Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΓΙ’ ΑΥΤΑ ΜΑΤΩΣΕ Η ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ…



Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιείται μια πολύ σημαντική Συνέλευση του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ). Ίσως πρόκειται για την σημαντικότερη Συνέλευση από την ίδρυση του συντονιστικού φορέα της Πολίτικης Ομογένειας.
Κι αυτό επειδή θα συζητηθεί η πρόταση για θεσμοθέτηση υπό την σκέπη του ΣΥΡΚΙ, ενός Συμβουλευτικού Οργάνου που θα μελετά και θα εισηγείται την καλύτερη δυνατή διαχείριση της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας.
Όπως τονίστηκε από τον κ. Λάκη Βίγκα, στην πρόσφατη Ημερίδα που οργάνωσε η Οι.Ομ.Κω. στη Θεσσαλονίκη, η κοινοτική ακίνητη περιουσία κατέχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για επιβίωση της Ομογένειας.
Η διαχείριση και το μέλλον αυτής της κληρονομιάς των προγόνων μας, παίρνει δραματικό χαρακτήρα, εάν λάβουμε υπόψιν τις προβλέψεις ότι θα συνεχίσει να υφίσταται το πάγωμα των βακουφικών εκλογών, με τις όποιες συνέπειες στην διοίκηση των ιδρυμάτων μας. Επιπλέον είναι προφανές ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο πολιτικών και οικονομικών δυσκολιών στη Τουρκία, η οποία προβλέπεται να συνεχισθεί τουλάχιστον μέχρι το 2019.
Θα ήλπιζε κανείς ότι αυτό που επέτυχε η Εβραϊκή κοινότητα της Πόλης, σε ό,τι αφορά τον συντονισμό στη διαχείριση των κοινοτικών θεμάτων και ιδιαίτερα της κοινοτικής περιουσίας τους, να το είχε πετύχει και η Ρωμαίικη κοινότητα, που είναι αριθμητικά πιο μικρή από την Εβραϊκή.
Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει αυτό…
Κατά καιρούς βγαίνουν στην δημοσιότητα ειδήσεις για “αξιοποίηση” κοινοτικών ακινήτων, που προκαλούν μεγάλες συζητήσεις και διενέξεις. Και δημιουργούνται σκιές σε βάρος των επιτρόπων που χειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις, ότι δεν λειτούργησαν προς όφελος της κοινότητας τους. Οι περιπτώσεις που έρχονται στην δημοσιότητα είναι η κορυφή του παγόβουνου, γιατί πολλές είναι και οι περιπτώσεις που δεν γίνονται γνωστές, παρά μόνο εκ των υστέρων.
Οι σκιές για κακοδιαχείριση, δεν αφορούν μόνο την περίπτωση όπου δημιουργούνται υπόνοιες για οικονομική κατάχρηση ή οικονομικό όφελος των εμπλεκόμενων επιτρόπων. Αφορά και την περίπτωση – και είναι οι πολύ περισσότερες – όπου η άγνοια σε τεχνικά θέματα κτηματαγοράς, η κακή πληροφόρηση, η κακή συμβουλή κ.α. οδηγούν τους επιτρόπους στη λήψη λάθος αποφάσεων.
Όλες αυτές τις “ασθένειες” μπορεί να γιατρέψει ένα συμβουλευτικό – εποπτικό όργανο, με την συμμετοχή των αναγκαίων τεχνοκρατών, το οποίο θα βρίσκει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας.
Επιπλέον, αυτό το όργανο επειδή θα έχει την συνολική εικόνα της κοινοτικής περιουσίας, θα μπορεί να κάνει εκείνους τους συνδυασμούς και τις συνέργειες, που θα πολλαπλασιάσουν το όφελος των βακουφίων, αλλά θα εξυπηρετήσουν και τις κοινοτικές ανάγκες της Ομογένειας.

