Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Ομιλία του Δημητρίου Φραγκόπουλου κατά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 22/11/2009, επ’ ευκαιρία της παρουσίασης των πρακτικών του Συνεδρίου «Συνάντηση στην Πόλη: Το παρόν και το μέλλον»

Παναγιότατε,
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα σ’ ένα ‘δικό μας’ χώρο, στο χώρο του Αθλητικού Συλλόγου Πέρα, όμως δεν θα μιλήσω για την ‘ιστορία’ αυτού του ιστορικού για την Ομογένειά μας χώρου. Την γνωρίζετε. Είναι ‘μακρά’ και ‘δαφνοστολισμένη’.
Είναι μιά ευκαιρία έκφρασης χαράς, το γεγονός ότι αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε αυτούς τους παραμελημένους τα τελευταία χρόνια χώρους και συζητούμε για την επισκευή τους και την ανανεωμένη χρήση τους.


Αντλούντες πάντοτε θάρρος από τα ελπιδοφόρα μηνύματά Σας και με ασπίδα την προστασία Σας, ξεκίνησε η διοργάνωση του Συνεδρίου μας, «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: Το Παρόν και το Μέλλον», που πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι του 2006, υπό την υψηλή προστασία Σας, Παναγιότατε.
Σ’αυτό το Συνέδριο διατρανώθηκε σθεναρά η επιθυμία να παραμείνει η Ομογένεια στις εστίες της και παράλληλα τονίστηκαν οι αδυναμίες και διερευνήθηκε ο τρόπος βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής της.
Συνήλθαμε σήμερα βασικά, για να γιορτάσουμε την παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του Συνεδρίου αυτού.


Το γεγονός ότι κυκλοφορεί μια άψογη έκδοση, εξαιρετικά καλοτυπωμένη, μία έκδοση σύγχρονη, καλαίσθητη και επιστημονική, εξουδετερώνει την πικρία για την έστω και δικαιολογημένη αισθητή καθυστέρησή της, τονώνει την αγωνιστική μας διάθεση και μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι.
Θεωρήσαμε εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο, η πρώτη έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου μας να γίνει στα ελληνικά, με την ευχή να καταστεί δυνατή και η έκδοσή τους στην τουρκική.
Έκτοτε η Επιτροπή του Συνεδρίου, ιδιαίτερα με τις έντονες ενέργειες του αγαπητού μας κ. Λάκη Βίγκα κινήθηκε στην κατεύθυνση της πραγματοποιήσεως των κοινοτικών εκλογών και στη συνέχεια:
α΄) Ανανεώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Κοινοτικών Διοικητικών Σωμάτων.
β΄) Επιτεύχθηκε η συγκέντρωση εκπροσώπων των Κοινοτικών μας Βακουφίων, το οποίο και τον ανέδειξε ως υποψήφιο για το 15μελές Ανώτατο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσεως των Βακουφίων και μετά εξελέγη από τα Μειονοτικά Βακούφια της χώρας μας ως εκπρόσωπός τους στο Ανώτατο αυτό Συμβούλιο, το οποίο εδρεύει στην Άγκυρα.
γ΄) Πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με αντιπροσώπους των περιφερειακών κοινοτικών σωμάτων για ανταλλαγή σκέψεων επί γενικών ομογενειακών προβλημάτων, και
δ΄) Ολοκληρώθηκε τελικά η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου, την παρουσίαση της οποίας πραγματοποιούμε περιχαρείς σήμερα.

Όμως να μη ξεχνούμε ότι η επιτυχία ενός Συνεδρίου δεν κρίνεται από τον Τόμο των Πρακτικών του, όσο περικαλλής κι’ αν είναι η εμφάνισή του, ούτε και από το περιεχόμενό του, όσο κι’ αν αυτό ‘θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων’ και προτείνει λύσεις πρακτικές, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές στα προβλήματα της Μειονότητας.
Η επιτυχία ενός Συνεδρίου, για την Ομογένειά μας ειδικά, διασφαλίζεται κυρίως από τη σώφρονα και αποφασιστική υλοποίηση των προτάσεών του.
Στο Συνέδριο διερευνήθηκαν, ως γνωστό, ζητήματα πάνω σε τρεις άξονες: δημογραφία-παιδεία-κοινοτική οργάνωση/ιδρύματα.

