Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΘΡΟΝΟ ΓΙΑ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστοποίησε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, την βούληση της κυβέρνησης του να χορηγήσει την τουρκική ιθαγένεια (υπηκοότητα) στους εκτός της Τουρκικής επικράτειας μητροπολίτες που υπάγονται στον Οικουμενικό Θρόνο. Οι μητροπολίτες αυτοί, εφόσον υποβάλλουν αίτηση θα μπορούν να πάρουν την Τουρκική ιθαγένεια, παράλληλα με αυτή που έχουν σήμερα κι έτσι θα αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Κατά την υποδοχή από την Πρόεδρο της Γερουσίας Νάνσυ Πελόσι, ο Οικ. Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος (φωτο. Δημήτρης Πανάγος)
Κατά πληροφορίες ενημερώθηκαν αρμοδίως οι μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου, γι’ αυτή την σημαντική εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι πάγια θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι, η Τουρκία να επιτρέπει την εκλογή στο Θρόνο του Οικ. Πατριαρχείου, αρχιερέων που δεν έχουν τουρκική ιθαγένεια, η οποία να τους χορηγείται στη συνέχεια. Αυτή τη πρακτική ακολουθεί και η Αιγυπτιακή κυβέρνηση κατά την εκλογή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.
Κύκλοι του Οικ. Πατριαρχείου ανέκαθεν υπενθύμιζαν ότι η εκ των υστέρων απόδοση της τουρκικής ιθαγένειας είχε εφαρμοστεί και κατά την εκλογή του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Αθηναγόρα. Όμως ο τρόπος που είχε γίνει εκείνη η εκλογή, είχε χαρακτηριστεί ως ανάμιξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά του Οικ. Πατριαρχείου αλλά και ως πράξη επιβληθείσα στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει ν’ αποφύγει την επιβολή στη Τουρκία, μίας εκλογής παρόμοιας με αυτή του Αθηναγόρα.
Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι, όταν ο Οικ. Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρά τις αυθαίρετες απαγορεύσεις των αρχών ξεκίνησε να προσκαλεί στην Ιερά Σύνοδο του Οικ. Πατριαρχείου, μητροπολίτες που υπάγονται σε αυτό, δεν είχαν όμως τουρκική ιθαγένεια, δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης του Κεμαλικού καθεστώτος, από εθνικιστικές φασιστικές οργανώσεις, ενώ είχε μηνυθεί στα τουρκικά δικαστήρια από τα όργανα του παρακράτους. Παρ’ όλ’ αυτά ο Παναγιώτατος επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα που αρμόζει στην υψηλή του θέση, συνεχίζει να εντάσσει στην Ιερά Σύνοδο αρχιερείς του Θρόνου χωρίς τουρκική ιθαγένεια.
Εφόσον υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση του κ. Ερντογάν, θα σημαίνει έμμεση αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως εκ μέρους της Τουρκίας, αφού έτσι αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Φαναρίου και εκτός Τουρκίας.
Κατά πληροφορίες μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ, η εξέλιξη αυτή γνωστοποιήθηκε όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρισκόταν πρόσφατα στην χώρα αυτή.
Η τελευταία εξέλιξη δεν άρεσε σε κάποιους κύκλους ελληνοαμερικανών, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεση τους, με την άνεση που τους δίνει το φιλελεύθερο περιβάλλον στο οποίο ζουν και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την προοπική του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο γνωστός ελληνοαμερικανός, πρόεδρος του Hellenic-American University κ. Κρις Σπύρου, σε δηλώσεις τους προς ομογενειακό ιστότοπο, χαρακτήρισε απαράδεκτη μία τέτοια εξέλιξη. Ο κ. Σπύρου παραβλέποντας την ιστορική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναρωτήθηκε «'Αμα πρόκειται να τουρκέψουμε τώρα, γιατί κάναμε την Επανάσταση το 1821;» και πρόσθεσε: «Μήπως πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από την Τουρκία που ...ελευθερωθήκαμε;»..!