Κι ενώ θα αναμέναμε αυτό το άλμα του Συμβουλευτικού οργάνου να τύχει της καθολικής αποδοχής των βακουφικών διοικήσεων, υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες διοικήσεις κοινοτήτων με σημαντική ακίνητη περιουσία, δεν επιθυμούν να συμμετέχουν ή να συνεργαστούν με αυτό το όργανο.
Με την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο ΣΥΡΚΙ, σήμερα είναι σε θέση να λειτουργήσει ένα Συμβουλευτικό όργανο, το οποίο θα λειτουργήσει με ένα τρόπο, όπου όλες οι καλόβουλες διοικήσεις βακουφίων θα αισθάνονται ότι κερδίζουν από την συμμετοχή τους.
Από την άλλη οι διοικήσεις και οι επίτροποι που είναι απρόθυμοι να συνεργαστούν με ένα Συμβουλευτικό όργανο, θα πρέπει να το σκεφτούν δυο και τρεις φορές. Επειδή αριθμητικά θα είναι ελάχιστοι οι “απρόθυμοι”, αφού προβλέπεται η πλειοψηφία να στηρίξει τον νέο θεσμό, αυτοί οι λίγοι θα είναι “δακτυλοδεικτούμενοι” και θα τους συνοδεύει το ερώτημα “γιατί δεν συνεργάζονται”.
Επίσης δεν πρέπει να λησμονούν ότι ο θώκος στον οποίο εξελέγησαν με την ψήφο των ομογενών, δεν τους δίνει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην κοινοτική ακίνητη περιουσία που διαχειρίζονται. Η κοινότητα ή το βακούφι που διοικούν δεν είναι “τσιφλίκι του πατέρα τους”. Στην διαχείριση και την τύχη αυτών των περιουσιών, έχει λόγο όλη η ομογένεια. Όχι μόνο η σημερινή ομογένεια αλλά και η μέλλουσα…
Γι’ αυτό δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τους νόμους, προφασιζόμενοι ότι δίνουν λογαριασμό μόνο στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Εάν δίνουν εκεί, ας δώσουν και στην ομογένεια…
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούν ότι:
Για να υπάρχουν αυτά τα ευαγή ιδρύματα και η ακίνητη περιουσία τους, (την οποία ορισμένοι θέλουν να διαχειρίζονται ατομικά, χωρίς διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο) κάποιοι Ρωμηοί πρόγονοι μας, προέταξαν αντίσταση με νύχια και δόντια στις λογής λογής επιβουλές, κάποιοι επιστράτευσαν την ευρυματικότητα τους και την πείρα γενεών και γενεών Ρωμηών για να τα διασώσουν από άρπαγες, κάποιοι εκτέθηκαν σε κινδύνους για την ζωή τους και άλλοι έδωσαν και την ζωή τους, για να μην χαθούν τα κοινοτικά ακίνητα που κληροδότησαν οι πρόγονοι μας.
Γι’ αυτά τα ακίνητα μάτωσε η Ρωμηοσύνη της Πόλης… Ας το αναλογιστούν όσοι δεν θέλουν την δημιουργία του νέου θεσμού, που θα συμβουλεύει και θα εποπτεύει την διαχείριση της κοινοτικής ακίνητης περιουσίας.

Γρηγόρης Κεσίσογλου



…Ειδήσεις, νέα, σχόλια, αναλύσεις για τον Ελληνισμό και τις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, που δεν δημοσιεύονται αλλού.
Ετήσια συνδρομή για την Ελλάδα, 20 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: e-mail: anatoli@hol.gr
Επίσης μπορείτε να αφήσετε τα στοιχεία σας στον αυτόματο τηλεφωνητή: (0030) 210.95.14.225
ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Για όσους εγγραφούν τώρα συνδρομητές, η συνδρομή των 20 Ευρώ, θα καλύπτει την περίοδο μέχρι τέλους του 2018.

Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ USA, CANADA, AUSTRALIA ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η εφημερίδα "Ανατολή" με τις ειδήσεις, τις συνεντεύξεις και τα επίκαιρα σχόλια της, φέρνει πιο κοντά τους Έλληνες όλου του κόσμου, στις πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής.
Η ετήσια συνδρομή για όλες τις χώρες εκτός Ελλάδας, είναι 35 Ευρώ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: anatoli@hol.gr