Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



Έχοντας ως κύριο θέμα συζήτησης στην ατζέντα του, την κατάσταση της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, μετά την μετατροπή τους σε τζαμί, επισκέφτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο κ. Μounir Bouchenaki, υψηλόβαθμο στέλεχος της UNESCO.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη μετά από λίγους μήνες του κ. Bouchenaki, στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πρόκειται για μια κίνηση δηλωτική της σημασίας που δίνει ο διεθνής οργανισμός στην ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί των εξελίξεων που αφορούν τα δύο Χριστιανικά μνημεία, τα οποία αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Οι επισκέψεις αυτές είναι και μια έμμεση απάντηση προς το Πατριαρχείο Μόσχας, που εκτοξεύει παράλογες κατηγορίες κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την μετατροπή των δύο μνημείων σε τζαμί, θεωρώντας το υπαίτιο εξαιτίας της ανακήρυξης της αυτονομίας της Ουκρανικής Εκκλησίας!

Να υπενθυμίσουμε ότι στο τελευταίο τεύχος της «Ανατολής» αναφερθήκαμε εκτενώς στην υπαναχώρηση του προέδρου Ερντογάν, στην χρήση της Μονής της Χώρας ως τζαμί. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η κίνηση υπαναχώρησης και όσα επακολούθησαν, τα οποία καταγράψαμε στο ρεπορτάζ, φανερώνουν τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται ο πρόεδρος Ερντογάν στο θέμα των δύο μνημείων.

Παρακάτω δημοσιεύουμε το ενημερωτικό δελτίο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σχετικά με την επίσκεψη του κ. Bouchenaki.

 

Επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους της UNESCO στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

Η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε σήμερα, Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, τον Εντιμ. κ. Μounir Bouchenaki, ειδικό σύμβουλο της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και αυτό της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και της παρόμοιας απόφασης για τη Μονή της Χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτατος είχε δεχθεί και πάλι τον κ. Bouchenaki, τον περασμένο Οκτώβριο, με τον οποίο είχε και τότε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά το παρελθόν, είχε επισκεφθεί επισήμως την έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στο Παρίσι, όπου σε ειδική εκδήλωση απηύθυνε ομιλία.

Νωρίτερα, το πρωί, ο Παναγιώτατος, επί τη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, συμπροσευχήθηκε, από το Ι. Βήμα, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων.

 

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Οικουμενικού Πατριαρχείου

 


 

Η ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.

Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 25 Ευρώ.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2021 – 2022, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr

Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

 

 

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.

Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr