Για την περιπέτεια των ελληνικών σχολικών βιβλίων που προορίζονται για τους μαθητές των ομογενειακών σχολείων μας στην Πόλη, θα μπορούσαμε να γράψουμε «μυθιστόρημα».
Ένα μεγάλο μέρος του «μυθιστορήματος» δικαίως θα αφορούσε τις περιπέτειες που έζησαν τα σχολικά βιβλία, στα ψυχοφθόρα γρανάζια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
Οι περιπέτειες αυτές, ικανές να «βγάλουν από τα ρούχα του» και τον πιο ψύχραιμο παρατηρητή, είχαν αίσιο τέλος με την αποφασιστική και καθοριστική παρέμβαση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟιΟμΚω) και ιδιαίτερα του προέδρου της κ. Νίκου Ουζούνογλου.
Τα βιβλία (του δημοτικού) που ετοιμάστηκαν με πρωτοβουλία της ΟιΟμΚω, σήμερα βρίσκονται στην Πόλη, κλειδωμένα σε κάποια αποθήκη του Ζαππείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστολογίου, η περιπέτεια των βιβλίων συνεχίστηκε και στην Τουρκία, στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες της χώρας. Τελικά, η κεντρική διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας στην Άγκυρα, έδωσε την έγκριση για την διανομή των βιβλίων στους μαθητές της ομογένειας. Εκκρεμεί μία «υπογραφή» της Διεύθυνσης Παιδείας στην Πόλη.
Όμως η νέα σχολική χρονιά βρήκε τους μαθητές μας, χωρίς τα νέα σχολικά βιβλία, λίγο με υπαιτιότητα της Διεύθυνσης Παιδείας της Πόλης και λίγο όμως εξ αιτίας της ατολμίας των αρμοδίων ομογενών να διανέμουν τα βιβλία με πρωτοβουλία τους, εφόσον τόσο το Υπ. Εξωτερικών όσο και το Υπ. Παιδείας της Τουρκίας έχουν εγκρίνει τα βιβλία.
Ας ελπίσουμε τα βιβλία σύντομα να βρεθούν στα χέρια των ομογενών μαθητών, που τα έχουν στερηθεί πολλά χρόνια.
Όμως πέρα από την παιδαγωγική αναγκαιότητα, για να προμηθευτούν οι μαθητές μας τα σχολικά τους βιβλία, υπάρχει και μία άλλη παράμετρος. Ήδη αναφερθήκαμε ακροθιγώς στα ατελείωτα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν, μέχρι να βρεθούν τα βιβλία στο Ζάππειο. Επιπλέον να σημειώσουμε ότι για την ετοιμασία των βιβλίων εργάστηκαν εθελοντικά αρκετοί άνθρωποι υπό τον συντονισμό της ΟιΟμΚω και η εκτύπωση τους κατέστη εφικτή χάρη στις χορηγίες ευαισθητοποιημένων ανθρώπων. Θα είναι κρίμα εάν αυτά τα βιβλία δεν αξιοποιηθούν όπως πρέπει από τους εκπαιδευτικούς μας και παραμείνουν άθικτα και ξεχασμένα στις μαθητικές τσάντες, επειδή η «πεπατημένη» των φωτοτυπιών κ.λ.π. είναι «βολική λύση».
«ΕΦΑΓΑΝ ΠΟΡΤΑ» ΟΙ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ;
Παραπάνω αναφερθήκαμε στην ατολμία των αρμοδίων μας, χαρακτηρισμός που δεν είναι δικός μας, αλλά αποτελεί σχόλιο που μας μεταφέρθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιστολογίου ένα άλλο κρούσμα «ατολμίας» εκδηλώθηκε την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς στην Πόλη, την 19η Σεπτεμβρίου.
Για κάποιο τυπικό κώλυμα, οι μετακλητοί εκπαιδευτικοί του Ζαππείου δεν μπόρεσαν να κάνουν έναρξη της χρονιάς στη Σχολή και αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν μέχρι την επίλυση του τυπικού κωλύματος. Δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη την πληροφορία.
Άλλωστε δεν θα θέλαμε «εκ του ασφαλούς» να παριστάνουμε τους τολμηρούς. Όμως όταν βλέπουμε να εκδηλώνονται πρωτοβουλίες και ενεργητικότητα, από άλλους ιθύνοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας μας, είναι προφανές ότι ο «πήχης ανεβαίνει» και μαζί του οι προσδοκίες απ’ όλες τις διευθύνσεις των σχολών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.