Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ


Επικήδειος λόγος εκ μέρους του Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω. για τον Μηνά Τσιτσάκο, που εκφωνήθηκε από τον Νικόλαο Ουζούνογλου


Σήμερα όλοι οι Κων/λίτες είμαστε σε βαθύ πένθος από την εκδημία εις Κύριον του αγαπητού Μηνά Τσιτσάκου. Ιδιαίτερα η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών ζει το πένθος μαζί με τους οικείους του Μηνά,  αφού χάνει το πλέον ικανό του στυλοβάτη των αγώνων που δίνει για τα δίκαια της Ρωμιοσύνης.
Ο Μηνάς Τσιτσάκος υπήρξε υπόδειγμα ήθους, δίκαιου και εργατικού ανθρώπου, οικογενειάρχη και αφοσιωμένου υπερασπιστή των δικαίων της Ρωμιοσύνης. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του την Πόλη των πόλεων, το Μέγα Ρεύμα το χωριό του πριν 50 χρόνια, όταν κορυφώθηκαν οι αδικίες κατά της Ομογένειας. Αντιμετώπισε σε μέγιστο βαθμό τις δυσκολίες του ξεριζωμού. Χάρη όμως στα εξαίρετα προσόντα του και την εργατικότητά του,  έφθασε σε υψηλές διευθυντικές θέσεις εταιρειών και παράλληλα δημιούργησε μία άριστη οικογένεια. Από πολύ νωρίς συμμετείχε στα κοινά των Κωνσταντινουπολιτών μέσω της Αδελφότητας Μεγάλου Ρεύματος, όχι μόνο προσπαθώντας να διασώσει την παράδοση εν εξορία, αλλά υπήρξε από τους πρώτους που οραματίστηκαν την επανασύνδεση με τη γενέτειρα Κοινότητα και την ιδέα της παλιννόστησης. Σε μια εποχή που το τραύμα της εκρίζωσης εμπόδιζε να σκεφτούν οι περισσότεροι Πολίτες ακόμα και να επισκεφθούν την Πόλη, ο Μηνάς δημιούργησε τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της εκπατρισμένης Κοινότητας και της Ομογένειας. Γνώρισα τον Μηνά τον Μάιο του 2006 και από τότε μαζί με τους συμπολίτες μας που πιστεύουν στα ίδια ιδανικά της Ρωμιοσύνης,  προχωρήσαμε όλοι μαζί,  ενισχύοντας την πεποίθηση ο ένας τον άλλο, ότι η υπόθεση της Ρωμιοσύνης είναι ζήτημα σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πάνω απ’ όλα. Εργάστηκε σκληρά με αυταπάρνηση, αφοσίωση, μεθοδικότητα που τον χαρακτήριζε στις πάμπολλες προσπάθειες της Οι.Ομ.Κω. ως Αντιπρόεδρος και τελευταία ως Γενικός Γραμματέας. Η συνεργασία με τον Μηνά υπήρξε πάντοτε πηγή μέγιστης βοήθειας και δημιουργία. Γνώστης των λεπτών θεμάτων που απασχολούν όλους τους Κωνσταντινουπολίτες συνέβαλε καθοριστικά και ουσιαστικά σε πολλές δράσεις της Οι.Ομ.Κω. για το καλό όλων των Κωνσταντινουπολιτών. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο και όλοι οφείλουμε στον Μηνά να εργαστούμε με ενότητα και να δείξουμε έμπρακτα την υπόδειξή του για αφοσίωση στη Ρωμιοσύνη και να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη του. Ήδη το Δ.Σ. μας έχει αποφασίσει να δώσει τον τίτλο ΜΗΝΑΣ ΤΣΙΤΣΑΚΟΣ στην Φιλανθρωπική δράση αρωγής των δεινοπαθούντων συμπολιτών που έχει ξεκινήσει πρόσφατα που έχουν πληγεί από την κρίση.
Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θα συμπαρασταθούμε παντοιοτρόπως στην οικογένεια του Μηνά για την αποκάλυψη της αλήθειας  για ποιο λόγο τόσο απροσδόκητα, πρόωρα και αδόκητα έφυγε από κοντά μας.
Ο λίαν αγαπητός Μηνάς Τσιτσάκος και σήμερα μας δείχνει το παράδειγμα όταν σε λίγο θα τον αγκαλιάσει αυτή η ιερή γη των προγόνων μας. Και δίνει το μήνυμα σε όλους προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι ρίζες μας είναι εδώ και σε κανένα δεν επιτρέπουμε να αμφισβητήσει αυτό,  αφού τα πάντα η γη – η θάλασσα- ο ουρανός- φέρουν τα σημάδια του Γένους μας.
Καλό ταξίδι αγαπητέ αδελφέ Μηνά. Υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε το παράδειγμα που μας έχεις δώσει.
Ας είναι αιωνία του η μνήμη.