Θα αναφερθώ σύντομα σ’ αυτά, καθώς δεν είναι του παρόντος η συζήτησή τους:
- Από τις προτάσεις του Συνεδρίου, η προσπάθειά μας εστιάστηκε μέχρι σήμερα πιο πολύ στο θέμα της κοινοτικής οργάνωσης. Αυτό το επέτασσαν και οι προθεσμίες που έθετε ο νέος βακουφικός νόμος.
- Ανακινήθηκε το βαλτωμένο από το 1991 ζήτημα των ενοριακών εκλογών. Σήμερα, από το σύνολο των 66 βακουφίων μόνο 4 δεν έχουν προβεί σε εκλογές για την ανανέωση των εφοροεπιτροπών τους.
- Στα τέλη του Αυγούστου που μας πέρασε, κατατέθηκαν όλα τα δηλωτικά για τα διεκδικούμενα ακίνητα, χάρη στον εξορθολογισμό του συστήματος νομικής συμβολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και τώρα αναμένουμε όχι μόνο την επιστροφή σημαντικού αριθμού ακινήτων, αλλά και την συλλογική, ορθολογική και επωφελή για το σύνολο διαχείρισή τους.
- Άρχισαν, επιτέλους, έστω και σποραδικά, να γίνονται λογοδοσίες διαχείρισης από τις Εφοροεπιτροπές.
- Εξάλλου το φιλανθρωπικό μας σύστημα, με τη λειτουργία του νεοσύστατου «Συμβουλίου Φιλανθρωπικών Αδελφοτήτων», στο οποίο μετέχει το σύνολο των 8 Φιλανθρωπικών μας Συλλόγων, διέρχεται αυτές τις μέρες μία περίοδο εκ βάθρων αναζωογόνησης.
- Κατά τον ίδιο τρόπο προχωρεί και η εργασία εκπόνησης των απαραίτητων καταστατικών και κανονισμών για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Εφοροεπιτροπών, την διεξαγωγή των κοινοτικών εκλογών και ενδεχομένως τη θέσπιση μιας ελεγκτικής επιτροπής.
- Ελέχθη ότι η δημογραφική έρευνα ήταν ένα φιάσκο. Βαρύς ο χαρακτηρισμός, διότι έχει ικανή δόση υπερβολής. Πράγματι, η έρευνα στην οποία αναφερόμαστε, δεν κατάφερε να μας εξασφαλίσει αυτό που θα θέλαμε: ακριβείς αριθμούς σε σύνολο και κατηγορίες ηλικιακές, επαγγελματικές κλπ.
Η επιτυχία της δημογραφικής αυτής έρευνας έγκειται στο ότι έχει θέσει τις βάσεις για την πραγματοποίηση μιας αξιόπιστης απογραφής, κι αυτό, ύστερα από δεκαετίες απραξίας στο θέμα της ανανέωσης των κοινοτικών εκλογικών καταλόγων.
- Πρέπει επίσης να αξιολογηθεί στο ίδιο πλαίσιο, ως εξίσου σημαντική και η υπογεγραμμένη από πλειάδα ομογενών έκκληση, που δημοσιεύτηκε στον ομόγλωσσο τύπο, τον Ιούνιο του 2009, με τίτλο ‘Ώρα Ευθύνης’, η οποία σαφώς καταδεικνύει το υψηλό φρόνημα που διακατέχει μεγάλο μέρος της Κοινότητας αυτή τη στιγμή.

Στο καυτό θέμα της παιδείας μας, που με καίει, ομολογώ, και προσωπικά, θεσμικά δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε. Εδώ και αρκετά χρόνια χτυπούμε συνέχεια την καμπάνα του κινδύνου, αλλά δυστυχώς εις ώτα μη ακουόντων.
Η εξέλιξη της δημογραφικής μας σύνθεσης τα τελευταία χρόνια, επιβάλλει συντονισμένη πρόνοια για τη διασφάλιση της γλωσσικής μας ακεραιότητας, αν βέβαια δεν θέλουμε να αλλοιωθεί ένας βασικός μοχλός της ταυτότητάς μας.
Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: Με μπαλωματικά ημίμετρα δουλειά δεν γίνεται. Είχαμε το Νηπιαγωγείο του Γαλατά, που από έλλειψη νηπιαγωγού υπολειτουργούσε, δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, και ενάντια στην πρότασή μας να ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση της λειτουργίας του, προτιμήθηκε το κλείσιμό του.
Η φιλότιμη προσπάθεια που έγινε πέρσι στο Μέγα Ρεύμα , σε προνηπιακή βάση, φέτος φαίνεται ότι ναυάγησε άδοξα.
Με μόνο άρτια οργανωμένο νηπιαγωγείο του Ζαππείου δεν είναι δυνατό να καλυφθούν οι ανάγκες της Παιδείας μας, που γλωσσικά χωλαίνει επικίνδυνα.
Η εξέλιξη των εκπαιδευτικών μας θεμάτων, δείχνει ότι δεν έχει βρεθεί λύση, όχι μόνο στο θέμα της άρτιας εκμάθησης της γλώσσας μας, αλλά ούτε και γενικότερα στο πρόβλημα της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο, λόγω των υφισταμένων συνθηκών, επιβάλλεται να στοχεύει σοβαρά και στην κάλυψη των οργανικών αναγκών της Κοινότητάς μας.
Χρειαζόμαστε εξειδικευμένα σχέδια πλεύσης και δράσης για τον εκσυγχρονισμό της παιδείας και της κοινοτικής μας οργάνωσης γενικότερα.
Μπορεί οι ρυθμοί μας να μην είναι πάντοτε γοργοί όσο επιθυμούμε, αλλά προχωρούμε έχοντες συναίσθηση των ευθυνών που μας αναλογούν κατά την πορεία μας στον 21ο αιώνα.
Όθεν φρονούμε ότι η Εκπαίδευση θα πρέπει να είναι το επόμενο θέμα, μετά τα οργανωτικά, με το οποίο ανάγκη να ασχοληθούμε επισταμένα και με περίσσεια υπευθυνότητα.

