Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

ΕΝΤΟΝΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες μέρες από την Πατριαρχική και πανηγυρική ιστορική θεία λειτουργία, ανήμερα της Παναγίας στη Μονή Σουμελά στον Πόντο και «άρχισαν τα όργανα».
Η σοφία και η σύνεση με την οποία διαχειρίστηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ιδιαίτερα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την όλη τελετή που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, προκάλεσε εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού στην μεγάλη μερίδα των Ελληνορθόδοξων πιστών και κυρίως στους Πόντιους.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου, της μεγαλύτερης ανά τον κόσμο ομοσπονδίας Ποντιακών σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Γιώργου Παρχαρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «…Έμεινα έκπληκτος όπως και όλοι οι Πόντιοι από την πληθωρικότητα, δυναμικότητα, σεμνότητα, την τόλμη και τη σωφροσύνη του Οικουμενικού μας Πατριάρχη. Είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτόν. Μέχρι τώρα τον οικουμενικό μας πατριάρχη τον είχαμε στην καρδιά μας, αλλά από σήμερα λέμε ότι είναι η ίδια η καρδιά μας…»
Βέβαια δεν περίμενε κανείς να εκφράζονται με παρόμοια θερμά συναισθήματα οι προσκείμενοι στην Ρωσική εκκλησία και στην Ρωσία. Ο άτυπος εκπρόσωπος τους κ. Ιβάν Σαββίδης ήδη εκδήλωσε την ενόχληση του…
Όμως προκαλεί αλγεινή εντύπωση η ενόχληση κάποιων Ελλαδικών κύκλων, οι οποίοι διοχετεύουν στα μ.μ.ε. την πίκρα και την χολή τους κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά κατά του Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Κύκλοι οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να επικρίνουν το Οικ. Πατριαρχείο, κυρίως όποτε προκύπτουν διενέξεις με την Εκκλησία της Ελλάδος, ακόμη και αυτή την στιγμή που χαίρεται και συγκινείται κάθε ελληνική ψυχή, «ανακάλυψαν» τρωτά σημεία, «εμπλοκές», «ανταλλάγματα», «παρενέργειες» ως αποτέλεσμα της θ. λειτουργίας στη Παναγία Σουμελά, ενώ δεν παραλείπουν να χρεώνουν ανεπάρκεια και αφέλεια στο Οικ. Πατριαρχείο.
Θα ήταν αστείο, εάν δεν ήταν τραγικό, αυτή την στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης, ανίκανη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ότι υπάρχουν Ελλαδίτες που περιφέρουν την ενδημική μιζέρια και τον επαρχιωτισμό τους και καταφέρονται εναντίον του Οικ. Πατριαρχείου, για την εξωστρεφή πολιτική επαναλειτουργίας των ιερών προσκυνημάτων της Ανατολής, που ακολουθεί τουλάχιστον από την ενθρόνιση του κ.κ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο.
Στο σημαντικό αυτό θέμα θ’ αναφερθούμε λεπτομερώς στο προσεχές τεύχος της «Ανατολής».
Γ.Κεσίσογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.