάβει εντελώς κατεστραμμένο και το έφερε σ αυτή τη κατάσταση..."

Όπως φαίνεται από το παραπάνω απόσπασμα, η Εφορεία ή ο κ. Καραγιάννης ζητούν και τα ρέστα από την Ομογένεια ...λέγοντας πως δεν ενδιαφέρεται κανείς για την τύχη των διεκδικούμενων ακινήτων. Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Η ανησυχία για το μέλλον των Νοσοκομείων Βαλουκλή είναι διάχυτη στην Ομογένεια. Άλλωστε έχουν περάσει ελάχιστοι μήνες από την δημοσίευση της έκκλησης "ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ" που υπέγραψαν 50 περίπου επιφανείς ομογενείς, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό εκδήλωσαν το ενδιαφέρον και την ανησυχία τους για την διοίκηση των Νοσοκομείων Βαλουκλή και των άλλων ιδρυμάτων, που δεν κάνουν εκλογές. Χωρίς εκλογές, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε έλεγχος της κοινότητας, ούτε διαφάνεια για την διαχείριση της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας.
Επίσης είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έχει εκφράσει έμπρακτα την δυσαρέσκεια του για την άρνηση της Εφορείας να κάνει εκλογές, η οποία συνεχίζει την αδιαφανή διαχείριση του μεγαλύτερου ιδρύματος της Ομογένειας.
Αλλά και στο τεράστιο ζήτημα των συνεχιζόμενων δικών για τα ακίνητα του ιδρύματος, εκτός από τον κ. Καραγιάννη είναι αμφίβολο εάν υπάρχει δεύτερος ομογενής που να έχει μία πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Ενώ λοιπόν είναι γνωστά όλ' αυτά, ο ισχυρισμός του κ. Καραγιάννη ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την εξέλιξη των δικών και ότι κάποιοι (ποίοι άραγε;) προτιμούν να χάσει το ίδρυμα τις δίκες για να καταστραφεί το Νοσοκομείο... ακούγεται ως κακόγουστο ανέκδοτο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνέχεια της ανακοίνωσης. Σε προσωπικό ύφος ο κ. Καραγιάννης γράφει:
"...Δοξάζω το Θεό που με τη βοήθεια της Παναγίας πήρα την άδεια για την οικοδομή του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας Σταυροδρομίου την οποία έδωσα στον πρώην Γενικό Πρόξενο κ. Αλεξανδρή. Επίσης πήρα τον τίτλο ιδιοκτησίας της εκκλησίας του Αι-Δημήτρη και όλων των εκκλησιών και του Νεκροταφείου της Πριγκήπου..."
Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί έπρεπε να μεσολαβήσει ο κ. Καραγιάννης για να πάρει την άδεια επισκευών για την Παναγία του Σταυροδρομίου. Ποιά σχέση διαπλοκής έχει με τους κρατικούς ή και άλλους μηχανισμούς, για να κατάφερε να εκδώσει μία άδεια την οποία προφανώς δεν μπορούσε να πάρει η αναγνωρισμένη από το κράτος διοίκηση (εφορεία) του Σταυροδρομίου.

Όμως το πιο ακατανόητο για το κοινό νου, είναι ο ισχυρισμός ότι έδωσε την άδεια επισκευής στον πρώην Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας. Ποιός θεσμικός λόγος επέβαλλε αυτή τη κίνηση; Τι σχέση έχει ο Γ. Πρόξενος της Ελλάδας, με τις επισκευές στον ναό της Παναγίας;
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ομολογία διαπλοκής με κρατικούς μηχανισμούς, Τουρκίας ή Ελλάδας και πλήρη περιφρόνηση της κοινότητας από την οποία προέρχεται και στην οποία οφείλει ν' απολογείται.
Αξιοθαύμαστη είναι και η αναφορά του στους τίτλους ιδιοκτησίας των ναών της Πριγκήπου. Μήπως ήταν ανίκανη η εφοροεπιτροπή της Πριγκήπου να πάρει μόνη της τους τίτλους ιδιοκτησίας ή μήπως συνάντησε ανυπέρβλητες δυσκολίες στα κρατικά γραφεία και έπρεπε να επιστρατευτεί ο κ. Καραγιάννης;

Στο τέλος της ανακοίνωσης τονίζονται τα εξής:
"...Επειδή τα τελευταία χρόνια δεν πραγματοποιείται το γεύμα των Μυροφόρων και δεν μπορούμε να κάνουμε λογοδοσία τον Ιανουάριο του 2010 η Εφορεία θα πληροφορήσει μέσω της εφημερίδος στην Ομογένεια τον προϋπολογισμό του 2009".
Μιάς και το 2010 δεν θα έχουμε επιστρέψει στο 2008, υποθέτουμε ότι θέλει να πει ο κ. Καραγιάννης που υπογράφει την ανακοίνωση, ότι θα ανακοινώσει τον ισολογισμό και όχι τον προϋπολογισμό του 2009.
Επίσης, μάλλον εκ παραδρομής γράφει ότι δεν πραγματοποιείται το γεύμα των Μυροφόρων, ενώ το γεύμα γίνεται αλλά δεν το τιμά με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προφανώς ως μία πράξη έμπρακτης διαμαρτυρίας προς την εφορεία του ιδρύματος που αρνείται να κάνει εκλογές.
Πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ένας "προϋπολογισμός" που δεν τον ελέγχει κάποιο ανεξάρτητο σώμα, ας το κρίνουν οι αναγνώστες.
Στο θέμα θα επανέλθουμε από τις στήλες της "Ανατολής".