Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

«ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ»

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
Ανακοίνωση
(24/3/2014) 
Για την παραίτηση του κ. Παντελή Λάκη Βίγκα από την θέση εκπροσώπου των Μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων


Το Δ.Σ. της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) έχοντας ενημερωθεί για την πρόσφατη παραίτηση του κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα, λόγω της παρατεταμένης απαγόρευσης διενέργειας εκλογών στα μη-Μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα (βακούφια), τα οποία εκπροσώπησε επάξια τα τελευταία 6 χρόνια στο Ανώτατο Συμβούλιο Βακουφίων, θεωρεί αναγκαίο να ενημερώσει το κοινό για τα εξής:
- Εξαίρει την πράξη του κ. Βίγκα την οποία κατανοεί απόλυτα ως ύστατη προσπάθεια για την επικράτηση της νομιμότητας στην διοίκηση των μη-Μουσουλμανικών Ευαγών Ιδρυμάτων (Βακουφίων).
- Ευχαριστεί τον κ. Βίγκα για το εξαιρετικό έργο που έχει προσφέρει υπέρ των δικαίων των Ευαγών Ιδρυμάτων που εκπροσώπησε καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες όχι μόνο υπέρ των Ιδρυμάτων της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας αλλά όλων των μη-Μουσουλμανικών, αποκτώντας την εκτίμηση όλων. Η Οι.Ομ.Κω. τον Νοέμβριο του 2012 τίμησε τον κ. Π. Βίγκα ως «Άξιο της Ρωμιοσύνης».
- Η μακρόχρονη κατάργηση του εκλογικού κανονισμού από την Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας, παραβιάζει ανοικτά την Συνθήκη της Λωζάννης (1923) που αποτελεί την διεθνή πράξη αναγνώρισης της Τουρκίας και συγκεκριμένα το Άρθρο 40, αναφορικά με το δικαίωμα διαχείρισης των ευαγών ιδρυμάτων από τις μη-Μουσουλμανικές Κοινότητες. Επίσης παραβιάζει και τους νόμους της Χώρας, αφού ο τελευταίος Νόμος περί Βακουφίων, προβλέπει την ύπαρξη Εκλογικού Κανονισμού και την διοίκηση των μη-Μουσουλμανικών Βακουφίων από αιρετές διοικήσεις.
Το θέμα της παραβίασης αυτής έχει τεθεί από την Οι.Ομ.Κω. πριν από 12 μήνες στις Αρχές της Τουρκίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με υπόμνημα της προς την Γενική Διεύθυνση Βακουφίων τον παρελθόντα Οκτώβριο και επανειλημμένα στις Επιτροπές Μειονοτικών Θεμάτων και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ.
Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. θα συνεχίσει με συνέπεια τις ενέργειες της προς κάθε κατεύθυνση για την επικράτηση της νομιμότητας στο αναφερόμενο θέμα και ειδικότερα κατά των ελάχιστων σφετεριστών που ως μη-εκλεγμένοι / διορισμένοι παραμένουν στα Ομογενειακά Ευαγή Ιδρύματα, αρνούμενοι να διενεργήσουν εκλογές.
Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Εγγραφείτε συνδρομητής στην "Ανατολή", ενισχύστε την δημόσια έκφραση της Κοινότητας μας.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr ή anatoli-@otenet.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ… ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ... ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ»
Γνωρίστε την εφημερίδα του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.
Εγγραφείτε συνδρομητής στην "Ανατολή", ενισχύστε την δημόσια έκφραση της Κοινότητας μας. 
Η ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, είναι 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr ή anatoli-@otenet.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2015.