Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

ΧΑΛΚΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΩΝ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

(Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Απριλίου 2010 της «Ανατολής»)
ΧΑΛΚΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΩΝ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Του Α. Μήλλα

Η σειρά των εκδόσεων που αφορούν την Πόλη εμπλουτίσθηκε με ένα ακόμη σημαντικό έργο του γνωστού γιατρού - συγγραφέα κ. Ακύλα Μήλλα, χάρη και στην δραστηριότητα του Συλλόγου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Η ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ».
Όπως είναι γνωστό η «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ» από το 1985 κι’ εδώ έχει τάξει ως σκοπό της την κυκλοφορία συγγραμμάτων που ρίχνουν φως στο εγγύτερο παρελθόν της Ρωμιοσύνης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα βιβλία είναι τα «μνημεία», θα μπορούσε να λεχθεί, που θα επιζήσουν και στο απώτερο μέλλον και θα μεταφέρουν και στις επόμενες γενιές όλη την ιστορική διαδρομή της Ρωμιοσύνης, όχι μόνο στην Πόλη αλλά και σε όλη την έκταση της καθ’ ημάς Ανατολής, όπου διέπρεψε.
Με τον τομέα αυτό της ιστορίας μας έχουν ασχοληθεί σοβαροί εκδοτικοί οίκοι και έχουν κυκλοφορήσει εξαιρετικές εκδόσεις. Μεταξύ αυτών διακρίνονται και έργα του Α. Μήλλα.
Στην γενικότερη αυτή προσπάθεια η συμβολή του Συλλόγου «Η ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ» από την άλλη μεριά υπήρξε καθοριστική.
Δεν ξεχνούμε του τρεις τόμους του Α. Μήλλα για τα Πριγκηπόνησα, Το Κτηματολόγιο της Πριγκήπου, τις Σφραγίδες της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ.ά. έργα του που είχαν τις καλύτερες κριτικές.
Στη σειρά αυτή των αριστουργηματικών έργων έχει προστεθεί στις ημέρες μας ένας ακόμη τόμος με τον παραπάνω τίτλο.
Ένας τόμος το ίδιο αξιόλογος όπως και οι προηγούμενοι. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών για την ιδιωτική και δημόσια ζωή στη Χάλκη τις οποίες δεν είχε κατορθώσει να συμπεριλάβει ο συγγραφέας στον προηγούμενο τόμο.
Αυτήν την φορά παρουσιάζει συγχρόνως και ένα τμήμα από ανέκδοτο χειρόγραφο κείμενο του Εμμανουήλ Μουρουνάκη, όπου ο συγγραφέας του περιλαμβάνει πλήθος πληροφοριών που είχε συλλέξει για το νησί. Διασώθηκε έτσι ένας ακόμη θησαυρός που αφορά την Χάλκη.
Να προσθέσουμε ότι ο Ε. Μουρουνάκης ήταν σημαντική προσωπικότητα της Χάλκης, γιατρός, χρημάτισε μάλιστα και πρόεδρος της Κοινότητος. Οι πληροφορίες που παραθέτει είναι εξαιρετικά πολύτιμες. Πέθανε το 1918 στο νησί.
Ο τόμος, πέρα από τα κείμενα περιλαμβάνει και έναν μεγάλο αριθμό μαυρόασπρων και έγχρωμων φωτογραφιών, αντίγραφα σφραγίδων και κυρίως – όπως όλα τα βιβλία του Α. Μήλλα – είναι εμπλουτισμένος με τα εξαίσια σχεδιαγράμματα του συγγραφέα.
Στις 330 σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις συνοικίες του νησιού, τους κατοίκους, τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου, τα εκπαιδευτήρια και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, ένα εξαιρετικό κεφάλαιο για την Ι. Μονή Θεοτόκου της Κουμαριωτίσης και ένα για την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κρημνού, όπως και ένα πολύ πρωτότυπο κεφάλαιο με τα παρατσούκλια των Χαλκινών.
Όπως και στα προηγούμενά του έργα ο τόμος είναι εμπλουτισμένος με πολλές παραπομπές και πλούσια βιβλιογραφία.
Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στον εκλεκτό συμπολίτη μας συγγραφέα και γι’ αυτήν του την προσφορά, την οποία, όπως έχουμε πληροφορηθεί, την χαρακτηρίζει και πλήρης ανιδιοτέλεια από μέρους του, αφού δεν έχει εισπράξει κανένα από τα συγγραφικά του δικαιώματα, ούτε και τις δαπάνες που απαιτήθηκαν για την συλλογή του σπάνιου συλλεκτικού υλικού, χάρη στο οποίο έγινε δυνατή η συγγραφή του έργου.
Έτσι θα καταστεί δυνατή και η διάθεση του βιβλίου σε πιο προσιτή τιμή.
Συγχαίρουμε ακόμη και το Δ. Συμβούλιο της «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ» για την πολύτιμη προσφορά του στην Ρωμιοσύνη.
«Α»