Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Μια αναδρομή στην δεκαετή προσφορά του ΣΥΡΚΙ στην Πολίτικη Ρωμηοσύνη

  Στην έναρξη του Συνεδρίου "Συνάντηση στην Πόλη", το 2006, ο Δημήτριος Φραγκόπουλος, ο προεδρεύων Καθηγητής κ. Χρήστος Κλαίρης και ο κ. Λάκης Βίγκας

 

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), ο οποίος ιδρύθηκε επίσημα στις 5 Ιανουαρίου 2011.

Ο χρόνος κυλάει γοργά και πέρασαν 10 χρόνια με προσφορά στα κοινοτικά κυρίως δρώμενα της ομογένειας. Τα θεμέλια ιδρύσεως τέθηκαν στο μεγάλο συνέδριο του 2006 στο Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ, όπου συμμετείχαν ομογενείς σχεδόν από όλη την υφήλιο. Στο συνέδριο ετέθη το θέμα και προτάθηκε η ίδρυση ενός κεντρικού οργάνου, συντονιστικού, της ομογένειας. Ο σκοπός πρωτίστως ήταν ο συντονισμός των διαφόρων κοινοτικών θεμάτων.

Συντάχθηκε και διορίστηκε μια επιτροπή προετοιμασίας της ιδρύσεως επισήμως του σωματείου. Το δίλημμα προέκυψε αν θα έπρεπε να ιδρυθεί «βακούφι» ή «σύνδεσμος». Η διαφορά ήταν ότι, σύμφωνα με τον νόμο, το «βακούφι» (ίδρυμα) είχε περισσότερες διαδικασίες και γραφειοκρατία και μεγάλο κοστολόγιο, ενώ ο σύνδεσμος ήταν γραφειοκρατικά πιο απλό, με πολύ χαμηλότερο κοστολόγιο και αποφασίστηκε τελικά να ιδρυθεί σύνδεσμος.

Προετοιμάστηκε καταστατικό και τελικά ιδρύθηκε επίσημα ο ΣΥΡΚΙ. Ορισμένοι στην ιδρυτική επιτροπή κατέβαλαν δυνατές προσπάθειες για την επιτυχία της ιδρύσεως, όπως ο αείμνηστος Δάσκαλος του Γένους Δημήτριος ΦΡΑΓΚΌΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος ήταν θιασώτης της υπόθεσης, δηλαδή ότι πρέπει να έχουμε ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο, ο Εντιμολογιότατος κ. Λάκης Βίγκας και άλλοι πολλοί κοινοτικοί παράγοντες. Τελικά ιδρύθηκε με πολλές ελπίδες ο πολυπόθητος Σύνδεσμος μας.

Τόνισα και άλλοτε ότι: « το κυριότερο καθήκον του ΣΥΡΚΙ υπήρξε ο συντονισμός των κοινοτικών δρωμένων. Πάντοτε τονίζω ότι είναι ένα συντονιστικό όργανο με σκοπό να συντονίζονται ομογενειακά θέματα και διοργανώσεις κοινού ενδιαφέροντος.

Σαφέστατα κάθε επιτροπή των βακουφίων μας, έχει τον πρώτο λόγο στη διοίκηση της κοινότητας, όμως τι γίνεται με θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν από κοινού; Εδώ χρειάζεται καλή διάθεση και πνεύμα συνεργασίας. Ευτυχώς οι κοινότητες μας στη μεγάλη πλειοψηφία τους αναγνωρίζουν την ιδιότητα του ΣΥΡΚΙ και συνεργάζονται, εάν δεν συνεργαστούμε και δεν κρατήσουμε εποικοδομητική στάση στα κοινά, δεν θα έχουμε πρόοδο στα βακουφικά θέματα αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν την ομογένεια.

