Μετά από την ανάρτηση του άρθρου μας με τίτλο «ΦΟΒΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΒΑΚΟΥΦΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ», δεχθήκαμε διάφορα μηνύματα.
Θα αφήσουμε στην άκρη τα επαινετικά σχόλια και θα σταθούμε σε κάποιο τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από ομογενή μας που ζει στην Πόλη.
Ο συνομιλητής μας παρ’ ό,τι έθιξε ένα θέμα το οποίο μάς ήταν ήδη γνωστό, η ένταση με την οποία το ανέδειξε, μάς προβλημάτισε ιδιαίτερα…
Πολύ λακωνικά είπε «περιουσία χωρίς παρουσία ομογενών στην Πόλη, δεν θα έχει μέλλον». Με αυτά τα λόγια ανέδειξε το δημογραφικό πρόβλημα της Ομογένειας σήμερα στην Πόλη και έθεσε το εξής ερώτημα: «Πώς θα διαχειριστεί μία χούφτα ομογενών αυτή την κοινοτική ακίνητη περιουσία, η οποία για τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα της ομογένειας είναι πολύ μεγάλη και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μετά τις επιστροφές που εξήγγειλε το κράτος;.». Συνέχισε δε λέγοντας, όσο δεν ενισχύεται αριθμητικά το ομογενειακό στοιχείο ανοίγουν οι ορέξεις κάθε είδους αρπακτικών, που βλέπουν να μην έχουν αρκετούς προστάτες οι κοινοτικές περιουσίες…
Το τεράστιο πρόβλημα με την συρρίκνωση του ομογενειακού πληθυσμού, παίρνει δραματική διάσταση στα σχολεία μας. Φέτος ήδη αναγγέλθηκε το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου Χαλκηδόνος, λόγω έλλειψης μαθητών. Η απόφαση της εφοροεπιτροπής προβλημάτισε επειδή ήταν το μόνο εν λειτουργία σχολείο στην Ασιατική πλευρά της Πόλης. Κύκλοι της ομογένειας αποδίδουν αυτή την ενέργεια ως κίνηση για εξασφάλιση επιπλέον εσόδων στην κοινότητα. Εάν ισχύει αυτό, αποτελεί μία ακόμη ένδειξη για την επικράτηση μεταξύ των ιθυνόντων της ομογένειας, λογιστικών νοοτροπιών.
Η περίπτωση του δημοτικού σχολείου Χαλκηδόνος, μπορεί να σχετίζεται με το αξίωμα «περιουσία χωρίς παρουσία δεν έχει μέλλον», όμως ο αριθμός των νεοεγγεγραμμένων μαθητών στην Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζωγράφειο, παραπέμπει άμεσα στο δημογραφικό πρόβλημα. Φαίνεται ότι ο ομογενειακός μαθητικός πληθυσμός έχει περάσει το κρίσιμο κατώφλι και πλέον καθίσταται προβληματική η μέχρι σήμερα διάρθρωση και λειτουργία των ιστορικών σχολών μας (Μεγάλη Σχολή, Ζάππειο, Ζωγράφειο).
Στα κρίσιμα αυτά θέματα, θα αναφερθούμε στο επόμενο τεύχος της «Ανατολής», όπου φιλοξενούμε και μία σημαντική συνέντευξη ομογενειακού κοινοτικού παράγοντα, η οποία πιστεύουμε ότι θα συζητηθεί, αφού αφορά άμεσα την βιωσιμότητα της Ομογένειας…
Γρηγόρης Κεσίσογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.