Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΑΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΕΡΑΝΤΖΗ
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: «Περί της αυθαίρετης μετατροπής σε τζαμί του Μουσείου της Αγίας Σοφίας
στη Νίκαια της Βιθυνίας»
Οδυνηρή έκπληξη ένοιωσαν και έντονα αποδοκίμασαν η χριστιανική αλλά και η επιστημονική κοινότητα, όπου γης, την αυθαίρετη, εκ μέρους των Τούρκων, μετατροπή σε τζαμί του Μουσείου της Αγίας Σοφίας, στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Η Νίκαια της Βιθυνίας, αρχαία και ακμαιότατη πόλη της Μικράς Ασίας, διετέλεσε για 56 έτη (μετά την άλωση δηλαδή της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους) πρωτεύουσα του Βυζαντινού Κράτους. Εντός του ναού δε της Αγ. Σοφίας διεξήχθησαν οι εργασίες της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία απεφάσισε την αναστήλωση και την προσκύνηση των ιερών εικόνων.
Κορυφαίοι Τούρκοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, όπως ο Engin Akyürek και ο Cengiz Bektas αρθρογράφησαν, αποδοκιμάζοντας έντονα την ενέργεια αυτή και καλώντας όσους έχουν πολιτιστικές ευαισθησίες να αντιδράσουν.
Αλλά και στην Ελλάδα υπήρξε έντονη συγκίνηση σε θρησκευτικούς και πατριωτικούς κύκλους, λαμβανομένων υπόψη και ότι το 1922 πολλοί πρόσφυγες από τη Βιθυνία εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, αλλά και ότι μια από τις μεγαλύτερες προσφυγούπολεις της χώρας είναι η Νίκαια του Πειραιά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ, λοιπόν,
ο αρμόδιος Υπουργός
Έλαβε γνώση αυτής της νέας πολιτιστικής βαρβαρότητας των Τούρκων;
Σε ποιές ενέργειες προέβη ή πρόκειται να προβεί και πότε;

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2011
Ο ερωτών βουλευτής