Ως γνωστόν ο κ. Σπύρου ηγείται της «Παγκόσμιας Ενορίας για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας» σε λειτουργούντα Ναό της Χριστιανοσύνης. Η Κίνηση έχει ορίσει την 17η Σεπτεμβρίου 2010, ανήμερα της εορτής της Αγίας Σοφίας, ως ημέρα κατά την οποία οι «Αγιοσοφήτες» από όλο τον κόσμο θα επισκεφθούν την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να τελέσουν Θεία Λειτουργία και να προσευχηθούν. Προφανώς για τον κ. Σπύρου, το γεγονός ότι η Αγία Σοφία βρίσκεται στην επικράτεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα έπρεπε να είχε συνεννοηθεί με το Φανάρι, προτού ξεκινήσει αυτή την εκστρατεία, αποτελεί ασήμαντη λεπτομέρεια.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΪΚ ΛΑΖΑΡΙΔΗ







Μία ανάλογη ενέργεια του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν, στο επίπεδο των ανοιγμάτων που βελτιώνουν την εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό, έγινε γνωστή προ μηνός.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Ερντογάν και παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία κυρίως σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική θητεία, η κυβέρνηση του προωθεί την παραχώρηση τουρκικής υπηκοότητας και την έκδοση τουρκικού διαβατηρίου στον ελληνικής καταγωγής Κωνσταντινουπολίτη, «πατέρα» του BlackBerry, Μάικ ή Μικέ Λαζαρίδη.
Η κινητοποίηση των τουρκικών αρχών εκδηλώθηκε μετά από εισήγηση του Αλπασλάν Κορκμάζ, προέδρου του Πρακτορείου Επενδύσεων, ο οποίος αφού βολιδοσκόπησε μέσω ενός Κωνσταντινουπολίτη Αρμένιου επιχειρηματία που ζει στον Καναδά, το γίγαντα της τεχνολογίας Λαζαρίδη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Aksam», άνοιξε το δρόμο για την παραχώρηση της τουρκικής ιθαγένειας. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν φέρεται να δηλώνει «πράξτε αμέσως ό,τι επιβάλλεται» ενώ υπήρξαν επαφές με το Γενικό Επιτελείο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του κ. Λαζαρίδη.
Ο κ. Μάϊκ Λαζαρίδης, γεννήθηκε το 1961 στην Κωνσταντινούπολη και εκπατρίστηκε πέντε ετών με την οικογένεια του, που εγκαταστάθηκε στο Καναδά. Η επιστημονική έρευνα του στην ασύρματη μετάδοση μηνυμάτων και η εμπορική αξιοποίηση της στις συσκευές BlackBerry, για την αποστολή και λήψη μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων, τον έφερε στην κορυφή των γιγάντων της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ο Μικέ Λαζαρίδης σε ηλικία 12 ετών είχε διαβάσει όλα τα επιστημονικά βιβλία της Βιβλιοθήκης Windsor του Οντάριο στον Καναδά,
Στη συνέχεια το 1979 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Waterloo, όπου σπούδασε ηλεκτρονική μηχανική με εξειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο λίγο πριν από το πτυχίο και με τα χρήματα που είχε κερδίσει από την General Motors, αλλά και με 15.000 δολάρια δάνειο που έλαβε από την οικογένειά του, ίδρυσε την εταιρεία Research in Motion. Σήμερα διαθέτει μία επιχείρηση, στην οποία εργάζονται 12.000 άτομα, και η προσωπική του περιουσία ανέρχεται σε 1,7 δισ. δολάρια.
Όταν ζούσε στην Πόλη, κατοικούσε στην περιοχή Παγκάλτι, μία μεσοαστική συνοικία όπου τότε υπήρχε πολυάριθμο Ελληνικό και Αρμενικό στοιχείο.
Σύμφωνα με τον Κορκμάζ, εξετάζει μαζί με τον Λαζαρίδη την προοπτική ανάπτυξης μιας μονάδας έρευνας στην Τουρκία σε συνεργασία με την BlackBerry. Κατά τον ίδιο αυτή η μονάδα θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που διαθέτει η εταιρεία του κ. Λαζαρίδη στην Ευρώπη.