Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ, ΜΕ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΙΓΚΑ


Οσοι παρακολουθούν από καιρό, την στάση εκδότου ομογενειακού εντύπου κατά του κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα, στην διάρκεια της θητείας του ως εκπροσώπου των μη μουσουλμανικών βακουφίων στο Ανώτατο Συμβούλιο της Γεν. Διεύθυνσης Βακουφίων, δεν απόρησαν με τον τρόπο που γνωστοποίησε την παραίτηση του από το αξίωμα αυτό. 

Το δημοσίευμα του εκδότου αναφέρει τα εξής:
«Παραιτήθηκε από την διοίκηση της Γενικής ∆ιεύθυνσης Βακουφίων ο Λάκης Βίγκας
Με επιστολή του προς την Γενική ∆ιεύθυνση Βακουφίων (Γ∆Β), παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ο κ. Λάκης Βίγκας ο οποίος από το 2008 εκτελούσε καθήκοντα εκπροσώπου των µειονοτικών βακουφίων στο διοικητικό συµβούλιο του ιδρύµατος.
Ο κ. Βίγκας, ο οποίος µέχρι πρόσφατα είχε αγαστή συνεργασία µε τα υπόλοιπα µέλη της διοίκησης, ήταν και προσωπικός φίλος του µέχρι πρότινος υπουργού θεµάτων ΕΕ κ. Εγκεµέν Μπαγίς, τον οποίο µάλιστα είχε φέρει και σε σύναξη των εφόρων των οµογενειακών ιδρυµάτων για να ακούσει τα προβλήµατά τους.
Ο κ. Βίγκας στην επιστολή παραιτήσεώς του αναφέρει ότι αιτία για την απόφασή του είναι η µη εισέτι έκδοση του κανονισµού για την τέλεση εκλογών.» (Απογευματινή, 24/3/2014).

Προσπερνούμε το γεγονός ότι το όργανο από το οποίο παραιτήθηκε ο κ. Βίγκας, δεν είναι το «διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος», το οποίο διορίζεται από την κυβέρνηση. Ο κ. Βίγκας παραιτήθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο της Γεν. Διεύθυνσης Βακουφίων, ένα σχετικά νέο όργανο, στο οποίο είχε εκλεγεί δύο φορές, από τους εκπροσώπους 166 μη μουσουλμανικών βακουφίων.
Μετά από την αρχική προσπάθεια υποβάθμισης του θεσμικού ρόλου που είχε ο κ. Βίγκας, ακολουθεί άλλη αναφορά με μεγαλύτερη δόση υπονοουμένων.
Αναφέρεται στην «αγαστή συνεργασία» του κ. Βίγκα με «τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης», σαν να γνώριζε εκ των έσω ο εκδότης του ομογενειακού εντύπου, την στάση και τις σχέσεις του κ. Βίγκα μέσα στο Ανώτατο Συμβούλιο. Βέβαια η έκφραση «αγαστή συνεργασία» αφήνει υπονοούμενο για «συμφωνία» και «σύμπραξη» του κ. Βίγκα σε όλες τις αποφάσεις του οργάνου, ακόμη και σε αυτές που δεν ευνοούσαν τα αιτήματα των μη μουσουλμανικών βακουφίων.
Ο εκδότης, φαίνεται να έχει καλή γνώση των προσωπικών σχέσεων του κ. Βίγκα, διότι στη συνέχεια αποφαίνεται ότι «ήταν και προσωπικός φίλος» του κ. Εγκεμέν Μπαγίς. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπαγίς παραιτήθηκε μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, για δωροδοκία του με πολλά εκατομμύρια δολάρια. Οι όποιοι συνειρμοί μπορεί να προκύψουν από την αναφορά στην «προσωπική φιλία» του κ. Βίγκα με τον κ. Μπαγίς, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ευφάνταστος για να τους αντιληφθεί. Πράγματι, γιατί επιλέχθηκε η αναφορά στον Εγκεμέν Μπαγίς, όταν όπως προκύπτει από πάμπολλα δημοσιεύματα, ο κ. Βίγκας κατά την διάρκεια της θητείας του, λόγω των καθηκόντων του είχε επαφές με διάφορους αξιωματούχους της κυβέρνησης;

Μετά από τα άσχετα με την παραίτηση υπονοούμενα, υπάρχει και μια συνοπτική αναφορά στο τέλος, στην αιτία που οδήγησε τον κ. Βίγκα σε αυτή την απόφαση.
Δεν υπάρχει όμως καμία αναφορά, στους λόγους που καταγράφει στην επιστολή παραίτησης του ο κ. Βίγκας και ιδιαίτερα στην παρεμπόδιση της ελεύθερης, δημοκρατικής και διαφανούς διαχείρισης των ιδρυμάτων μας, εξαιτίας των επιτροπών που δεν κάνουν εκλογές, όπως αυτή του Ιδρύματος Βαλουκλή.
Στο δημοσίευμα δεν γίνεται λόγος, για τις ανακοινώσεις του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμέϊκων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), ούτε βέβαια της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κων/πολιτών (Οι.Ομ.Κω.) που στηρίζουν την απόφαση του κ. Βίγκα και καλούν την τουρκική κυβέρνηση σε συμμόρφωση με την νομιμότητα.

Καταγράφουμε τα παραπάνω, για να μπορεί να κρίνει ο κάθε ομογενής, ποιος προσφέρει υπηρεσίες στην Ομογένεια και ποιος στοχοποιεί πρόσωπα, όπως ο κ. Βίγκας, η προσφορά του οποίου έχει αναγνωριστεί και από τις άλλες μη μουσουλμανικές κοινότητες.
Τέτοια δημοσιεύματα δεν συνάδουν με την πορεία της ιστορικής εφημερίδας, την οποία έχουν υπηρετήσει σημαντικοί εκδότες, με τελευταίο τον αείμνηστο ιατρό Γεώργιο Αδόσογλου. Μετά τον θάνατο του, η ιδιοκτησία της εφημερίδας περιήλθε στα χέρια της αδελφής του αείμνηστης Ευσεβίας, η οποία πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής της στο Γηροκομείο του Ιδρύματος Βαλουκλή, χωρίς πλέον να έχει τις φυσικές δυνάμεις να διαχειριστεί τις τύχες της εφημερίδας.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Εγγραφείτε συνδρομητής στην "Ανατολή", ενισχύστε την δημόσια έκφραση της Κοινότητας μας.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr ή anatoli-@otenet.gr


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
Εγγραφείτε συνδρομητής στην "Ανατολή", ενισχύστε την δημόσια έκφραση της Κοινότητας μας. 
Η ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, είναι 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr ή anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2015.