Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ


Στο τεύχος Ιουνίου 2010, της «Ανατολής» δημοσιεύσαμε άρθρο με τον παραπάνω τίτλο, όπου μεταξύ άλλων σημειώναμε τα εξής:
«…Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιδιώκει ν’ αποτρέψει το ενδεχόμενο, να παρεκτραπεί από τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, η θεία λειτουργία που θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, την 15η Αυγούστου στην Μονή Παναγία Σουμελά στον Πόντο, μετά από την άδεια που έδωσε η τουρκική κυβέρνηση.
Ο Οικ. Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος διαισθανόμενος τον κίνδυνο να δεχθεί ισχυρό πλήγμα η προσπάθεια που καταβάλει από την εκλογή του στον Οικ. Θρόνο, να επαναλειτουργήσει τις ιστορικές Ορθόδοξες εκκλησίες της Ανατολής, από εκδηλώσεις πολιτικού και εθνικού περιεχομένου κατά το προσκύνημα, συνιστά «αποφυγή κάθε κίνησης που θα μπορούσε να επισκιάσει τον θρησκευτικό χαρακτήρα του ιστορικού γεγονότος».
Η ανησυχία αυτή του Οικ. Πατριάρχη, εδράζεται στην εικόνα που σχηματίστηκε πέρσι κατά το προσκύνημα στην Μονή Σουμελά το Δεκαπενταύγουστο, με συνυπαιτιότητα του Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παν. Ψωμιάδη που διαπληκτίστηκε με την απαράδεκτη διευθύντρια Μουσείων Τραπεζούντας και στη συνέχεια έψαλλε τον εθνικό ύμνο. Το υλικό αυτό αξιοποιήθηκε από τους εθνικιστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι προσδοκούν παρόμοιες εικόνες για να πλήξουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Την ανησυχία του αυτή εξέφρασε ο Οικ. Πατριάρχης προς τον βουλευτή της Ρωσικής Δούμα, συνεργάτη του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ανατολικής Ευρώπης, κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στην οργάνωση προσκυνηματικών επισκέψεων στην Μονή Σουμελά…»

Όμως ως πόσο έχει γίνει κατανοητό το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον υπό το οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θα τελέσει την ιστορική θεία λειτουργία, φαίνεται και από πρόσφατο δημοσίευμα της στήλης «Βηματοδότης» στην εφημ. «ΤΟ ΒΗΜΑ» όπου μεταξύ άλλων έγραφε τα εξής:
«…Η αλήθεια είναι ότι η Παναγία Σουμελά (μεγάλη η Χάρη της!) στη δική μου περίπτωση το έχει κάνει το θαύμα της: αυτή την εποχή, των ισχνών (ειδησεογραφικών) αγελάδων, όπου δηλαδή οι περισσότεροι πολιτικοί απουσιάζουν για διακοπές και με δυσκολία βρίσκω υλικό για την παρούσα στήλη, με εφοδιάζει με εξαιρετικές ειδήσεις! Τις προάλλες σας έγραφα για το νέο... χτύπημα του βορειοελλαδάρχη, νομάρχη Θεσσαλονίκης και φιλόδοξου περιφερειάρχη κ. Π. Ψωμιάδη: ο οποίος ζήτησε από τους Ποντίους να του στείλουν τα ονόματα των νεκρών τους, τα οποία στη συνέχεια θα μετέφερε στη μονή- ο ίδιος- για να μνημονευτούν από τους ιερείς. Προκαλώντας την ενόχληση ποντιακών σωματείων (ανάμεσά τους, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος), που είδαν σε αυτή την πρωτοβουλία άλλη μία προσπάθεια να τονίσει το μεγαλείο της ποντιακής καρδιάς του, το ξεχωριστό της παρουσίας του, τον πατριωτισμό του κ.λπ., κ.λπ., χρησιμοποιώντας την κορυφαία θρησκευτική εορτή τους. Ενοχλώντας και μια επιφανή Ποντία, η οποία, αποφάσισε να μην του χαριστεί.
«Κανένας μας, αν έχει συνείδηση και αν στηρίζει την προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος θα τελέσει στη μονή λειτουργία για πρώτη φορά ύστερα από 88 χρόνια, δεν εξουσιοδοτείται αφ΄ εαυτού να μεταφέρει με fax ή με e-mail ονόματα κεκοιμημένων αγαπημένων αλλά όχι ξεχασμένων συγγενών μας» δήλωσε η κυρία Βούλα Πατουλίδου. Η οποία προτείνει: «Ας είμαστε προσεκτικοί εκείνη την ημέρα, στις 15 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, να μην πάει στράφι η προσπάθεια του Πατριάρχη μας να μαλακώσει τις ψυχές όλων όσοι τον ακολουθούν χωρίς να επιδιώκουν να τον προσπεράσουν». Τι απαντάει άραγε ο κ. Ψωμιάδης στις έμμεσες πλην σαφείς κατηγορίες ότι επιχείρησε... αντικανονική προσπέραση;»

Την ίδια ώρα που κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την θρησκευτική τελετή, εθνικιστικοί κύκλοι στη Μαύρη Θάλασσα, επιδιώκουν με δικαστικά μέσα να ακυρώσουν την προγραμματισμένη θεία λειτουργία.