Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


















Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, στις 28 Σεπτεμβρίου 2009, οργάνωσε συνάντηση με την κα Άννα Διαμαντοπούλου, υποψήφια βουλευτή στην Α' Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκα στο Πνευματικό Κέντρο Κων/πολιτών είχε ως θέμα τα προβλήματα της Ομογενειακής Εκπαίδευσης στην Πόλη. Η κα Διαμαντοπούλου είναι υπεύθυνη του Τομέα Εκπαίδευσης του ΠΑΣΟΚ.
Στην σύντομη παρέμβαση της η κα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι της στην Πόλη, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ομογένειας και να συνομιλήσει με τους αρμόδιους των σχολών.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία όπως προχώρησε σε πολιτικό άνοιγμα στο Κουρδικό, πιεζόμενη από την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε., θα πράξει το ίδιο και για τα προβλήματα που αφορούν τα ιδρύματα της Ομογένειας.
Είπε ότι γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για την συνέχιση της λειτουργίας των ομογενειακών σχολείων, να αντιμετωπιστεί η απαγόρευση που υπάρχει στην εγγραφή μαθητών που δεν προέρχονται από την μειονότητα. Και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα τεθεί στην Τουρκία, αφού εξεταστούν τα ισχύοντα στην εκπαίδευση της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη. Η εντύπωση που δόθηκε στο ακροατήριο ήταν ότι μία μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έβλεπε ευνοϊκά την αντιμετώπιση του προβλήματος σε διμερές επίπεδο.
Η κα Διαμαντοπούλου επίσης αναφέρθηκε στον τριπλό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.). Πρώτος, αυτός της προστασίας και στήριξης της Ομογένειας στην Πόλη, δεύτερος αυτός της αντιπροσώπευσης των Κωνσταντινουπολιτών της διασποράς, οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως ομάδα πίεσης στις διάφορες χώρες που διαβιούν, και τρίτος αυτός της συσπείρωσης των Κων/πολιτών που ζουν στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, στα οποία περιλαμβάνονται και τα δικαιώματα τους ως πρώην μέλη της Ρωμέϊκης μειονότητας.
Τελειώνοντας την παρέμβαση της η κα Διαμαντοπούλου, σημείωσε ότι η Οι.Ομ.Κω. δεν είναι ένα οποιοδήποτε πολιτιστικό ή εθνικοτοπικό σωματείο αλλά έχει ουσιαστικό λόγο στην στήριξη της Ομογένειας στη βάση ενός σχεδίου.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω. κ. Νίκος Ουζούνογλου, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία της ομοσπονδίας από το γεγονός ότι σε διάφορα κλιμάκια του κράτους, η Ομογένεια της Πόλης εκλαμβάνεται ως μία τελειωμένη υπόθεση. Αυτή η θέση συμπληρώνεται από απόψεις που υποστηρίζουν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι πλέον ξεπερασμένη.
Η κα Διαμαντοπούλου στο κλείσιμο υπογράμμισε ότι συνθήκες όπως αυτή της Λωζάννης θα πρέπει να θεωρούνται αδιαπραγμάτευτες.
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης την προηγούμενη ημέρα οργάνωσε ανάλογη συζήτηση με άλλους τρεις υποψήφιους βουλευτές, τον υπουργό κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον κ. Γεώργιο Βερναδάκη και την κα Λυδία Μουζάκα.