Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ

ΤΕΛΕΤΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Με τέλεση μνημοσύνου, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης και του Αγνώστου Στρατιώτου, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) τίμησε την μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και την γενοκτονία – ολική εξάλειψη που υπέστησαν οι Έλληνες της Ανατολής, από το νεοτουρκικό καθεστώς. Με τις τελετές που πραγματοποιήθηκαν την 20η Σεπτεμβρίου 2009 στην Αγία Ειρήνη, στην Πλατ. Μητροπόλεως και στην Πλατ. Συντάγματος ολοκληρώθηκαν οι φετινές τελετές μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες.






Στις εκδηλώσεις μνήμης έδωσαν το παρόν τους πολλά προσφυγικά - Μικρασιατικά σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας. Η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Χρυσόστομου Σμύρνης στην Πλ. Μητροπόλεως έγινε από τον Πρόεδρο της ΟΠΣΕ κ. Θανάση Λαγοδήμο, ενώ στον Άγνωστο Στρατιώτη από τους εκπροσώπους των προσφυγικών σωματείων και άλλων κοινωνικών - πολιτικών φορέων.




ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ κ. Θανάσης Λαγοδήμος στο βήμα της εκδήλωσης, παρουσίασε τον τιμώμενο Αρμένιο δικηγόρο και υπογράμμισε την προσφορά των προσφυγικών σωματείων στην διατήρηση των παραδόσεων του πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής. Επίσης, αναφέρθηκε στην αυθαίρετη αρπαγή της "ανταλλαξίμου περιουσίας" από το κράτος.


Το ζεύγος Γεγκιαγιάν που τιμήθηκε από τις προσφυγικές ομοσπονδίες

Στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων μνήμης η ΟΠΣΕ την 14η Σεπτεμβρίου 2009, πραγματοποίησε στο Θέατρο Δώρα Στράτου, εκδήλωση με συμμετοχή συγκροτημάτων παραδοσιακού χορού των σωματείων μελών της.
Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε ο κ. Vartkes Yeghiayan, Αρμένιος δικηγόρος από Καλιφόρνια (ΗΠΑ), ο οποίος συνέλαβε την ιδέα και ξεκίνησε δικαστικό αγώνα κατά της ασφαλιστικής εταιρεία Life, για την καταβολή αποζημιώσεων σε απογόνους Μικρασιατών που είχαν συνάψει ασφαλιστικά συμβόλαια με την εταιρεία, προ της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την Μικρασιατική Καταστροφή. Η δίκη αυτή κατέληξε στην δικαίωση των απογόνων των θυμάτων του νεοτουρκικού καθεστώτος και η ασφαλιστική εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει τις αποζημιώσεις. Ο κ. Yeghiayan ξεκίνησε την υπόθεση αυτή για τους Αρμένιους, όμως η αναζήτηση στοιχείων στα αρχεία της ασφαλιστικής εταιρείας, έφερε στο φως στοιχεία που αφορούσαν και Έλληνες της Ανατολής.
Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στον έλεγχο των στοιχείων που κατέθεσαν οι απόγονοι των θυμάτων και ήδη σε εκατοντάδες άτομα έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις που τους αντιστοιχούν.
Όμως το σημαντικότερο στην υπόθεση αυτή δεν είναι το ποσό της οικονομικής αποζημίωσης, αλλά το γεγονός ότι μέσα από αυτή δικαιώθηκαν οι αγώνες δεκαετιών των απογόνων των θυμάτων, για αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα των γενοκτόνων εγκλημάτων που είχαν υποστεί οι Χριστιανικοί λαοί της Ανατολής.
Το σημείο αυτό ανέδειξε ο Πρόεδρος της ΟΠΣΕ κ. Θανάσης Λαγοδήμος, κατά την τελετή βράβευσης του κ. Yeghiayan και αναφέρθηκε διεξοδικά στον δικαστικό αγώνα του Αρμένιου δικηγόρου. Η τίμηση έγινε από κοινού με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και την Πανελλήνια Θρακική Ομοσπονδία, των οποίων οι εκπρόσωποι ήταν παρόντες στην εκδήλωση. Έτσι αποδόθηκε μία οφειλόμενη τιμή σ’ έναν άνθρωπο που άνοιξε νέους δρόμους στον αγώνα για έμπρακτη δικαίωση των θυμάτων της γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής.

Γρηγόρης Κεσίσογλου


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ 20ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009




ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ "ΑΝΑΤΟΛΗ"
ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΙΜΗΝΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ anatoliblog
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210.95.14.225
ΦΑΞ: 210.95.37.635
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΟΪΡΑΝΗΣ 130, 17673 - ΚΑΛΛΙΘΕΑ
anatoli@hol.gr