Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΠΟΙΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

H Nagehan Alçı σε άρθρο της στην Akşam, μεταξύ άλλων, γράφει:


Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ποιοι τον φιλοξένησαν;


Ο Οικ. Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάϊντεν
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίο όλος ο κόσμος αποδέχεται ως Οικουμενικό και μόνο εμείς τον έχουμε φυλακίσει σε μια μικρή συνοικία του Φαναρίου, και τον οποίο τα επίσημα χείλη επιμένουν να τον αποκαλούν με την ιδιότητα αυτή, από τις 20 Οκτωβρίου βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Κάθε μέρα συμμετέχει και σε διάφορες σημαντικές συναντήσεις. Οι συναντήσεις αυτές δεν είχαν και μεγάλη απήχηση στη χώρα μας. Όμως, στην Αμερική είχαν μεγάλη δημοσιότητα. Τώρα, το γιατί στη χώρα μας παραβλέπονται, είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό.
Ο Πατριάρχης και με ποιους δεν συνομίλησε!
Γνωρίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη είχε μια συνάντηση με τον Ομπάμα. Όμως, εκτός από τη συνάντηση αυτή πραγματοποίησε και άλλες σημαντικές συνομιλίες. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden παρέθεσε προς τιμήν του δεξίωση και δείπνο. Επίσης, ένα άλλο βραδινό γεύμα διοργάνωσε και η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Clinton.
Ο Πατριάρχης, εκτός από τα γεύματα αυτά, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Bill Clinton, τον Γ.Γ. των Η.Ε. Moon, με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με το εβραϊκό λόμπι. Τις συναντήσεις του Πατριάρχη διοργάνωσε ο Ανδρέας Μανάτος, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες των λόμπι.
Οι συνομιλίες κινήθηκαν πάνω σε δύο άξονες:
• Τουρκία
• Τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, η υπερθέρμανση του πλανήτη, κ.τ.λ…
Το κύριο θέμα της Τουρκίας, όπως θα το φαντάζεστε, περιστράφηκε γύρω από την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Οι συνομιλίες για τη Σχολή αυτή συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, αν και όλοι επιθυμούν την επαναλειτουργία της, η τουρκική κυβέρνηση, Αμερικανοί Πρόεδροι και Ευρωπαίοι ηγέτες, εντούτοις το λουκέτο από τη Χάλκη δεν μπορεί να με τίποτε να καταργηθεί.
Το δεύτερο κεφάλαιο είναι το περιβάλλον, το οποίο έχει σχεδόν γίνει ένα με τον Βαρθολομαίο. Ο κόσμος τον γνωρίζει ως τον «πράσινο Πατριάρχη». Μάλιστα σε κάθε φόρουμ ο Πατριάρχης εκφράζει και τις οικολογικές ευαισθησίες του.
Δηλαδή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται δίπλα μας, αντιμετωπίζεται ως ένας παγκόσμιος ηγέτης. Επιπλέον, όπου και αν βρεθεί, μιλά για μας. Παρά το υφιστάμενο πρόβλημα της Χάλκης, το οποίο του δένει τα χέρια, εντούτοις αυτός πραγματοποιεί λόμπι για την Τουρκία. Εμείς, πάλι, ένα τέτοιο όνομα κάνουμε πως δεν το βλέπουμε!..