Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΣΟΥΜΕΛΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας αναφερθήκαμε σε ελλαδικούς κύκλους που προσπαθούν να υποβαθμίσουν και να επισκιάσουν την πανηγυρική θεία λειτουργία που τέλεσε ο Οικ. Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ανήμερα της Παναγίας στην Μονή Παναγία Σουμελά.
Όμως όπως φαίνεται είμαστε αντιμέτωποι και με μία προσπάθεια εμπλοκής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην «αν-ορθόδοξη επιχείρηση» που οργανώνει ο κ. Κρις Σπύρου στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα εκκλησιαστικών ειδήσεων romfea.gr, μετά από την επίκληση διαφόρων αστοιχείωτων επιχειρημάτων, για τα υποτιθέμενα αρνητικά και επιζήμια της Πατριαρχικής θείας λειτουργίας στην Μονή Παναγίας Σουμελά, γίνεται και απόπειρα εμπλοκής του Οικ. Πατριαρχείου στην προαναφερόμενη «επιχείρηση».
Συγκεκριμένα, το άρθρο επικαλείται «κύκλους της ιεραρχίας στην Μονή Πετράκη, που είδαν εξαρχής με επιφύλαξη την πρωτοβουλία Βαρθολομαίου για τη λειτουργία στη Σουμελά…» όπως επίσης και «έγκυρους θεολογικούς κύκλους και έμπειρους διπλωμάτες της οδού Ζαλοκώστα – που - διερωτώντο «με ποιον συνεννοείται στην Αθήνα» ο Πατριάρχης…».
Κατά το δημοσίευμα, «οι κύκλοι αυτοί» συσχετίζουν την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τον Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με την απάντηση που έδωσε στην Βουλή ο πρωθυπουργός, στην ερώτηση για την «…επικείμενη πρωτοβουλία για τέλεση λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά της Πόλης ανήμερα της 17ης Σεπτεμβρίου από ομογενείς των ΗΠΑ».
Το άρθρο με υποβολιμαίο τρόπο σημειώνει πως ο πρωθυπουργός στην απάντηση του διευκρίνισε ότι «τα θέματα που άπτονται της εκκλησιαστικής τάξης εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Η προσπάθεια εμπλοκής του Οικ. Πατριαρχείου με την «επιχείρηση» του κ. Σπύρου, εκδηλώνεται παρ’ ό,τι το θέμα από εκκλησιαστικής απόψεως έχει αναλυθεί διεξοδικά με το άρθρο του Πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Τσέτση (βλέπε http://anatoliblog.blogspot.com/2010/05/blog-post_2185.html ) και είναι άξιο απορίας πως δεν το γνωρίζουν οι συντάκτες του άρθρου, οι οποίοι ειδικεύονται σε εκκλησιαστικά θέματα.
Όμως εφόσον κάποιοι κύκλοι επιδιώκουν να ψαρέψουν σε θολά νερά, ίσως θα έπρεπε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μέσω της ιεραρχίας του Θρόνου να διατυπώσει την θέση του για την «αν-ορθόδοξη επιχείρηση» του κ. Σπύρου. Ο οποίος την 1η Σεπτεμβρίου ανήγγειλε συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις του.
Αναμένεται η πρωτοβουλία του κ. Σπύρου να εντείνει περαιτέρω τις πιέσεις που ασκούνται για λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως ισλαμικό τέμενος. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. A. Bardakoglu, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι αντιμετωπίζει ευμενώς την προοπτική αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.