Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΕΛΝΤΗΣ: ...ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΦΩΚΑ ΓΙΑ ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΑΘΜΟ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΠΑΓΕΙΣΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Με ομόφωνη απόφαση (31206/02) στις 29-09-2009 το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, περιορίζοντας μάλιστα στην Τουρκία το δικαίωμα έφεσης αφού η Τουρκίδα δικαστής που συμμετείχε στην σύνθεση του δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Τουρκίας.









18 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ο δικαστικός μαραθώνιος των Αφων Φωκά ξεκίνησε το 1991 όταν η αδελφή τους Πολυξένη Πιστικά η οποία είχε υιοθετηθεί το 1954 από τον Απόστολο Πιστικά και την σύζυγό του Ελισάβετ που ήταν από τους πιο επιφανείς και δημιουργικούς ανθρώπους της Ελληνικής ομογένειας στην Πόλη συνελήφθη και οδηγήθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του ιδρύματος Βαλουκλή ως ψυχοπαθής και ορίσθηκε διαχειριστής της περιουσίας της ο πρόεδρος του Ιδρύματος κος Καραγιάννης.

Ο Γιάννης Φωκάς με άκαρπες δικαστικές ενέργειες προσπάθησε να αποδείξει στην Τουρκία την συγγενική σχέση με την Πολυξένη και να διορίσει επίτροπο στην αδελφή του μάταια όμως γιατί ,η συγγενική σχέση του Γιάννη Φωκά δεν αναγνωρίσθηκε όπως άλλωστε η τουρκική εφημερίδα ΧΟΥΡΙΕΤ τονίζε «κάποιος που ισχυρίζεται ότι είναι αδελφός της Πιστικά».
Η Πολυξένη Πιστικά απεβίωσε στο ψυχιατρικό τμήμα του Βαλουκλή, στις 24-4-2000 και η Τουρκία κατέσχεσε την περιουσία της παρ' ό,τι είχε αφήσει ως μοναδικούς κληρονόμους τους αδελφούς της Ιωάννη και Βαγγέλη Φωκά.
Το Τουρκικό κράτος κατ' εφαρμογή "μυστικών διαταγμάτων του 1964" δεν επέτρεψε στους αδελφούς Φωκά να κληρονομήσουν την αδελφή τους και το 2002 αφού εξαντλήθηκαν τα ένδικα μέσα στην Τουρκία κατέθεσαν προσφυγή, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας ζητώντας αποζημίωση 19 εκατ. Ευρώ. Την νομική ομάδα εκτός από τον κο Δημήτρη Γκελντή από την Κατερίνη αποτελούν ο κύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης (υπόθεση Λοιζϊδου) και ο Τούρκος δικηγόρος Κων/πολης Οκαν Χεμνσινλίογλου.
Ο δικηγόρος των αφών Φωκά από την Κατερίνη κος Δημήτρης Γκελντής πέτυχε όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία με Ευρωβουλευτές την καταδίκη της Τουρκίας σε 2 Ευρωπαϊκές Επιτροπές - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Επιτροπή Αναφορών, ενημερώνοντας με επιστολή του τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, κο Ερντογάν.
Παράλληλα κατήγγειλε την Τουρκία για παραβιάσεις του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» στην αρμόδια για την ένταξη νέων χωρών Ε.Ε καθώς και στον αρμόδιο για την διεύρυνση επίτροπο κο Όλι Ρεν, ο οποίος με επιστολή που του απέστειλε περιμένει πλέον την απόφαση του ΕΔΑΔ για να πάρει η Ε.Ε θέση στο θέμα της επιστροφής των Ελληνικών περιουσιών της Πόλης.
Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί το Δεκέμβριο κρίνεται από την Ε.Ε η ευρωπαϊκή προπτική της Τουρκίας και η εναρμόνισή της με το «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Δ.ΓΚΕΛΝΤΗΣ: «ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ».

Ο δικηγόρος Κατερίνης Δημήτρης Γκελντής έκανε τις εξής δηλώσεις: « Ύστερα από 18 χρόνια δικαστικών αγώνων η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους αφούς Φωκά. Η Τουρκία το 1950 υπέγραψε και αποδέχθηκε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σήμερα 59 χρόνια μετά καλείται να την σεβαστεί και να την εφαρμόσει. Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας ευτυχώς όχι μοναχικός. Θέλω να ευχαριστήσω τον τέως ΥΠΕΞ και σήμερα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κο Παπούλια τον τέως ΥΠΕΞ και σήμερα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου του τέως ευρωβουλευτές του ΣΥΝ κον Αλαβάνο και Παπαδημούλη. Την ευγνωμοσύνη μου αποδίδω στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κον Βαρθολομαίο για την ηθική του στήριξη. Στο ΕΔΑΔ δεν διεκδικήσαμε μόνο τα δικαιώματα μας,κερδίσαμε και την αξιοπρέπεια μας.Η απόφαση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογισθεί κανείς ότι ανοίγει ο δρόμος για τις ελληνικές περιουσίες που έχει κατά καιρούς δημεύσει η Τουρκία και ανέρχονται σε 11.900 ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τα 14 δις ευρώ».