Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΝΑΟΙ - ΜΟΥΣΕΙΑ... ΚΑΙ ΑΛΛΑ

ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΝΑΟΥΣ - ΜΟΥΣΕΙΑ
Το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προτίθεται να επιτρέψει τη λατρεία μια φορά το χρόνο σε διάφορους ναούς, που σήμερα είναι μουσεία, μεταξύ των οποίων και στο ναό της Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, αναφέρει δημοσίευμα του Vercihan Ziflioğlu στην αγγλόφωνη Hürriyet Daily News .
Προβλέπεται, επίσης, να επιτραπεί η λειτουργία άπαξ του έτους του [αρμενικού] ναού της νησίδας Άκνταμαρ στη λίμνη Βαν. Μάλιστα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε ότι στην κορυφή του [πρόσφατα ανακαινισμένου] ναού θα τοποθετηθεί ο σταυρός, όπως υπήρχε παλαιότερα.

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ
Καμία σημαντική πρόοδος δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί στην Τουρκία όσον αφορά την κατάσταση των θρησκευτικών μειονοτήτων και ειδικότερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε εκκρεμότητα, τονίζει έκθεση της καθολικής οργάνωσης Missio, η οποία πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με τίτλο «Human rights in Turkey – Secularism = Religious Freedom», αναφέρει ρεπορτάζ της Today’s Zaman με τίτλο «2009 not good year for Turkey’s minorities, German report says».
Η έκθεση απαριθμεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία, με-ταξύ των οποίων η έλλειψη νομικής αναγνώρισης, η μη αναγνώριση των ηγετών τους, η μη κατοχύρωση του δικαιώματος θρησκευτικής διδασκαλίας στα σχολεία αλλά και εκπαίδευσης του κλήρου τους, τα ο-ποία δεν φαίνεται να μπορούν να επιλυθούν με άλλο τρόπο παρά με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα περισσότερα προβλήματα όσον αφορά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς αντιμετωπίζουν οι Αλεβίτες, δεδομένου ότι οι χώροι λατρείας τους δεν αναγνωρίζονται ως θρησκευτικοί χώροι, αλλά ως πολιτιστικά κέντρα. Την ίδια δυσμενή μεταχείριση υφίστανται και οι προτεσταντικές εκκλησίες, αλλά και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι δεν μπορούν να οικοδομήσουν τόπους λατρείας εξαιτίας προσκομμάτων που θέτουν οι αρμόδιες Αρχές.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι υπάρχει μια εγγενής εχθρική στάση απέναντι στους Χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες, η οποία ενθαρρύνεται από το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, τα ΜΜΕ αλλά και το λεγόμενο «βαθύ κράτος».
Προβλήματα, που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αντιμετωπίζουν τόσο οι Καθολικοί όσο και οι Ορθόδοξοι. Ενδεικτικά η έκθεση αναφέρει ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Πάπα Βενέδικτου, η εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Ταρσό δεν έχει ακόμα εκχωρηθεί πλήρως στη χριστιανική κοινότητα, ενώ παρά την έκδοση σχετικής απόφασης του ΕΔΑΔ δεν έχει μέχρι στιγμής αποδοθεί στο “Ελληνικό Πατριαρχείο” πρώην ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, το οποίο κατά το παρελθόν διαχειριζόταν η Εκκλησία.