Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Παρουσίαση – συζήτηση της έκθεσης
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010, 18.30-20.30
Συνήγορος του Πολίτη, Χατζηγιάννη Μέξη 5, Αθήνα (πίσω από το Χίλτον)
Tο Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων και το Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (TESEV, Κωνσταντινούπολη) σας καλούν σε παρουσίαση συζήτηση σχετικά με την έκθεση "Μια ιστορία αμοιβαιότητας: Μειονοτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και την Τουρκία", που δημοσιεύτηκε από το Πρόγραμμα Εκδημοκρατισμού του TESEV.


Ύστερα από την πρώτη της δημόσια συζήτηση και παρουσίασή της στο κοινό στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Ιούνιος 20101) η έκθεση θα συζητηθεί δημόσια και στην Ελλάδα, από πάνελ που διοργανώνουν από κοινού το KEMO και το TESEV, στην Αθήνα, στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη (2ος όρ.) την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010.
Εστάζοντας ειδικά σε ζητήματα περιουσίας και αυτοδιαχείρισης των μειονοτικων ιδρυμάτων στην Ελλάδα και την Τουρκία, η έκθεση επιχειρεί να τοποθετήσει στο ιστορικό της πλαίσιο και διαδρομή την εξέλιξη του ζητήματος των “κοινοτικών ιδρυμάτων” από το 1923 μέχρι σήμερα. Η έκθεση αναδεικνύει τις ομοιότητες και διαφορές μεταξύ του δικαίου, των πολιτικών και των πρακτικών του ελληνικού και τουρκικού κράτους απέναντι στα μειονοτικά ιδρύματα και αξιολογεί με κριτικό πνεύμα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Η έκθεση επίσης συζητάει συγκριτικά τους βακουφικούς νόμους που υιοθετήθηκαν το 2008 στις δύο χώρες. Τέλος, η έκθεση διατυπώνει προτάσεις προς τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας με στόχο την διαμόρφωση μιας δημοκρατικής, δίκαιης και σταθερής λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μειονοτικά βακούφια.
Πρόγραμμα:
6.30-8.00: Πάνελ
Συντονιστής: Τάκης Καμπύλης, δημοσιογράφος
Ομιλητές: Dilek Kurban, TESEV
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, KEMO, Επικ. καθηγητής, Παν. Μακεδονίας
Αχμέτ Ιλχάν, δικηγόρος, πρώην βουλευτής ΝΔ
Νίκος Αλιβιζατος, καθηγητής, Παν. Αθηνών και δικηγόρος στην υπόθεση του Ορφανοτροφείου
Γιάνης Κτιστακης, λέκτορας, Παν. Θράκης, νομικός σύμβουλος του Πατριαρχείου
8.00-8.30: Συζήτηση
Η έκθεση αναλύει τις επιπτώσεις των πολιτικών “αμοιβαιότητας” που άσκησαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας επί των κοινοτικών ιδρυμάτων (βακούφια) που ανήκουν στις “μειονότητες της Λοζάνης” στις δύο χώρες.Συγγραφείς είναι η Dilek Kurban, νομικός, συντονίστρια του Πριγράμματος Εκδημοκρατισμού του TESEV, και ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, νομικός, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μέλος της Γραμματείας του ΚΕΜΟ. Η έκθεση συντάχθηκε στα αγγλικά και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα ελληνικά και τα τουρκικά.