Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

«Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ Η ΡΩΜΗΑ»


Φίλοι αναγνώστες του ιστολογίου
Παρακάτω σάς παρουσιάζουμε, τους τίτλους και λίγα λόγια για το περιεχόμενο ορισμένων δημοσιευμάτων, από το τελευταίο τεύχος της «Ανατολής», τα οποία προκάλεσαν ζωηρές συζητήσεις.

«Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ Η ΡΩΜΗΑ»

Η είδηση που δημοσιεύτηκε προ μηνών στην τουρκική εφημερίδα «Vatan», αναφερόταν σε δύο οικογένειες, μια Ελληνική με Μικρασιατική καταγωγή και μια Τουρκική, που είχαν κοινούς προγόνους και έσμιξαν μετά από κάποιες συμπτώσεις.
Το ενδιαφέρον μας προκλήθηκε, όχι τόσο για την ιστορία που έφερνε στην δημοσιότητα, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που διαβάζαμε ιστορίες οικογενειών των οποίων οι πρόγονοι είχαν σκορπίσει στον πόλεμο, στις εθνικές εκκαθαρίσεις και την Ανταλλαγή, που αλλοίωσε το εθνολογικό τοπίο της Ανατολής.
Το ενδιαφέρον στοιχείο ήταν στην αλλαγή αντιλήψεων και συναισθημάτων που προκάλεσε στα μέλη της Τουρκικής οικογένειας, η αναπάντεχη γνώση ότι είχαν ελληνικές ρίζες.
Λεπτομέρειες στο τεύχος της «Ανατολής» που κυκλοφορεί.



ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΗ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ «ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΡΩΝ»

 

Σε αυτό το τεύχος της «Ανατολής» φιλοξενούμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Το ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο το περιεχόμενο αλλά και το πρόσωπο με το οποίο συνομιλήσαμε. Το θέμα της συνέντευξης είναι οι ελληνικές Καππαδοκικές διάλεκτοι, για τις οποίες μας μίλησε ένας νέος επιστήμονας από την Τουρκία.
Ο κ. Metin Bagriacik αυτό τον καιρό εργάζεται για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής του, στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο. Το θέμα του διδακτορικού είναι «Η δομή της Καππαδοκικής γλώσσας και της Φαρασιώτικης διαλέκτου».
Λεπτομέρειες στο τεύχος της «Ανατολής» που κυκλοφορεί.



ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΤΑΤΑΥΛΙΑΝΗ ΣΥΝΑΞΗ 
Δεν ήταν απλά μια ακόμη συνάντηση συντοπιτών Κωνσταντινουπολιτών. Ήταν μια σύναξη Ταταυλιανών, με πρωτοφανή συμμετοχή, με πολλές συγκινήσεις, και μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Λεπτομέρειες στο τεύχος της «Ανατολής» που κυκλοφορεί.

Ηλ. Διεύθυνση Επικοινωνίας: anatoli@hol.gr