Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ihotispolis.com της Πολίτικης εφημερίδας "ΗΧΩ".
Σχετικός σύνδεσμος:
http://www.ihotispolis.com/?mid=5642008

ΕΚΛΟΓΗ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Οι εκλογές που έγιναν την Άγκυρα ανήμερα των Χριστουγέννων ανέδειξαν και πάλι τον κ. Λάκη Βίγκα με 105 στους 149 συνολικά ψήφους, εκπρόσωπο των μειονοτικών ευαγών Ιδρυμάτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Εκλογή με την οποία πάνω από όλα ο κ. Βίγκας τιμά την Ομογένεια.
Τιμά την ομογένεια γιατί στην πρώτη δύσκολη θητεία κατά την οποία ο όποιος εκλεγμένος εκπρόσωπος εκεί  καλούνταν να αποδείξει το κατά πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η θέση ή αν ο όποιος ο εκεί μειονοτικός εκπρόσωπος θα ήταν απλά ανδρείκελο, ο κ. Βίγκας επέλεξε το δύσκολο και αγωνίστηκε.
Είναι ευρέως γνωστό πως όταν απο την  παρούσα κυβέρνηση θεσπίστηκε αυτή η θέση του εκπροσώπου, οι περισσότεροι είχαν προσεγγίσει την ιδέα πολύ καχύποπτα. Όπως άλλωστε ήταν πολύ φυσικό. Πώς ήταν δυνατόν η εκπροσώπηση των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων, και μάλιστα με μία μόλις ψήφο στον φορέα του κρατικού μηχανισμού που για δεκαετίες ολόκληρες αποτελούσε την δαμόκλειο σπάθη, η οποία ταλάνιζε τις περιουσίες τους, να δώσει λύσεις στα συσσωρευμένα και πολλές φορές ξεχασμένα από την απογοήτευση προβλήματα τους; Άλλο τόσο ίσως και μεγαλύτερη όμως ήταν η καχυποψία του ίδιου του συμβουλίου προς τον εκπρόσωπο των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων. Ξαφνικά ο κρατικός μηχανισμός δεχόταν στα σπλάχνα του έναν "παρείσακτο", που μέχρι πρότινος ήταν επιεικώς, ο "άλλος".
Ο κ.Βίγκας με τις αλλεπάλληλες επιτυχίες για την μειονοτική περιουσία, στην πορεία της πρώτης αυτής θητείας, απέδειξε πως η θέση αυτή δεν αποτελεί απλά ένα ακόμη βήμα για άσκοπη, δίκαια αλλά άκαρπη γκρίνια και καταγγελία, των όσων έχουν υποστεί τα ιδρύματα αλλά κατέρριψε και τον μύθο πως ο εκάστοτε εκπρόσωπος θα είναι ανδρείκελο. Πιο πρόσφατες η αποκατάσταση της Βακουφικής ιδιότητας του Κεντρικού Παρθεναγωγείου και του Ιδρύματος των Εβραϊκών Συναγωγών της Σμύρνης.
Η εκλογή τιμά φυσικά τον κ.Βίγκα αλλά και την ομογένεια καθώς είναι γνωστό πως περίπου τα δυο πέμπτα των ψήφων προήλθαν από ιδρύματα άλλων μη μουσλουμανικών μειονοτήτων που ήταν και οι πρώτες που επέμειναν στην υποψηφιότητα του, αφού ο ίδιος επιθυμούσε να παραδώσει την σκυτάλη. Εξάλλου, οι προσπάθειες του κ. Βίγκα καρποφόρησαν και στον τομέα της πρωτοφανούς για τα ιστορικά συνεργασίας μεταξύ των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Συνεργασία που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν η οποία ήρθε στο προσκήνιο με το καθιερωμένο πλέον δείπνο που παρατέθηκε φέτος στον πρωθυπουργό της χώρας.
Κύριε Βίγκα, ανεβάσατε τον πήχη των προσδοκιών  από τον θεσμό του εκπροσώπου και τα θέματα που θα απασχολήσουν την δεύτερη αυτή θητεία είναι φυσικά επίσης πολλά αλλά και δύσκολα. Η ιστορία σας καλεί και πάλι στο καθήκον και αυτή την  φορά υπό το βάρος της εκλογής όχι μόνο με την ισχύ που δίνουν τα ομογενειακά ιδρύματα, που αποτελούν σχεδόν τα μισά του συνόλου. Ευχή όλων όσων κινούνται με γνώμονα τα συμφέροντα των ευαγών ιδρυμάτων που σίγουρα ταυτίζονται με το όφελος της κοινωνίας στενής και ευρύτερης, είναι να επιτύχετε τα μέγιστα προς; αυτή την κατεύθυνση.
"Η"