Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

"ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ" - Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΙΜΒΡΙΟΥ


Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011, στις 7 το απόγευμα, παρουσιάστηκε στο Βιβλιοπωλείο της Αγιορείτικης Εστίας το έργο του Γιώργου Ξεινού, Προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης «Τετράδιο βιογραφίας» των εκδόσεων ParkerStergis, μία μυθιστορηματική ανάπλαση της ζωής και της δράσης του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ίμβριου, ενός από τους μεγάλους Δασκάλους του  Γένους και της αναγέννησης της λειτουργικής παράδοσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ξεκινώντας από την Ίμβρο, το Άγιον Όρος και το Αϊβαλί και στη συνέχεια πάροικος στη Θεσσαλονίκη και τη Βενετία, κι αργότερα την Κέρκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ο Γέροντας αναδύεται ως αντιπροσωπευτική φυσιογνωμία του καιρού.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο συγγραφέας Γιώργος Ξεινός, ο αγιορείτης κουτλουμουσιανός Μοναχός Μωυσής ποιητής και συγγραφέας και ο γραμματέας της αγιορείτικης εστίας Δημήτρης Σαλπιστής.
Τo «Τετράδιο βιογραφίας» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με ήρωα του, ένα πρόσωπο που επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή του στη γνώση, τη διδασκαλία και τη συγγραφή, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αναβιώσει το κλίμα της εποχής του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού χάρτη.
Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει η σημαντική και καθοριστική για τον Ελληνισμό εποχή αυτή με τις αγωνίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες της. Η απόσπαση ενός τμήματος του ελληνικού χώρου από την Οθωμανική κυριαρχία και η δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους ήταν βέβαια για μας πρωτεύουσας σημασίας, γι΄ αυτό και τη συμβολίσαμε ποικιλοτρόπως προκειμένου να οχυρώσουμε την ανεξαρτησία και την ταυτότητά μας. Πολλοί από τους συμβολισμούς εκείνους, στο διάβα των δύο σχεδόν αιώνων που πέρασαν από τότε, μεταστοιχειώθηκαν σε στερεότυπα τα οποία συχνά πρέπει να παρακάμψουμε προκειμένου να αναγνώσουμε την αληθινή ιστορία και να αναγνωρίσουμε τη πραγματική διαδρομή μέσα στη διάρκεια.
Με σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα, ο μυθοπλαστικός λόγος ανασυστήνει τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα πράγματα του συγκεκριμένου χρόνου, στο πλαίσιο του οποίου η μορφή του Γέροντα προβάλλει – κυνηγημένη από τις συγκυρίες – να περιπλανιέται από τόπο σε τόπο διδάσκοντας και συγγράφοντας. Το ασίγαστο πάθος του για τη γνώση και τη μετάδοσή της, καταδιώκοντάς τον ακατάπαυστα, συνεχώς τον απομακρύνει από το γενέθλιο τόπο που αθεράπευτα νοσταλγεί.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος προλογίζει και το Τετράδιο Βιογραφίας, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού, γράφει: «Συμβαλών δε μεγάλως ο λιπαράν την γνώσιν και την σοφία έχων φιλόκαλος και φιλογενής ούτος εκκλησιαστικός ανήρ εις την αναγέννησιν της λειτουργικής παραδόσεως της Μητρός Εκκλησίας και εις την καλλιέργειαν της παιδείας ως εργαστηρίου αρετής και πνευματικής προόδου…»
ΔΗΜ. ΤΟΛΙΟΣ