  Η σημερινή Διοίκηση του ΣΥΡΚΙ, στη συνέντευξη που πήρε η "Ανατολή" το 2019

 Το ΣΥΡΚΙ λόγο πανδημίας σήμερα δυσκολεύεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του αλλά συνεχίζει την δράση του. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες από τις βασικές δράσεις του ΣΥΡΚΙ:

- Ένα από τα κυριότερα θέματα που πρέπει να διευθετήσουμε και να λύσουμε  είναι το θέμα της απογραφής. Πολύ  βασικό και ζωτικό θέμα για την ομογένεια, για να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και πόσοι είμαστε και το κυριότερο όταν κάποτε μας επιτρέψουν να διεξάγουμε εκλογές των κοινοτήτων να μπορέσουμε να συντάξουμε τους νέους εκλογικούς καταλόγους. Ο ΣΥΡΚΙ ήδη ενεργεί για την απογραφή.

- Έχει άμεση επαφή με τους επίσημους φορείς του κράτους και κυρίως με την Γεν. Διεύθυνση Βακουφίων.

- Εκπροσωπεί την κοινότητα μας στην επιτροπή των Μειονοτικών Ιδρυμάτων μαζί με τις λοιπές μειονότητες της χώρας μας.

- Ενισχύει και βοηθάει ηλικιωμένους συμπολίτες μας σε συνταξιοδοτικά και άλλα θέματα και τους παρέχει εντός των δυνατοτήτων του κάθε είδους βοήθεια.

- Απαντάει σε ερωτήματα που αποστέλλονται από το διαδίκτυο και κυρίως από πανεπιστήμια για καθήκοντα και διατριβές που αφορούν την ομογένεια και τα μέλη της. Όταν στο διαδίκτυο γράψεις την λέξη RUM πρώτο και καλύτερο παρουσιάζεται ο ΣΥΡΚΙ (RUMVADER).

- Μαζί με την Κοινότητα Σταυροδρομίου ίδρυσε και διατηρεί το Δημιουργικό Εργαστήρι Αγίας Τριάδος για τα προνήπια της Ομογένειας, με σκοπό την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, κυρίως για τα τέκνα  μικτών γάμων.

Στην εκτέλεση των καθηκόντων του έχει την στήριξη και την αρωγή της Εκκλησίας και της  Πολιτείας και συνεργάζεται πλήρως μαζί τους. Επίσης καθοριστική η στήριξη της Μεγαλώνυμης Κοινότητας Σταυροδρομίου, η οποία παρέχει ολόκληρο κτίριο (πρώην δημοτικό Αγίας Τριάδος) για έδρα, χώρο  συνεδριάσεων και την στέγαση του Δημιουργικού Εργαστηρίου.

Αυτά και πολλά περισσότερα μπορούν να γραφούν για αυτό το σωματείο μας και πρέπει να  αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες του. Ένα είναι το βέβαιο ότι είναι απαραίτητος ένας κεντρικός συντονιστικός φορέας, ας το κατανοήσουμε και ας προσπαθήσουμε να τον στηρίξουμε και να τον κρατήσουμε «εν ενεργεία και δράση».

Εύχομαι καλή επιτυχία και με το καλό να εορτάσουμε και άλλες πολλές επετείους.

Πέρα 31 Ιανουαρίου 2021

Αντ. Στεφ. Παριζιάνος. 

 

 

ΣΗΜ. «Α»: Ο κ. Αντώνης Παριζιάνος είναι ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΚΙ.

 

 

Η ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

…Διαβάστε στην «Ανατολή» ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.

Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 25 Ευρώ.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

Σε όσους εγγραφούν συνδρομητές στην εφημερίδα «Ανατολή», για τα έτη 2021 – 2022, προσφέρουμε ΔΩΡΟ το βιβλίο μας «ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ. Ανθολόγιο Καππαδοκικής Πατριδογνωσίας» (αξίας 15 ευρώ).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli-@otenet.gr

Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225

 

 

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.

Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli-@otenet.gr