Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

«ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΜΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΕΥΑΓΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ


Στις 30 Ιανουαρίου 2014, στην Πόλη πραγματοποιήθηκε το συνέδριο με θέμα «Η Νομική Προσωπικότητα των Μη Μουσουλμάνων: Προβλήματα και Δικαιώματα». Το Συνέδριο που έγινε στο Πανεπιστήμιο Bilgi, οργανώθηκε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπροσώπου των Μειονοτικών (Κοινοτικών) Βακουφίων και την συμβολή της Επιτροπής Βενετίας.
Εάν κριθεί από την συμμετοχή εκπροσώπων των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και ειδικών επιστημόνων, όσο και αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων, το συνέδριο μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένο. Η άλλη επιτυχία του συνεδρίου σχετίζεται άμεσα με το γεγονός, ότι τέτοιες πρωτοβουλίες κρατούν στην πολιτική επικαιρότητα της Τουρκίας, τα προβλήματα που αφορούν τις μη μουσουλμανικές μειονότητες.
Στο συνέδριο ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση στην τουρκική, του εκπροσώπου των μη μουσουλμανικών βακουφίων κ. Παντελή (Λάκη) Βίγκα, ο οποίος ήταν ο βασικός οργανωτής του συνεδρίου.
Ο κ. Βίγκας με σαφή τρόπο έθεσε όλα τα προβλήματα που προέρχονται από την έλλειψη νομικής προσωπικότητας. Η λεπτομερής και τεκμηριωμένη παράθεση των προβλημάτων και ο συσχετισμός που έκανε με την εξέλιξη του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία, προκάλεσε εντύπωση. Μετά από την εισήγηση του κ. Βίγκα, ο παριστάμενος στο συνέδριο βοηθός Υπουργός θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Αλαετίν Μπουγιούκαγια, δήλωσε: «Εάν είμαστε άνθρωποι με πίστη, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πίστη μας όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους άλλους ανθρώπους που έπλασε ο Θεός και για τις άλλες θρησκείες. Πρέπει να δηλώνουμε τα λάθη. Τότε θα είμαστε δίκαιοι».
Παρά την σημασία του συνεδρίου, για τα συμπεράσματα του οποίου ο προαναφερόμενος υπουργός είπε «θα συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση των προβλημάτων», προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι δεν δόθηκε η πρέπουσα δημοσιότητα από τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης. Σε μια περίπτωση μάλιστα ομογενειακής εφημερίδας, υπήρξε και αποσιώπηση του συνεδρίου, σαν να ήταν παντελώς αδιάφορο για την Ρωμαίϊκη κοινότητα μας.
Παρακάτω δημοσιεύουμε κάποια σημεία της εισήγησης του κ. Βίγκα. Εκτιμώντας την σπουδαιότητα της εισήγησης, κυρίως για όσους ενδιαφέρονται να έχουν ακριβέστερη εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μη μουσουλμανικά βακούφια, θα δημοσιεύσουμε εκτενή αποσπάσματα στο προσεχές τεύχος της «Ανατολής».
Ορισμένα βασικά σημεία της εισήγησης του κ. Βίγκα είναι τα εξής:
- Η εικόνα που κατασκευάστηκε πριν την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και αναπτύχθηκε στη συνέχεια, του «μειονοτικός» ή «μη μουσουλμάνος» ίσον «ξένος» δεν έχει αλλάξει στις σκέψεις και τις συνειδήσεις.
- (Οι μη μουσουλμανικές κοινότητες) προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με σοβαρούς κινδύνους σε ζητήματα που αφορούν την οικοδόμηση του μέλλοντος τους, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, την χρήση και προστασία της ακίνητης περιουσίας τους. Η ανάπτυξη κοινωνιών που στερούνται την προστασία του δικαίου, δεν είναι δυνατή ακόμη και αν διαθέτουν υλικό πλούτο.
- Ένα από τα προβλήματα που πηγάζει από την έλλειψη νομικής προσωπικότητας και καταβάλουμε την μέγιστη προσπάθεια για να βρούμε μία λύση, είναι αυτό των εκλογών, η χρήση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αυτό το θέμα διαρκώς αποτέλεσε πρόβλημα για τα βακούφια μας και αφέθηκε στην διάθεση των πολιτικών συγκυριών, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει ποτέ να καθιερωθεί ένα σύστημα.
- Το μέλλον των κοινοτήτων μας σχετίζεται με την ύπαρξη ή όχι της νομικής προσωπικότητας των θρησκευτικών θεσμών και ιδρυμάτων τους. Τα Πατριαρχεία, η Αρχιραβινεία και οι Εκκλησίες, που επί δεκαετίες αντιμετωπίζουν διαφορετικές πρακτικές, είναι έκθετες στις πολιτικές επιλογές και κατά συνέπεια στις νομικές επιλογές κάθε εποχής. Πάντα υπήρξε άρνηση στην αποδοχή της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Αρμένικου Πατριαρχείου, της Αρχιραβινείας και των Ασυριακών Πατριαρχείων, των οποίων η αξία στην ύπαρξη των κοινοτήτων μας δεν αμφισβητείται και θεωρούνται το βασικότερο ίδρυμα της ιστορικής δομή τους
- (Σχετικά με τα «κατειλημμένα» βακούφια) Σήμερα, αν και η Γεν. Διεύθυνση Βακουφίων, προβαίνει στην ανακαίνιση των χώρων λατρείας που έχουν τεθεί στο καθεστώς των «κατειλημμένων», δεν γίνεται λόγος να ρωτηθεί η γνώμη και η βούληση των κοινοτήτων σε αυτή την διαδικασία. Δηλαδή, ουσιαστικά οι κοινότητες δεν έχουν δικαίωμα διοίκησης σε αυτά τα βακούφια.
Περισσότερα από την εισήγηση του κ. Βίγκα, στο επόμενο τεύχος της «Ανατολής».