Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ "ΖΑΜΑΝ" ΓΙΑ ΤΟ "ΣΧΕΔΙΟ ΚΛΩΒΟΣ"

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε στην εφημερίδα Ζαμάν την αντίθεσή του στο «Σχέδιο Κλωβός», το οποίο με τη στοχοποίηση των μειονοτήτων σκόπευε στην ανατροπή της κυβέρνησης. Ο κ.Βαρθολομαίος, αφού ευχαρίστησε τους εισαγγελείς, που έφεραν στο προσκήνιο τα σχέδια επίθεσης εναντίον των μειονοτήτων, χαρακτήρισε ως «λυπηρά γεγονότα» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Εργκενεκόν, οι οποίες διενεργούνταν μπροστά από το “Ορθόδοξο Πατριαρχείο”.
Ο “Ρωμιός” Πατριάρχης “Φαναρίου” Βαρθολομαίος, μιλώντας στην εφημερίδα, αναφορικά με το σχέδιο «Κλωβός» και τις προβοκατόρικες επιθέσεις εναντίον της μειονότητας, είπε: «Με το Σχέδιο Κλωβός αποσκοπούσαν με προβοκατόρικες ενέργειες εναντίον μας να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αλλά και να διαλύσουν το ΑΚΡ. Εμείς τι έγκλημα έχουμε κάνει;».
Ο κ Βαρθολομαίος ανέφερε ακόμη ότι πριν από τέσσερα χρόνια σε μια εκδήλωση, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου, είχε διενεργηθεί έφοδος. «Σκεφθήκαμε ότι την πραγματοποίησαν προκειμένου να μας εκφοβίσουν. Όταν, όμως, ήρθε στο προσκήνιο το θέμα του “Κλωβού”, τότε πιθανολογήσαμε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτό».
Ο Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τους εισαγγελείς και τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο τα σκοτεινά αυτά σχέδια, τα οποία αποσκοπούσαν στο να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ της κοινωνίας, είπε: «Είναι άκρως ικανοποιητικό ότι τόσο η τουρκική Αστυνομία, όσο και η Δικαιοσύνη, τα έφεραν στο προσκήνιο. Καλά που ήρθαν στην επιφάνεια. Οι υπεύθυνοι συλλαμβάνονται και δικάζονται».
Ο κ.Βαρθολομαίος ανέφερε ότι σε όλα τα μέρη του κόσμου η καλή θέληση, η οποία επιδεικνύεται έναντι των μειονοτήτων, είναι απόρροια της δημοκρατίας. Ακολούθως, ο Βαρθολομαίος φέρνει το θέμα στο δημοκρατικό άνοιγμα, λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν με ικανοποίηση τη διαδικασία ανοίγματος της κυβέρνησης. Ο ίδιος αντιτάχθηκε ακόμη και στις συναντήσεις, που πραγματοποιούσαν τα μέλη της Εργκενεκόν στο “τουρκο-ορθόδοξο πατριαρχείο”, αξιολογώντας το γεγονός ως «λυπηρό», αφού ένας τόπος λατρείας είχε χρησιμοποιηθεί για αντικυβερνητικές συναντήσεις.
Ο κ.Βαρθολομαίος, αναφορικά με το δημοκρατικό άνοιγμα, αφού ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι βέβαιος πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επιλυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα τόσο της ρωμαίικης κοινότητας, όσο και των άλλων μειονοτήτων, είπε: «Τα ανοίγματα της κυβέρνησής μας τα αντιμετωπίζουμε πολύ θετικά και με ικανοποίηση, τα ανοίγματα προς τους Κούρδους συμπατριώτες μας, τις διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία, τις διμερείς σχέσεις και τις πρωτοβουλίες έναντι των Αλεβιτών συμπατριωτών μας. Πιστεύουμε ότι θα είναι προς το συμφέρον της χώρας μας και θα βοηθήσουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πράγμα το οποίο μας δίνει και ελπίδες. Μας βοηθά να αισθανόμαστε περισσότερο ήσυχοι στη χώρα μας. Πρώτα ο Θεός, θα επιλυθούν και τα υπόλοιπα προβλήματά μας ώστε να αισθανόμαστε ισότιμοι πολίτες. Είμαστε αισιόδοξοι. Είναι άκρως ικανοποιητικό, από δημοκρατικής άποψης, η χώρα μας να προοδεύει».
Ο Πατριάρχης, αναφερόμενος και στις συναντήσεις της Εργκενεκόν στο “τουρκο-ορθόδοξο πατριαρχείο”, είπε: «Η Sevgi Erenerol μας πλήγωνε βαθιά. Μιλούσε πάρα πολύ εναντίον μας. Τώρα ήρθε στο προσκήνιο ότι εκεί πραγματοποιούσαν τις συναντήσεις τους. Πραγματοποιούσαν συναντήσεις εναντίον του κράτους, της κυβέρνησης και του ΑΚΡ. Είναι λυπηρό ότι αυτά πραγματοποιήθηκαν σε ένα τόπο λατρείας».

«Δεν είμαστε ΞΕΝΟΙ, είμαστε γέννημα θρέμμα από εδώ»
Ο θρησκευτικός ηγέτης εφιστά την προσοχή και στο γεγονός ότι, κάθε μέρα που περνά, ο αριθμός των Ρωμιών συμπατριωτών μας μειώνεται. Διευκρινίζοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων της κοινότητας θα είναι σημαντική και από την άποψη των Ρωμιών που έμειναν, ο Βαρθολομαίος χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα δημοκρατικά ανοίγματα θα παρεμποδίσουν την αποδημία και αυτών που έμειναν πίσω. Επίσης, μας προκαλεί και το γεγονός ότι κάνοντας λόγο για τα Ευαγή Ιδρύματά μας τα αποκαλούν ξένα. Είμαστε Χριστιανοί, όμως είμαστε γέννημα θρέμμα αυτής της γης. Εγώ γεννήθηκα στην Ίμβρο, αγαπώ τη χώρα και το χωριό μου. Υπηρέτησα δύο χρόνια στο στρατό, πληρώνω τους φόρους μου, η μόνη διαφορά μας είναι η θρησκεία μας».