Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ



Σήμερα 31 Οκτωβρίου 2017, η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών».
Το θέμα που απασχολεί από ελάχιστα έως και καθόλου την ελληνική κοινή γνώμη, αφορά την μετατροπή σε «κομματικό φέουδο» του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών, του μοναδικού ερευνητικού επιστημονικού κέντρου που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό: Του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στην Βενετία.
Στο τελευταίο τεύχος της «Ανατολής» δημοσιεύσαμε το παρακάτω ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα:
 
Το 1951, ιδρύθηκε στη Βενετία το «Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών», που είναι το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό.

Το Ινστιτούτο που στεγάζεται στο Φλαγγίνειο Φροντιστήριο, ξαναζωντάνεψε όλο το κτιριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει και τον ναό του Αγίου Γεωργίου, μεταβάλλοντας το σε ένα λαμπρότατο πνευματικό εργαστήριο διεθνούς ακτινοβολίας. Στο Ινστιτούτο ασχολούνται με την έρευνα στα αρχεία της «Ελληνικής Αδερφότητας» αλλά και της Βενετίας, της Ρώμης κ.λ.π., οι Έλληνες υπότροφοι της Ακαδημίας Αθηνών.
Οι πνευματικοί και καλλιτεχνικοί θησαυροί της «Αδερφότητας» παρά τις καταστροφές και τις αρπαγές είναι σήμερα ανεκτίμητοι. Κυρίως, το μουσείο βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων του Ινστιτούτου είναι αξιοθαύμαστο.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο στη Βενετία μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, όχι μόνον με την αξιοποίηση του πνευματικού πλούτου της παλαιάς Ελληνικής Κοινότητος της Βενετίας, αλλά και με τη συγκέντρωση ανέκδοτου ιστορικού και άλλου υλικού, με διάφορες πνευματικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή του σε διεθνή συνέδρια, με τη Βιβλιοθήκη του και προπαντός με τα αρχεία του.
Διευθυντές του Ινστιτούτου διετέλεσαν σημαντικές προσωπικότητες και επιστήμονες των Βυζαντινών μελετών όπως η Σοφία Αντωνιάδη, ο Μανούσος Μανούσακας, ο Νικόλαος Παναγιωτάκης και η Χρύσα Μαλτέζου.

Σήμερα αυτό το ερευνητικό – επιστημονικό κέντρο κινδυνεύει να μετατραπεί σε «κομματικό φέουδο» του εκάστοτε Υπουργού Εξωτερικών.
Και η αιτία είναι, το σχέδιο νόμου που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή, το Υπουργείο Εξωτερικών (Υπ.Εξ.).
Μέχρι σήμερα το Υπ.Εξ. μαζί με το Υπουργείο Παιδείας είχαν εποπτικό ρόλο και η Ακαδημία Αθηνών είχε το κύριο λόγο στην επιλογή των Διευθυντών και των υποτρόφων, δηλαδή στη κυρίως επιστημονική λειτουργία του Ινστιτούτου.

Ο νέος νόμος «εκπαραθυρώνει» ολοκληρωτικά την Ακαδημία Αθηνών και παραδίδει εξ ημισείας στο Υπ.Εξ. και το Υπ. Παιδείας, όλες τις λειτουργίες του Ινστιτούτου.
Μέχρι τώρα ο Διευθυντής του Ινστιτούτου επιλεγόταν κατόπιν προτάσεως της Ακαδημίας Αθηνών και έπρεπε να είναι «επιστήμων αναγνωρισμένης αξίας ειδικός εις τας βυζαντινάς ή μεταβυζαντινάς μελέτας…»
Ο νέος νόμος καταργεί τη θέση του Διευθυντή και προβλέπει αυτή του Προέδρου, ο οποίος προβλέπεται να είναι «…καθηγητής οποιασδήποτε βαθμίδας ελληνικού Πανεπιστημίου ή αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος της αλλοδαπής ή Ερευνητής ελληνικού ή αναγνωρισμένου αλλοδαπού Ερευνητικού Κέντρου με συναφές αντικείμενο με τους σκοπούς του Ινστιτούτου…»
Δηλαδή ο Πρόεδρος μπορεί και να μην είναι ειδικός στο αντικείμενο των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελετών. Θα είναι όμως της επιλογής του Υπουργού Εξωτερικών.

Με τον υπό ψήφιση νόμο, επίσης ανοίγει ο δρόμος, για την αλλοίωση των σκοπών λειτουργίας του Ινστιτούτου. Μέχρι τώρα (με το β.δ. 720/1966) στους «Σκοπούς του Ινστιτούτου» οριζόταν λεπτομερώς ότι είναι «Η προαγωγή των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών». Στο νέο νόμο προστίθεται και με αναφορά στην «…προαγωγή της πολιτιστικής διπλωματίας», δίνοντας λαβή για σχόλια, ότι το Υπ.Εξ. δεν ενδιαφέρεται για τον χαρακτήρα του Ινστιτούτου ως επιστημονικό ερευνητικό κέντρο, αλλά για την χρησιμοποίηση του σε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων και άλλες δραστηριότητες, ξένες με τους αρχικούς σκοπούς του Ινστιτούτου.
Ο τρόπος που σερβιρίστηκε ο νέος νόμος, ο ελεγχόμενος από δύο υπουργούς μηχανισμός διοικητικής εποπτείας, η εξάλειψη κάθε ίχνους επιστημονικής εποπτείας, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια νέα εκδήλωση λαϊκισμού της κυβέρνησης. Όμως «σκάβοντας λίγο βαθύτερα» μπορούν να βρεθούν και οι ευθύνες μηχανισμών του Υπ.Εξ., οι οποίοι μάλλον ήταν ενοχλημένοι από την ύπαρξη στο εξωτερικό, ενός ερευνητικού κέντρου μη ελεγχόμενου από αυτούς.
Λόγω της νοοτροπίας που είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κρατική (βλέπε κομματική) διοίκηση, να «οικειοποιείται» οικονομικά αγαθά που δεν της ανήκουν, για να τα προσφέρει πεσκέσι στους κομματικούς φίλους και ημέτερους, φοβούμαστε ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί και με το Ελληνικό Ινστιτούτο. Μην ξεχνάμε ότι διαθέτει 50 περίπου ακίνητα στην παραδοσιακή πόλη της Βενετίας.
Επειδή το θέμα δεν εξαντλείται με ένα δημοσίευμα, θα επανέλθουμε και σε επόμενα τεύχη.

Γρηγόρης Κεσίσογλου

…Ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή των 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2018.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr