Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΣΤΗΝ «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ…

Το τεύχος της «Ανατολής» που κυκλοφορεί, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Στις εκλογές της Κοινότητας Κοίμησης της Θεοτόκου Μπεσίκτας παραβιάστηκαν οι αρχές των ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών
Η ξαφνική προκήρυξη εκλογών στην κοινότητα Μπεσίκτας, όπως φάνηκε στη συνέχεια ήταν ένα καλοσχεδιασμένο τέχνασμα, για να διατηρήσει τον έλεγχο της πλούσιας κοινότητας ο προαναφερόμενος πρόεδρος και μία «πρόβα τζενεράλ» για να ακολουθήσουν το παράδειγμα του και οι άλλοι αρνητές των δημοκρατικών εκλογών και της διαφάνειας.

Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΡΩΜΕΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Απόπειρα συμψηφισμού και εκφοβισμού, για να μην διαμαρτύρονται…
«...Οι συντάκτες της ανακοίνωσης μάλλον δεν αντιλήφθηκαν ότι το αίτημα για διαφανή διαχείριση της εύπορης Κοινότητας Μπεσίκτας, δεν είναι αίτημα των 8 ομογενών που αποκλείστηκαν από τις εκλογές, αλλά όλης της Ομογένειας, πλην αυτών που αποκομίζουν οφέλη από την αδιαφανή διοίκηση….»

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
«…Η Ομογένεια, υπό την πνευματική ηγεσία του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της κοινοτικής ζωής. Μαζί του έχουν στρατευτεί πολλοί ομογενείς, κυρίως τα νεότερα μέλη της κοινότητας.
Κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί αυτό τον αγώνα τους και να τον αντιστρατεύεται παρέχοντας ασυλία και κάλυψη σε άτομα που εμφανώς βρίσκονται σε διάσταση με την Ομογένεια…»

ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ή ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑΤΟΣ.
«…Σήμερα, ίσως (εύχομαι ολόψυχα) να συντελείται και πάλι βαθμηδόν μια παρόμοια ενίσχυση, δίχως όμως αφομοίωση, διότι στο παρόν η δική µας δυναμική δεν αρκεί πλέον για την πραγμάτωση μιας αφομοίωσης. Συνεπώς, αν οι σκέψεις δεν µ΄ απατούν, όλα όσα παρατήρησα και µ΄ έκαναν ζηλιάρη αλλά και ευτυχισμένο. Θα μπορούσαν να αξιολογηθούν ως αλλαγή παραδείγματος στην ιστορία της εξέλιξης της Πολίτικης Ρωµιοσύνης…»
Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος

Ο ΖΑΠΠΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ
«…Μετά από 55 χρόνια αποκαταστάθηκε το άγαλμα του μεγάλου ευεργέτη Κωνσταντίνου Ζάππα, στη Ζάππειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης που συμπληρώνει 130 χρόνια ζωής.
Το άγαλμα είχε κατακερματιστεί την νύκτα της 6/7 Σεπτεμβρίου 1955, από τους βανδάλους που εισέβαλλαν στην Σχολή και το κατακρύμνησαν από την κορυφή του κλιμακοστασίου στην είσοδο, όπου ήταν τοποθετημένο. (…)
Το πλήρωμα του χρόνου επήλθε το 2010 και με πρωτοβουλία του ιδρυτή της Σχολής κ. Νικόλαου Κεφάλα, πρώτα αποκαταστάθηκε η ακεραιότητα του 2,5 τόνων αγάλματος και στη συνέχεια οργανώθηκε μία επιχείρηση μεταφοράς και τοποθέτησης στην αρχική του θέση…»

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ
Η «Ανατολή», πρώτη απ’ όλα τα ελληνόφωνα μέσα ενημέρωσης, προανήγγειλε από το τεύχος Οκτωβρίου 2009, την επιστροφή του Εθνικού Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (14.6.2010) είναι η επανεγγραφή του Ορφανοτροφείου στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου…

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
«Από τις στήλες της «Ανατολής» έχουμε γράψει επανειλημμένα ότι η επιβίωση της Πολίτικης Ρωμιοσύνης είναι ένα στοίχημα του Ελληνισμού με την Ιστορία.
Εκεί στην Πόλη, δοκιμάζεται η διαχρονική αντοχή του Ελληνισμού, να αντιστέκεται και να επιβιώνει διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του: Την πατρώα θρησκεία, την γλώσσα, τις παραδόσεις και την συνείδηση της ιστορικής του διαδρομής…»