Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΒΑΚΟΥΦΙΩΝ ΠΑΝΤΕΛΗΣ (ΛΑΚΗΣ) ΒΙΓΚΑΣ


Ο αιρετός εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών βακουφίων στο Ανώτατο Συμβούλιο Βακουφίων, κ. Παντελής (Λάκης) Βίγκας παραιτήθηκε από το αξίωμα του.
Αιτία της παραίτησης, η κατάργηση του εκλογικού κανονισμού των μειονοτικών βακουφίων και η αναίτια καθυστέρηση επί 15 μήνες, της αντικατάστασης του με νέο κανονισμό.
Ο κ. Βίγκας στην συνέντευξη που είχε δώσει στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Paros, είχε προϊδεάσει για την πρόθεση του να παραιτηθεί, εξηγώντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, εξαιτίας της μη θέσπισης νέου κανονισμού.
Στην επιστολή παραίτησης που απέστειλε ο κ. Βίγκας στον Πρόεδρο του Ανώτατου Συμβουλίου Βακουφίων και Γεν. Διευθυντή των Βακουφίων κ. Adnan Ertem, αναφέρει τα εξής:

«Παρ’ ό,τι τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες, για την οικοδόμηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των κοινοτήτων μας, τα κοινοτικά βακούφια μας από τον Ιανουάριο 2013, έχουν στερηθεί του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι, που είναι η βασικότερη αρχή του δικαιώματος οργάνωσης και διοίκησης. Ο εκλογικός κανονισμός ακυρώθηκε με σκοπό να αντικατασταθεί σύντομα από καινούργιο, ένας νέος κανονισμός δεν ετοιμάστηκε και δεν είναι δυνατό να γίνουν εκλογές.
Τα βακούφια μας, που είναι τα σημαντικότερα όργανα των κοινοτήτων μας και επί χρόνια παλεύουν με τα προβλήματα και αγωνίζονται για την ύπαρξη τους, καταδικάστηκαν στην εκπροσώπηση τους από προσωρινές διοικήσεις, που δεν απηχούν την βούληση των εκλογέων. Η χρήση από τις διοικήσεις της δικαιοδοσίας τους, παρ' ό,τι έχει λήξει η θητεία για την οποία έχουν εκλεγεί, εμποδίζει την ελεύθερη, δημοκρατική και διαφανή διοίκηση των βακουφίων μας. Αυτή η κατάσταση εμποδίζει τις κοινότητες να εκφράσουν την πραγματική βούληση τους με τρόπο που εξασφαλίζει την σταθερότητα.
Με την πεποίθηση ότι υπ’ αυτές τις εξελίξεις πλέον δεν μπορώ να εκπροσωπήσω τα 166 κοινοτικά βακούφια μας, τα οποία με εξέλεξαν για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο των Βακουφίων, σάς παρακαλώ να δειχθείτε την παραίτηση μου.
Λάκης Βίγκας»

Όπως φαίνεται στην επιστολή παραίτησης, υπογραμμίζεται το πλήγμα που υφίσταται το δικαίωμα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων για ελεύθερη και δημοκρατική διοίκηση των βακουφίων τους, εξαιτίας των διοικήσεων που δεν κάνουν εκλογές. Φαίνεται ότι το «παρακράτος» μέσα στις μη μουσουλμανικές κοινότητες, είναι η αιτία κατάργησης του εκλογικού κανονισμού και μη αντικατάσταση του με νέο, παρά τον βακουφικό νόμο που ορίζει ρητά, για την ύπαρξη του. Δηλαδή, η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, είναι έκθετη απέναντι στο νόμο, με την μη θέσπιση νέου κανονισμού.

Γρηγόρης Κεσίσογλου