Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΝΩΜΟΝΕΣ Ή ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ;


Φίλοι αναγνώστες του ιστολογίου
Παρακάτω σάς παρουσιάζουμε, τους τίτλους και λίγα λόγια για το περιεχόμενο ορισμένων δημοσιευμάτων, από το τελευταίο τεύχος της «Ανατολής», τα οποία προκάλεσαν ζωηρές συζητήσεις.

ΜΗΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΝΩΜΟΝΕΣ Ή ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ;


Ο κ. Emin Kesmer, είναι πρώτ’ απ’ όλα ένας άνθρωπος, με κεφαλαίο άλφα. Τον γνωρίσαμε, κατά την θητεία του ως «Τούρκος υποδιευθυντής» στην Μεγάλη του Γένους Σχολή. Η θέση αυτή, επί πολλές δεκαετίες ήταν ο βραχίονας του κράτους στα σχολεία των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Διοικητικά, ο Τούρκος υποδιευθυντής ήταν προϊστάμενος του μειονοτικού διευθυντή. Τα ομογενειακά σχολεία υπέφεραν αρκετά από τους Τούρκους υποδιευθυντές, οι οποίοι λειτουργούσαν ως εκτελεστές μιας «εθνικής πολιτικής» που απέβλεπε στην καταπίεση των μειονοτήτων.
Ο κ. Emin Kesmer, ήταν από τους λίγους Τούρκους υποδιευθυντές που αγνόησαν την κρατική πολιτική και στάθηκαν δίπλα στους Ρωμηούς της Πόλης. Μετά την αποχώρηση του από την υπηρεσία, εξέδωσε το 2012 ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο «Μία σακούλα χώμα της Πόλης», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην θητεία του στην Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Ποια υποδοχή επιφύλαξαν οι Πολίτες στην Πόλη και την διασπορά, στο μυθιστόρημα αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στο δημοσίευμα της «Ανατολής» που κυκλοφορεί. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Μήπως είμαστε αγνώμονες ή αδιάφοροι εμείς οι Πολίτες;».


Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Συνέντευξη με την κα Ιόλη Γεωργιάδη (Μπουγιουκγεωργιάδη), μαθηματικό στο Ζωγράφειο Λύκειο.
«…Ο αριθμός των μαθητών μας είναι πολύ μικρός για να υπάρξουν συνθήκες θεμιτού ανταγωνισμού.»


ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
Ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος, κατά την πρόσφατη ομιλία του, ενώπιον πιστών, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην επαρχία του, το τελευταίο διάστημα. Στην Πισιδία της Μικράς Ασίας δημιουργείται μία νέα Ορθόδοξη κοινότητα… Λεπτομέρειες στο τεύχος της «Ανατολής» που κυκλοφορεί.


Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.

Με αφορμή την συμπλήρωση της δεύτερης θητείας του Δ.Σ. της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.), δημοσιεύουμε συνέντευξη με τον Καθ. Ε.Μ.Π. κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, ο οποίος από την ίδρυση της Ομοσπονδίας, βρίσκεται στο πηδάλιο της. Λεπτομέρειες στο τεύχος της «Ανατολής» που κυκλοφορεί.

Ηλ. Διεύθυνση Επικοινωνίας: anatoli@hol.gr