Όπως πληροφορεί δημοσίευμα της Μπετούλ Κοτάν στο CNN Turk, το Υπ. Παιδείας της Τουρκίας, ετοιμάζει εγκύκλιο για την εγγραφή μαθητών με ξένη υπηκοότητα σε μειονοτικά σχολεία.
Το αίτημα αυτό, σε ό,τι αφορά τα ομογενειακά σχολεία έχει τεθεί επανειλημμένα τόσο από παράγοντες της Ομογένειας, όσο και από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, σε συναντήσεις τους με εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης.
Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, έρχεται στη συνέχεια της άδειας για επαναλειτουργία ομογενειακού σχολείου στην Ίμβρο, τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Ντιντσέρ, ότι θα αφαιρεθούν από τα σχολικά βιβλία εκφράσεις που θίγουν διάφορες εθνοτικές ή θρησκευτικές ομάδες κ.α.
Βέβαια η άρση των εμποδίων για εγγραφή μαθητών με ξένη υπηκοότητα σε ομογενειακά σχολεία, δεν θ' αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα της συρρίκνωσης του μαθητικού πληθυσμού των σχολείων μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη ένας αριθμός 30 - 40 ομογενών μαθητών, πηγαίνουν σε ξενόγλωσσα ιδιωτικά σχολεία, επειδή οι γονείς τους εκτιμούν ότι εκεί θα έχουν καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης.
Εάν η εκπαιδευτική κοινότητα της Ομογένειας, δεν μπορέσει να βρει τις σωστές απαντήσεις στις ενστάσεις των ομογενών γονέων, για την ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχουν τα ομογενειακά σχολεία, θα συνεχίσει η συρρίκνωση μέχρι το κλείσιμο των σχολείων που θα έρθει αναπόφευκτα, σε λίγα χρόνια.
Άλλωστε, όσο υπάρχει κακή εικόνα για την ποιότητα εκπαίδευσης, αλλά και εικόνα χαλαρότητας στο παραγόμενο εκπαιδευτικό προϊόν, οι γονείς με ξένη υπηκοότητα θα προτιμήσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε άλλα ιδιωτικά σχολεία, ακολουθώντας το παράδειγμα των ομογενών που κάνουν το ίδιο.
Επομένως, πολύ χρήσιμη η εξέλιξη για εγγραφή μαθητών με ξένη υπηκοότητα, όμως τώρα είλθε η σειρά ν' αναλάβει τις ευθύνες της η εκπαιδευτική κοινότητα της Πόλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.