Προτάσεις για καλύτερη οργάνωση της Κοινοτικής μας διοίκησης

Για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των κοινοτικών μας θεμάτων θεωρούμε επωφελή την δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Κεντρικού Θεσμικού Οργάνου, (Σ.Κ.Θ.Ο.), που θα λειτουργεί με ειδικό κανονισμό.
Δραστηριότητες που δυνατό να εμπίπτουν στον κύκλο των ενδιαφερόντων του θεσμικού αυτού οργάνου αυτού είναι:
α. Μελέτη εκσυγχρονισμού της κοινοτικής οργάνωσης,
β. Επισήμανση των βασικών προβλημάτων της Ομογένειας,
γ. Συμβουλευτική συμπαράσταση, με ειδικευμένα στελέχη, στους κοινοτικούς παράγοντες,
δ. Εκπόνηση σχεδίου ορθολογικής διαχείρισης των κοινοτικών ακινήτων,
ε. Εξασφάλιση ευνοϊκών όρων αλληλεγγύης μεταξύ των Κοινοτικών Σωμάτων για τη δημιουργία Κοινού Κοινοτικού Ταμείου, με σκοπό την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και την οικονομική ενίσχυση ακραίων κοινοτήτων με πενιχρά οικονομικά έσοδα.
στ. Σύνταξη Κανονισμών σχετικών με τη λειτουργία θεσμικών οργάνων για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών της Ομογένειας, όπως για παράδειγμα:
* Εξεύρεση εργασίας στους άνεργους και δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τούς επιθυμούντες να επαναπατρισθούν συμπατριώτες μας,
* Ιατροφαρμακευτική βοήθεια και γενικά συμπαράσταση στους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας,
* Ίδρυση Σωματείου κατά το πρότυπο του Συνδέσμου Σχολών για τη μελέτη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας και διερεύνηση των δυνατοτήτων βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας τους,
* Μελέτη και προγραμματισμός των βασικών αναγκών της Ομογένειας και εξασφάλιση υποτροφιών για σπουδές των νέων μας, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα σε αντίστοιχους Πανεπιστημιακούς κλάδους,
* Δημιουργία ανεκτών συνθηκών διαβίωσης για τους εξ Ελλάδος φοιτητές που σπουδάζουν στα Παν/μια της Πόλης μας,
* Διερεύνηση δυνατότητας σύνταξης Κοινοτικού Εκλογικού Κανονισμού, σύμφωνα με παλαιότερα πρότυπα,

Περαίνω την ομιλία μου, με την ακόλουθη διαβεβαίωση:
Διακατεχόμενοι από τα αυτά αισθήματα αγάπης προς την γενέτειρα γη, όπως τα διαμηνύσατε, Παναγιότατε, κατά την πανηγυρική, ομιλία Σας, στα θυρανοίξια του Ι. Ναού των Αγίων θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Πασάμπαχτσε, διαδηλώνουμε την προσήλωσή μας στην γενέτειρα γη και ενάντια στους ‘νεοφανείς αυτόκλητους μάντεις κακών’ που εδώ και χρόνια ανεύθυνα και αβασάνιστα προεξοφλούν το τέλος της Ομογένειας στη γενέτειρά της, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την επιβίωση της Ομογένειας, την επιβίωσή μας εννοώ, στη γη όπου έζησαν και εμεγαλούργησαν οι πατέρες μας.
Υποστηρίζουμε σθεναρά την διαβίωσή μας στην Πόλη αυτή, γιατί όπως εύστοχα διατρανώσατε στο μήνυμά Σας «προς πάσαν κατεύθυνσιν» Παναγιότατε, πιστεύουμε ακράδαντα ότι:
«Αυτή είναι η επίγεια πατρίδα μας, εδώ έχουμε τις ρίζες μας, εδώ είναι η ιστορία μας , εδώ είναι οι τάφοι και τα ιερά οστά των πατέρων μας, εδώ είναι η καρδιά μας και εδώ θα μείνουμε!».

Ευχαριστώ.