Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΒΑΚΟΥΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ


Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η Συνάντηση Κοινοτήτων την οποία συγκαλεί ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ), για να συζητηθεί το θέμα της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας.
Όπως είχαμε δημοσιεύσει τον Ιούνιο, τόσο στο ιστολόγιο ( http://anatoliblog.blogspot.gr/2017/06/blog-post_48.html ) όσο και στην εφημερίδα «Ανατολή», ο ΣΥΡΚΙ μετά από κάποιες πωλήσεις κοινοτικών ακινήτων που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζήτησε να παγώσει κάθε πώληση η μακρόχρονη ενοικίαση ακινήτου, προτείνοντας την:
«…αναζήτηση µιας νέας µεθοδολογίας για το αναφερόµενο θέµα να γίνει σε ανοικτή συζήτηση, την οποία θα διοργανώσει ο ΣΥΡΚΙ και της οποίας τα πορίσµατα θα υποβληθούν σε αρμόδιους φορείς της οµογένειας…»
Η συνάντηση της 20ης Οκτωβρίου γίνεται προς υλοποίηση όσων ανήγγειλε ο ΣΥΡΚΙ στην προαναφερόμενη ανακοίνωση. Και γι’ αυτό αξιολογείται ως πολύ θετικό γεγονός, ότι ο ΣΥΡΚΙ δεν έμεινε στην αναγγελία αλλά προχωρεί και στην υλοποίηση της απόφασης του, επιβεβαιώνοντας τον συντονιστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει μεταξύ των Ρωμαίικων βακουφίων και κοινοτήτων.
Δυστυχώς όμως, όπως πληροφορούμαστε, ορισμένες διοικήσεις βακουφίων στο διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση του ΣΥΡΚΙ μέχρι και τώρα, παραβλέποντας την προτροπή του ΣΥΡΚΙ για πάγωμα μέχρι νεοτέρας, προχώρησαν σε ενοικιάσεις κοινοτικών ακινήτων, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συζήτηση.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη Συνάντηση Κοινοτήτων που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΚΙ στις 20 Οκτωβρίου, έχουν προσκληθεί οι κοινότητες που έχουν ακίνητη περιουσία (εκμεταλλεύσιμη), ενώ δεν έχουν προσκληθεί βακούφια που διαθέτουν ως μόνο ακίνητο αυτό του ευαγούς ιδρύματος.
Εάν σκεφτούμε ότι η ακίνητη κοινοτική περιουσία μπορεί ιδιοκτησιακά να ανήκει σε ένα βακούφι, αλλά είναι προς χρήση και αξιοποίηση απ’ όλη την Ρωμαίικη κοινότητα της Πόλης, εάν αναλογιστούμε με το ισχύον νομικό πλαίσιο πόσο εφικτή είναι η μετατροπή ακίνητης περιουσίας ευαγούς ιδρύματος σε «εκμεταλλεύσιμη ακίνητη περιουσία», δεν γίνεται κατανοητός ο προαναφερόμενος αποκλεισμός ορισμένων βακουφίων.
Επίσης όπως πληροφορούμαστε, στη Συνάντηση δεν έχουν προσκληθεί και κάποια βακούφια που διαθέτουν ακίνητη περιουσία (εκμεταλλεύσιμη). Επειδή δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που δεν προσκλήθηκαν – εάν αληθεύει η πληροφορία – αιωρούνται ερωτηματικά εάν υπήρξαν και κριτήρια «συμπάθειας – αντιπάθειας» κατά την πρόσκληση.
Όμως, όπως αναφέρουμε και παραπάνω η ανακοίνωση του ΣΥΡΚΙ τον Ιούνιο, έκανε λόγο για μια «ανοικτή συζήτηση». Εάν ισχύουν οι αποκλεισμοί που αναφέρουμε, τότε ως πόσο αυτή η συζήτηση μπορεί να θεωρηθεί «ανοικτή»;
Επειδή το θέμα της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας είναι πολύ σοβαρό και αφορά το σύνολο της Πολίτικης Ρωμηοσύνης κι επειδή ο ΣΥΡΚΙ διοικείται από ομογενείς που έχουν σφαιρική αντίληψη της Κοινότητας, εκτιμούμε ότι τελικά θα γίνει μια συνάντηση χωρίς αποκλεισμούς.

Σε ό,τι αφορά την ουσία της συνάντησης, αυτή ομολογουμένως έχει ν’ αντιμετωπίσει μια πολύ σοβαρή δυσκολία. Θα πρέπει να «τετραγωνίσει τον κύκλο» και να συμβιβάσει την αυτονομία που δίνει το νομικό πλαίσιο στις διοικήσεις των βακουφίων, με την αναγκαιότητα όλα τα βακούφια να συμμορφώνονται με την συλλογική βούληση της Ρωμαίικης Κοινότητας της Πόλης. Είναι γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο ευνοεί την λειτουργία των βακουφικών διοικήσεων ως «αυτόνομων καπετανάτων» που δεν υπάγονται στη κοινή βούληση. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν υπάρξει δέσμευση εκ μέρους των διοικήσεων των βακουφίων, ότι θα συμμορφωθούν με την κοινή βούληση της Κοινότητας, η οποία θα εκφράζεται μέσα από ένα κοινά αποδεκτό ενδοκοινοτικό θεσμικό μηχανισμό.
Μεγάλη η πρόκληση, όμως στις μεγάλες προκλήσεις κρίνεται το μέγεθος των ανθρώπων!

Γρηγόρης Κεσίσογλου


…Ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή των 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2018.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr