Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

«Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΔΟΜΗΣ»

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΒΙΓΚΑ ΣΤΗΝ 2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ: «Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΔΟΜΗ» (6.11.2010)

Όπως είναι γνωστό, την 6η Νοεμβρίου 2010 στην Πόλη, στην 2η Συνάντηση Επιτρόπων, έγινε ένα από τα σημαντικότερα θεσμικά βήματα των τελευταίων ετών, για την ανασυγκρότηση της κοινοτικής μας οργάνωσης: Αποφασίστηκε η ίδρυση ενός συντονιστικού φορέα, υπό μορφή σωματείου, μ’ ένα ευρύ πλαίσιο σκοπών, όπως την αποδοτικότερη εργασία των βακουφικών επιτροπών, την καλύτερη αξιοποίηση της κοινοτικής περιουσίας, τον διαφανέστερο έλεγχο των κοινοτικών πόρων κ.α.
Ο εμπνευστής του νέου θεσμικού οργάνου κ. Λάκης Βίγκας, στην εναρκτήρια ομιλία του, μεταξύ άλλων είπε: «…Από το 2005 εργαζόμαστε συστηματικά για να μεθοδεύσουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό σωστής, διαφανούς και συλλογικής λειτουργίας. Συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη των αλλαγών σε όλους τους τομείς και τις δομές της κοινότητάς μας. Αντιλαμβανόμαστε τον οικονομικό πλούτο μας και εργαζόμαστε για τη χρηστή και ορθή αξιοποίηση του.
Παράλληλα, θεραπεύουμε τους φόβους μας και τις ανασφάλειες μας.
Συγκρουόμαστε με τις δυνάμεις εντός και εκτός της κοινότητας που θέλουν να σταματήσουν την αλλαγή. Κάνουμε αυστηρή αυτοκριτική του εαυτού μας και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τıς ελλείψεις μας.
Αναγνωρίζουμε, πλέον, πως δεν πρέπει να αναζητούμε την ανάπτυξη στις κλασικές μεθόδους αλλά σε διαρθρωτικές αποφάσεις και αλλαγές.
Καλούμαστε να συνεχίσουμε την πορεία ανασυγκρότησης με πιο δυναμικά και σταθερά βήματα διότι η ιστορία μας το υποδεικνύει, οι συγκυρίες το επιτρέπουν και ως κοινότητα είμαστε πλέον έτοιμοι.
Ένας κεντρικός φορέας δεν ιδρύεται για να είναι συγκεντρωτικός ή παρεμβατικός απεναντίας θα είναι το μέσο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση και απλοποίηση των θεσμών μας, στην απελευθέρωση και κοινωνικοποίηση μας. Θα δημιουργήσει ένα κοινωνικό ιστό ικανό να φέρει κοντά τους επιτρόπους, να ενθαρρύνει τη διαμόρφωση ενός νέου δικτύου σε συνεργασία και με τις άλλες κοινότητες. Να γεφυρώσει το χάσμα με την ιστορία και να γίνει ο εκφραστής της σύγχρονης δομής μας, οι βάσεις του οποίου θα ισχύσουν για τα επόμενα είκοσι και τριάντα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με αδελφική ειλικρίνεια με τους συμπολίτες μας του εξωτερικού οι οποίοι παρακολουθούν με πίστη τις εξελίξεις στη γενέτειρα τους, στο σπίτι των πατέρων τους και εκδηλώνουν με πολλούς τρόπους την αγάπη τους και συμπαράσταση τους στην ομογένεια. Χαιρετίζω τον πρόεδρο της ΟΙΟΜΚΩ κ. Νίκο Ουζούνογλου ο οποίος παρευρίσκεται στις εργασίες αυτής της ημερίδας.
Αυτό που διατρανώνουμε σε όλους είναι ότι δεν είμαστε μια κοινότητα που μετεωριστήκαμε, είμαστε εδώ και πιστεύουμε στις δυνάμεις μας για να λάβουμε και τις δύσκολες αποφάσεις διεκδικώντας με συνέπεια τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας μας στην Πόλη. Σας προσκαλώ όλους να έρθετε να συνοικοδομήσουμε αυτό το όραμα.
Με αυτήν την πεποίθηση και σκέψεις ολοκληρώνω αφήνοντας το βήμα για να ακουστούν οι πολύτιμες συμβουλές, αναμνήσεις και βιώματα δύο αρχόντων της ομογένειας μας και παλαίμαχων στα κοινοτικά ζητήματα του κ. Δημήτριου Φραγκόπουλου και του κ. Στέλιου Ροίδη που γνωρίζουμε όλοι καλά ότι ακόμα εμπνέουν όλους μας με το μεστό τους λόγο και το σθένος με το οποίο εκφράζονται…»
Σε προηγούμενες αναρτήσεις δημοσιεύσαμε τις εισηγήσεις του κ. Δημ. Φραγκόπουλου και του κ. Στ. Ροΐδη.

Γρηγ. Κεσίσογλου

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Ομιλία Δημ. Φραγκόπουλου
http://anatoliblog.blogspot.com/2010/11/blog-post_2696.html
Ομιλία Στ. Ροΐδη:
http://anatoliblog.blogspot.com/2010/11/blog-post_09.html
http://anatoliblog.blogspot.com/2010/11/blog-post_6216.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.