Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Προ ημερών στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συνάντηση 4 προσφυγικών ομοσπονδιών, με θέμα την διεκδίκηση της «Ανταλλάξιμης Περιουσίας», η οποία κινδυνεύει να εκποιηθεί μαζί με την υπόλοιπη δημόσια περιουσία, προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές της Ελλάδας.
Για όσους γνωρίζουν τα «συλλογικά» του προσφυγικού Ελληνισμού, αυτή η συνάντηση που συγκλήθηκε μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, κρίνεται ως πολύ σημαντική. Βέβαια στην πορεία θα κριθεί εάν ήταν και αποτελεσματική.
Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι 4 ομοσπονδίες που εκπροσωπούν εκατοντάδες σωματεία.
Να σημειώσουμε ότι στο υπό έκδοση τεύχος της «Ανατολής» φιλοξενούμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Αθανάσιου Λαγοδήμου, Προέδρου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας. Ο κ. Λαγοδήμος μιλά για την Ανταλλάξιμη Περιουσία, για την διχαστική τακτική του ελλαδικού κράτους και άλλα ενδιαφέροντα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 3/12/2011
Σήμερα την 3η Δεκεμβρίου 2011, στη Θεσσαλονίκη και στα γραφεία της Επιτοπής Μακεδονίας – Θράκης της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιου Λαγοδήμου, προσήλθαν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών του Προσφυγικού Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής κ.κ.
- Παπουτσίδης Κων/νος (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας)
- Χατζόπουλος Ελευθέριος (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων)
- η κυρία Κρίστη Ψάλτη (Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών)
Παρέστη επίσης και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Ιντζεσίλογλου Νικόλαος ως σύμβουλος.
Το θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τις εξελίξεις στην υπόθεση του Ταμείου Ανταλλαξίμου Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων (Τ.Α.Π.Α.Π.)
Για πρώτη φορά εμείς οι φορείς του οργανωμένου προσφυγικού Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής, αποφασίσαμε να λάβουμε την πρωτοβουλία να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει δικαιωματικά από τη Συνθήκη της Λωζάνης και όχι μόνον.
Τονίζουμε ότι δεν αντιπολιτευόμαστε καμία εξουσία, αλλά συμπληρώνουμε την πολιτεία εκεί που υστερεί, δηλαδή στην διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής και της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας.
Δηλώνουμε ενωμένοι, εκπροσωπώντας πλέον του 1/3 του Ελληνικού πληθυσμού μέσω των σωματείων μελών μας, δίχως κομματικές εξαρτήσεις και προσωπικές φιλοδοξίες, με πρωταρχικό μέλημα μας να αλλάξουμε το απαράδεκτο ΠΔ 137 του 1998, με το οποίο καταργήθηκε το Τ.Α.Π.Α.Π., που χρηματοδοτούσε εν μέρει τα σωματεία μέλη μας, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση τους.
Περαιτέρω, στόχος μας είναι ο διαρκής και στοχευμένος διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία ή φορείς, ώστε να καταστεί δυνατή η επανασύσταση του Τ.Α.Π.Α.Π. καθώς και η εξέταση του ενδεχόμενου προσφυγής στο ΣτΕ, όσο και στο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ για την τελική δικαίωση μας.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η πολιτεία από διαχειριστής της προσφυγικής περιουσίας, έγινε σφετεριστής της.
Η ανακοίνωση τέθηκε τηλεφωνικά υπ’ όψη του Προέδρου της Π.Ο.Π.Σ. κ. Χ. Αποστολίδη που είχε προσκληθεί στη συνάντηση αλλά δεν κατέστη δυνατό να παραστεί, λόγω αιφνίδιας αναχώρησης του από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Αποστολίδης δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης και την συνυπογράφει.

Ακολουθούν οι υπογραφές των παρισταμένων εκπροσώπων των προσφυγικών ομοσπονδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.