Όπως είχε προαναγγελθεί, την 1η Σεπτεμβρίου 2010, ο κ. Κρις Σπύρου έδωσε συνέντευξη τύπου σχετικά με την πρωτοβουλία του για πραγματοποίηση θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία, την 17η Σεπτεμβρίου 2010.
Μαζί με τον κ. Σπύρου, στο βήμα των ομιλητών ήταν και ο κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, ο Κύπριος δικηγόρος γνωστός από την υπόθεση Λοϊζίδου.
Στην συνέντευξη τύπου ήταν παρών και ο Έξαρχος της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας Επίσκοπος κ. Χρυσόστομος.
Ο κ. Σπύρου στην αρχή ανέγνωσε την δήλωση του στην Αγγλική και Ελληνική. Ανέφερε ότι ο οργανισμός που έχει ιδρύσει στις ΗΠΑ, με την επωνυμία «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» είναι ένας θρησκευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός.
Επίσης είπε ότι ο νομικός εκπρόσωπος τους στην Ουάσιγκτον, προ εβδομάδων έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της Τουρκίας, ζητώντας συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη ώστε να συζητήσουν (1) την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας στην αρχική της υπόσταση σαν Ορθόδοξο Ναό της Ορθοδοξίας, και (2) την προγραμματισμένη αποστολή στην Αγία Σοφία στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 για την τέλεση Θείας Λειτουργίας. Όπως είπε, «ως αποτέλεσμα αυτής της επιστολής, ο νομικός μας εκπρόσωπος συναντήθηκε πρόσφατα με Τούρκους Κυβερνητικούς αξιωματούχους και άρχισε το διάλογο προς επίλυση αυτών των θεμάτων».
Μετά την ολοκλήρωση της δήλωσης του, ο κ. Σπύρου απάντησε στις πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, απ’ όπου διαφάνηκε ευκρινώς ότι αυτό που ενδιαφέρει τους οργανωτές της «αν-ορθόδοξης επιχείρησης» δεν είναι να τελέσουν τυπική Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία, αλλά να προκαλέσουν πολιτικό και νομικό έρεισμα για την διεκδίκηση – όπως είπε ο κ. Σπύρου - του δικαιώματος πραγματοποίησης Ορθόδοξων θρησκευτικών τελετών στην Αγία Σοφία.
Ο κ. Σπύρου απαντώντας στις ερωτήσεις, είπε εφόσον είναι δικαίωμα των Ορθοδόξων να χρησιμοποιήσουν για λατρευτικούς σκοπούς την Αγία Σοφία, δεν τίθεται θέμα να ζητηθεί η άδεια των τουρκικών αρχών για την τέλεση θείας λειτουργίας. Μάλιστα, μετά από σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν πρόκειται να καταβάλλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου εισόδου για να εισέλθουν στην Αγία Σοφία, διότι στην περίπτωση αυτή θα ήταν σαν να δέχονται την χρήση του ναού ως μουσείου.
Επίσης είπε ότι δεν υπήρξε κάποια συνεννόηση με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Η.Π.Α., εφόσον οι χώρες αυτές δεν έχουν κάποιο λόγο για τον τρόπο χρήσης της Αγίας Σοφίας.
Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο επιμόνως αποκαλούσε «Πατριαρχείο», και ιδιαίτερα τον Οικ. Πατριάρχη είπε ότι και αυτός όπως η Αγία Σοφία βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας, γι’ αυτό δεν έκαναν κάποια κίνηση συνεννόησης μαζί του, για να μην τον φέρουν σε δυσχερέστερη θέση από αυτήν που ήδη βρίσκεται, όπως είπε.
Στο ερώτημα εάν έχουν συνεννοηθεί με κάποια άλλη Εκκλησιαστική Αρχή για το εγχείρημα τους, απάντησε με το ευφάνταστο επιχείρημα ότι, η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» δεν ανήκει σε κάποια Επισκοπή και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να πάρουν την άδεια κάποιας εκκλησιαστικής αρχής.
Επίσης στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν θα παραβρίσκεται ιερέας μαζί τους στην θεία λειτουργία, απάντησε ότι θα υπάρχει «ιερέας κανονικός», και μάλιστα περισσότεροι του ενός, όμως με υπεκφυγές αρνήθηκε να πει σε ποια Μητρόπολη ανήκουν.
Μετά από ερωτήσεις για το πρόγραμμα της επίσκεψης τους, αποκάλυψε ότι θα μεταβεί ομαδικά, μία αντιπροσωπεία 200 – 250 μελών της «Παγκόσμιας Ενορίας» από την Ελλάδα οδικώς στην Πόλη και με τον ίδιο τρόπο θα επιστρέψουν.
Όμως ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις προθέσεις τους ήταν, όταν απαντώντας στο ερώτημα τι σχεδιάζουν να κάνουν εάν συναντήσουν παρεμπόδιση από τις τουρκικές αρχές. Είπε ότι εάν συμβεί αυτό είτε στα σύνορα είτε έξω από την Αγία Σοφία, θα κατέβουν από τα πούλμαν, θα διαβάσουν κάποια προσευχή και θα επιβιβαστούν εκ νέου στα λεωφορεία για να επιστρέψουν, ενώ την επόμενη ημέρα ο δικηγόρος κ. Αχιλλέας Δημητριάδης θα ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες σε σχέση με αυτή την απαγόρευση που θα έχουν υποστεί την προηγούμενη ημέρα.
Προηγουμένως ο κ. Δημητριάδης είχε πει ότι αφού εξαντληθούν τα εσωτερικά ένδικα μέσα η υπόθεση θα καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όμως όπως είπε είναι υπό μελέτη σε ποια νομική επιχειρηματολογία θα στηριχτεί η προσφυγή στην δικαιοσύνη.
Έτσι φάνηκε ότι η επιδίωξη του κ. Σπύρου και των συνδιοργανωτών, δεν είναι η τέλεση τυπικής Ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία, αλλά να δημιουργηθούν οι κατά την κρίση τους κατάλληλες προϋποθέσεις, προκειμένου με νομικά και πολιτικά μέσα να επιτύχουν την απόδοση της Αγίας Σοφίας στην Ορθόδοξη Χριστιανική λατρεία.
Ανεξάρτητα από την επάρκεια του νομικού οπλοστασίου, για την επίτευξη του στόχου τους, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά ως προς τις αφανείς επιδιώξεις της μία πρωτοβουλία που ενώ εμφανίζεται ότι ανήκει στην σφαίρα της θρησκευτικής λατρείας, επιμένει ν’ αγνοεί βασικούς κανόνες της πίστης αυτής.
Σχετικά με την άποψη της Εκκλησίας για την «αν-ορθόδοξη επιχείρηση Αγία Σοφία» μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Τσέτση στην σύνδεση:
http://anatoliblog.blogspot.com/2010/05/blog-post_2185.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.